Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA"— Transkript prezentace:

1 Změny v systému veřejného zdravotního pojištění z pohledu zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel ZP MV ČR

2 Zdravotní pojišťovny SZP ČR
SZP ČR hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče. Hlavním cílem je zkvalitňování služeb pro své klienty. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny (7) poskytují služby pro cca 4,1 mil. občanů ČR. SZP ČR spolupracuje s Národní ekonomickou radou vlády.

3 Přerozdělení roku 2009 a 2010

4 Rozdíl příjmů a nákladů na VS (Kč)
Rozdíl příjmů a nákladů ve věkových skupinách za rok 2010 v Kč (muži) - porovnání VZP a ZZP Věková skupina dle rozmezí let Číslo věkové skupiny Rozdíl příjmů a nákladů na VS (Kč) 2010 od do VZP ZZP ZZP 1 ZZP 2 ZZP 3 ZZP 4 ZZP 5 ZZP 6 ZZP 7 ZZP 8 5 1 10 2 15 3 20 4 25 30 6 35 7 40 8 45 9 50 55 11 60 12 65 13 70 14 75 80 16 85 17 a více 18

5 Rozdíl příjmů a nákladů na VS (Kč)
Rozdíl příjmů a nákladů ve věkových skupinách za rok 2010 v Kč (ženy) - porovnání VZP a ZZP Věková skupina dle rozmezí let Číslo věkové skupiny Rozdíl příjmů a nákladů na VS (Kč) 2010 od do VZP ZZP ZZP 1 ZZP 2 ZZP 3 ZZP 4 ZZP 5 ZZP 6 ZZP 7 ZZP 8 5 1 10 2 15 3 20 4 25 30 6 35 7 40 8 45 9 50 55 11 60 12 65 13 70 14 75 80 16 85 17 a více 18

6 Provozní náklady ZP Nejnižší provozní náklady v Evropě

7 Fond prevence Vyvíjející se systém prevence a edukace pojištěnců
Preventivní programy zaměřeny na cílové skupiny pojištěnců dle rizikových faktorů jejich povolání a věkové struktury. Rozsah preventivních programů je nadstavbou nad národními preventivními programy. Zdravotní pojišťovny jsou často iniciátory zavedení nových preventivních programů zaměřených např. na očkování či screeningová vyšetření nádorových onemocnění. Ověření účinnosti těchto preventivních programů jednotlivými zdravotními pojišťovnami vedlo k zařazení některých z nich do zdravotní péče hrazené z prostředků v. z. p.

8 Sjednocení podmínek ZZP a VZP
nerovné postavení VZP a ostatních zdravotních pojišťoven, dvojí legislativního prostředí- zvýhodněním VZP oproti ostatním zdravotním pojišťovnám. zmocnění VZP k zajišťování centralizovaných agend centrální registr pojištěnců, Informační centrum, zpracovávání Metodik, přerozdělování pojistného. rozdílné definice naplňování některých fondů atd.

9 Společné činnosti ZP Jde o oblasti, v nichž je nutná centralizace (např. centrální registr pojištěnců, přerozdělení apod.), nebo kde je z jiného důvodu žádoucí, aby zdravotní pojišťovny postupovaly jednotně (např. formuláře pro plátce nebo některé revizní činnosti). Do budoucna i příprava jednotných pravidel pro plátce a poskytovatele zdravotní péče (tvorba číselníků, formulářů a datových rozhraní) tak, aby se snížila administrativní zátěž těchto subjektů.

10 Komise pro zdrav. prostředky
Léková komise SZP ČR Hlavní úkoly: zabezpečování činností souvisejících s procesem stanovování cen, podmínek a výše úhrad léčivých přípravků, sledování efektivního vynakládání finančních prostředků v oblasti lékové politiky (DNC, do budoucna pozitivní listy, generická preskripce) Komise pro zdrav. prostředky Hlavní úkoly: sledování efektivního vynakládání finančních prostředků v oblasti zdravotnických prostředků (e-aukce)

11 Konkurence ZP pluralita systému = existence konkurenčního prostředí jako garance kvality služeb pojištěncům. konkurenční způsob zajištění dostupnosti zdravotní péče v požadované kvalitě a za podmínek efektivního využití prostředků v. z. p. vede k soutěži mezi zdravotními pojišťovnami o co nejlepší smluvní podmínky s poskytovateli zdravotní péče zejména ve prospěch pojištěnců. kvalitu služeb lze ověřit na základě výsledků agendy stížností u jednotlivých zdravotních pojišťoven.

12 Projekt JIM projekt není v souladu s navrhovanými reformními kroky v oblasti zdravotnictví zaměstnavatelé nezískají žádnou výhodu navrhovaná úprava nezjednodušuje v žádném případě plátcům pojistného (zaměstnavatelé, OSVČ, OBZP) výpočet výše daní / pojistného, např. v rámci jednoho kumulovaného základu daně, který by byl následně převeden jednotlivým institucím, naopak nadále zůstává zachována trojkolejnost vyměření výše odvodu daně / pojistného pohledávky vzniklé před JIM budou nadále zajišťovat ZP problém informačního servisu občan přijde o možnost odstranění tvrdosti zákona - prominutí penále …

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google