Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Finanční možností svépomocných skupin
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Facility management ČSN EN
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Ing. Stanislava Správková
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt EPP-ED Mimořádné události v ÚVN MUDr. Sandro Zamarian
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Pohled samosprávy na eHealth
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Kvalita v českém zdravotnictví
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE Praha, 6. listopad 2008.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE
Kvalita v sociálních službách jako proces
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Standardizace odborné zdravotní péče
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Ing. Stanislava Správková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Obor zdravotních služeb MZ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb Informovaný pacient – posílení jeho postavení v systému poskytování zdravotních služeb, pacient=zákazník Stabilní a srozumitelné prostředí pro poskytovatele zdravotních služeb Rovnocenné podmínky pro všechny poskytovatele zdravotních služeb – konkurenceschopnost zdravotnických zařízení Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb Rovnocenná dostupnost ZZS a její úroveň pro občany ČR Systém vzdělávání zdravotnických pracovníků reflektující na skutečné potřeby, ufinancovatelný

Jak toho docílit? Legislativní změny Nelegislativní změny

Poskytování zdravotní péče Nový zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (ZZ) Nové definice a členění zdravotních služeb – princip jednoduchosti, nová zdravotnická terminologie jednotná poté pro všechny právní předpisy Práva a povinnosti pacientů i zdravotníků, stížnosti Princip mimosoudního vyrovnání ve zdravotnictví Zdravotnická dokumentace, registry … Podmínky pro poskytování zdravotní služby bez ohledu na právní formu poskytovatele (registrace), dozor a sankce při porušování pravidel Úprava převodu oprávnění při úmrtí poskytovatele, prodeji, pronájmu – zjednodušení procesu Nově úprava samostatné zdravotnické praxe Akreditace ZZ – podpora bezpečnosti pro pacienta – formulace povinností provozovatele s ohledem na zvýšení bezpečí Vymezení pojmu zdravotní služba a přístupu na trh zdravotních služeb Práva a povinnosti pacientů a posílení jejich role Zásady při poskytování specifických zdravotních služeb Nový Zákon o specifických zdravotních službách práva a povinnosti zdravotníků i pacientů při poskytování těchto služeb nad rámec obecných pravidel

Poskytování zdravotní péče Zákon o zdravotnické záchranné službě (ZZS) Zásadní změna ve způsobu financování, vyrovnání rozdílů v dostupnosti mezi kraji, stanovení povinné dojezdnosti Organizace ZZS a její členění jednotné v rámci ČR Posílení postavení ZZS v rámci IZS, stanovení jasných kompetencí státní správě a samosprávě v rámci krizového řízení Systém předání pacienta mezi ZZS a lůžkovým ZZ Princip pohotovostních ambulancí u stanovišť ZZS Změna financování a organizace letecké záchranné služby Sjednocení činnosti záchranné služby a řešení jejího financování Komplexní novely zákonů č.95 a 96/2004 Sb. Změna financování – systém „finance za školencem“ Významné zapojení univerzit (transformace IPVZ a NCO) Úprava celoživotního vzdělávání lékařů – princip „konkurence“ vzdělávacích subjektů Stanovení jasných kompetencí státu v celém procesu Revize kompetencí nelékařů ve smyslu jejich posílení Nyní v legislativním procesu Euronovely „vzdělávacích“ zákonů – soulad s evropskými normami, proces akreditace pracovišť, úprava stáží, vyjmutí přílohy ze zákona č.95/2004 Sb. Analýza potřebnosti zdravotnických profesí a reakce Změna financování a kompetencí ve vzdělávání

Přímo řízené organizace Speciální zákon s účinností od 1.1.2009 Non-profitní organizace ve spoluvlastnictví státu, municipalit a univerzit Vymezení role a zodpovědnosti při řízení poskytování zdravotních služeb, při vzdělávání a ve výzkumné činnosti Transparentnost financování (zdrav.služby, vzdělávání, výzkumné granty) Taxativní výčet nemocnic Transformace fakultních nemocnic na Univerzitní nemocnice Strategické plány rozvoje zdravotnického zařízení Důraz na ekonomické zdraví a finanční stabilitu Efektivní řízení investic Posílení procesů řízení kvality a bezpečnosti Osobní a hmotná motivace i zodpovědnost managementu Efektivní řízení organizací v působnosti Ministerstva zdravotnictví

Dotační politika MZ Stanovení prioritních národních programů ( např.Akční plán prevence dětských úrazů) Zpřehlednění a větší transparentnost dotačních titulů (zdravotně – sociální problematiky, vzdělávací program) Stanovení státních priorit a dodržování pravidel ekonomické racionality pro investiční dotační politiku Využití možností strukturálních fondů EU (např. 2 velké programy na vzdělávání lékařů a nelékařů Transparentní rozpočtová politika

Bezpečí, kvalita a výkonnost zdravotnických zařízení Základním předpokladem úspěchu je zapojení všech - státu, samospráv, zdravotních pojišťoven, odborné veřejnosti i pacientů. Úloha státu a samospráv : legislativními a nelegislativními opatřeními vytvořit motivační prostředí (princip=uznání nežádoucí události a reakce na ni=pozitivní krok) Úloha odborné veřejnosti: aktivní přístup k posilování bezpečí a zvyšování kvality, systém procesního řízení v rámci ZZ, konkurenční výhoda Úloha pacienta: informovaný pacient „kontroluje“ a upozorňuje na nedostatky a rizika v ZZ – pozitivní zpětná vazba

Připravované kroky: Informovanost o možnostech Příprava webových stránek o kvalitě Semináře pro zúčastněné subjekty, metodická opatření a návody pro ZZ Srozumitelnou formou informovat konkrétní cílovou skupinu. Legislativní a nelegislativní opatření Legislativní zakotvení akreditace ZZ Práva a povinnosti ZZ, zdravotnických pracovníků a pacientů zvyšující bezpečí Kniha bezpečí - Souhrn opatření, doporučení a informací vedoucích k zvýšení bezpečí pacientů v systému poskytování zdravotních služeb – základem je zapojení všech skupin

Kvalita a výkonnost zdravotnických zařízení Výběr několika ukazatelů výkonnosti a jejich uveřejnění pro občany Objednací doby Výběr několika výkonů, u nichž budou sledovány objednací doby Metodický pokyn pro ZZ, jak sledovat – porovnatelnost NRC – integrace NRC pojišťoven a MZ do jednoho fungující subjektu, kultivace DRG, kvalita péče – pojišťovny a poskytovatelé

Kvalita a výkonnost zdravotnických zařízení Kvalita vnímaná pacienty – dotazníky spojenosti Všechny přímo řízené organizace – 1x ročně jednotný systém – porovnatelnost Výstupy musí sloužit pro zlepšení služeb, na sankce managementu Metodiku uveřejníme pro potřeby krajů VE VŠECH OBLASTECH UVÍTÁME PŘIPOJENÍ KRAJSKÝCH A OSTATNÍCH NEMOCNIC