Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?"— Transkript prezentace:

1 Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?

2 Praha (blízké) budoucnosti, jakou ji chceme? Celosvětově nebo v rámci Evropy špičkovou tam, kde je již dnes velmi nadprůměrná. Měřítko České republiky nesmí Prahu uchlácholit. Vyčnívající nad průměr v těch oblastech, kde je dnes na úrovni zbytku země.

3 Pozice Prahy v relaci s dalšími regiony ČR i EU

4 Praha musí „šlápnout na plyn“ Lepší Praha = tahoun celé ČR

5 Z čeho Praha může vycházet? Obyvatelstvo – počet, věková struktura, vzdělanost… Ekonomika Absolutní i relativní velikost, mzdy, kvalita pracovních sil, flexibilní trh, nízká nezaměstnanost, Pestrá struktura pražského HDP – mnoho oblastí s investičním potenciálem → atraktivita i pro zahraniční investory, Statistiky hovořící o „bohatství v Praze“ je dobré vnímat v kontextu a některé relativizovat. Vysoké školství V Praze jsou studenti z celé země (37 % ze všech), Pražské VŠ mají velmi dobrou reputaci v rámci ČR.

6 Cca 60 % inovačního systému ČR Velký počet výzkumných organizací s významem pro ČR Vysoký počet nově vznikajících podniků Vysoký potenciál pro interdisciplinaritu – mnoho různých oborů (ve výzkumu i školství) O co se ještě Praha může opřít?

7 Praha v kontextu ČR

8 Praha v kontextu ČR - pozorněji

9 Pohled na vzdělání v celé ČR

10 Dopad statutu „bohatého regionu“ na Prahu

11 Nízké výdaje podniků na výzkum a inovace Nízká míra spolupráce výzkumných organizací a podniků Nízká míra ekonomického zhodnocení a internacionalizace výzkumných aktivit veřejného sektoru Slabé stránky Prahy

12 Nespoléhat jen na ekonomickou výkonnost Prahy! V souladu s nově schválenou Regionální inovační strategií: podpoříme partnerství mezi výzkumem a podniky → Pražská inovační rada podpoříme základní a střední školy a růst jejich kvality využijeme výzkumných kapacit pro řešení problémů města usnadníme rozvoje nových inovativních MSP s perspektivou exportu JAK to v Praze zlepšit?

13 Podpora rozvoje inovací a konkurenceschopnosti má více forem, nejen finanční Magistrát HMP aktivně zajišťuje novou podporu Institucionální Komunikační Finanční

14 JAK to v Praze zlepšit? Příklad dobré spolupráce - inovační vouchery Po úspěšném pilotním běhu v roce 2013 (alokace 10 milionů, kofinancování příjemců podpory 25 %) přišel MHMP s dalším kolem projektu Inovační vouchery 2014: navýšena podpora na celkových 13 mil. Kč; zvýšeno kofinancování na 30 %. POINTA VOUCHERŮ: učit spolupráci! V Praze přeci JSOU držitelé uplatnitelných znalostí v praxi!

15 JAK to v Praze zlepšit? Operační program Praha – pól růstu ČR: Cílem je realizovat nové a dosud masově nevyužívané nástroje podpory podnikání a inovací: Podpora spolupráce podniků s výzkumnými organizacemi; Poptávka města po nových řešeních pro veřejné služby; Podpora inovací v exportujících podnicích; Návaznost na investici 2,8 mld. Kč z operačních programů z let 2004-2013: Do roku 2020 činí alokace dalších min. 60 mil. EUR.

16 JAK to v Praze zlepšit? Posílení spolupráce SŠ s trhem práce i VŠ Vysoké školy za administrativní pomoci MHMP mohou více spolupracovat s těmi středními školami, které dle nich nabízí kvalitní maturanty pro další studium na VŠ. Naopak podnikatelé mohou z vybraných středních škol cíleně vybírat perspektivní pracovníky. Poprvé nabídne hl. m. Praha cílenou (i finanční!) podporu a asistenci pražským vysokým školám

17 Děkuji za pozornost RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D. primátor hl. m. Prahy V Praze 2014


Stáhnout ppt "Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?"

Podobné prezentace


Reklamy Google