Podstata a funkce jazyka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk 1 Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Advertisements

MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Obecné úvahy o jazyce Václav Ort.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.1
Šablona číslo: XVII Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 1
Digitální učební materiál
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
sociální psychologie Škola:
Digitální učební materiál
Jazykověda a její disciplíny
Rétorika Etymologie Dialektologie
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_19
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.3.1.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
Alternativní a augmentativní komunikace
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Jazykové pojmy A - G Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Úvod to teorie a praxe překladu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
VY_32_INOVACE_08/3/1 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Komunikace Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
[Výrazy funkce a funkční v Mathesiově definici věty a foném(at)u] Martin Beneš – ÚJČ AV ČR; ÚČJTK FF UK v Praze vzdělávací cyklus Moderní mluvnice češtiny.
Úvod do teorie a praxe překladu
Technika mluveného projevu Přednáška: pondělí 16:40–18:15 (6 týdnů) Seminář: pátek (2 skupiny) Zápočet: aktivní práce v semináři.
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
= prostředek lidské komunikace
Volitelný jazykový seminář STYLISTICKÉ HODNOCENÍ PŘEKLADU Božena Bednaříková.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Stylistika: Slohotvorní činitelé Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
Povídka Básník Karel Čapek – Povídky z jedné kapsy - Slohotvorní činitelé.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sociologie pro SPP/SPR
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jazykověda a její disciplíny
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Obecné poučení o jazyce
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jazykovedné disciplíny
Jazykověda a její disciplíny
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

Podstata a funkce jazyka

Jazyk Jazyk Soubor vyjadřovacích a sdělovacích prostředků, které jsou společné členům jednoho národa. Langue – jazyk – abstraktní systém. Parole – řeč – konkrétní realizace tohoto systému.

Jazyk Co je jazyk? K čemu slouží? Jde o základní otázky, které se týkají podstaty a funkcí jazyka. Existuje množství definic, ale uveďme si jednu z nich, která je tradiční, ale vystihuje i ve své stručnosti odpověď na obě položené otázky. Jazyk je systém znaků sloužících k dorozumívání a k vyjadřování myšlenek. Jazykověda je společenská disciplína.

Jazykověda Lingvistika - jazykověda je věda o jazyce. Jazyk je základním komunikačním prostředkem, slouží ke sdělování informací. Není však není jediným prostředkem ke komunikaci, komunikovat lze i jinak než jazykem. Gesta, znaková řeč, kouřové signály, bubny, morseovka atd.

Jazykověda Obory lingvistiky lze rozdělit podle toho 1) které jazyky zkoumá nebo 2) které oblasti studia jazyka jsou jejími předměty a 3) jaké základní metody používá. ad 1) indoevropeistika, orientalistika, amerikanistika, ... bohemistika, slovakistika, polonistika, rusistika, anglistika, germanistika, hispanistika.   ad 2) fonetika a fonologie – nauka o zvukové stránce řeči, jazyka morfologie, tvarosloví - nauka o stavbě slova syntax, skladba - nauka zkoumající vztahy mezi členy věty, typy větných struktur (morfologii a syntax bývá souhrnně nazývána gramatika) nauka o tvoření slov lexikologie a lexikografie - nauka o slovní zásobě a o vytváření slovníků sémantika - nauka o významu dialektologie - nauka o dialektech etymologie - nauka o původu slov stylistika - nauka o využití jazykových prostředků v mluvených i písemných projevech textová lingvistika – nauka zkoumající text.

Jazyk a myšlení Jak jazyk funguje? Jazyk souvisí s myšlením? V mozku je uložena slovní zásoba, gramatika, znalost o spojitelnosti slov údaje z oblasti fonetiky a fonologie, informace o soustavě grafémů, schopnost pracovat s tvary slov, obrovská slovní zásoba a prostředky nonverbální komunikace. To vše náš mozek „automaticky“ používá a přitom je zřejmé, že jde o skloubení obrovského množství informací a myšlenkových operací, které se musejí uskutečnit, abychom byli schopni vyslovit jedinou větu.

Funkce jazyka Systémové hledisko (Mathesius) - fce nominativní (pojmenovávací), kdy se pojmu přiřazuje jazykový znak, a komunikativní, kterou se dané jednotce v rámci sdělení přiřazuje určitá role v určitém kontextu. Ruský lingvista Roman Jakobson formuloval na základě učení psychologa Karla Bühlera, estetika Jana Mukařovského a B. Malinowského 6 základních funkcá jazyka: emotivní/expresivní, výrazová - mluvčí v některých projevech ztrácí ze zřetele i adresáta, jeho jazykový projev se stává jakýmsi výrazem neverbálního chování. Smích, pláč, radost... bouchání o stolu, práskání dveřmi XXX hurá, je to tam, já se na to vykašlu atd.

Funkce jazyka referenční (refero, lat. - podávám zprávu), sdělná, informativní, kognitivní (cognosco, cognitum, poznávám, dovídám se něco, lat. poznávací). Jde o vztah k obsahu promluvy, o sdělení, o informaci. konativní, apelativní - mluvčí uplatňuje záměr ovlivnit posluchače estetická, poetická - schopnost vyvolávat estetický dojem metajazyková - mluvčí nebo pisatel převádí pozornost posluchače nebo čtenáře na formu jazyka (skriptum o jazykovědě, gramatika atd.) fatická, kontaktová - díky této fci se udržuje kontakt mluvčího s posluchačem.

Summary Jazyk chápeme jako soubor vyjadřovacích a sdělovacích prostředků vlastni příslušníkům, určitého společenství. Jazyk slouží ke komunikaci, již rozumíme přenos informaci, sdělování, obsahu vědomi mezi jedinci v určité situaci prostřednictvím společného kódu. Funkce jazyka, vyplývají z definice komunikace. Jazyk si osvojujeme v několika fázích, přičemž klíčovým, obdobím je dětský věk.

Literatura ČECHOVA, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. ISBN 80-85866-57-9 ČERMAK, F. Jazyk a jazykověda. Praha: Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0154-0 ČMEJRKOVA, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1996. ISBN 80-200-0589-7 FENCLOVA, M. Jazykové probuzení. Jazyková přípravka pro základní školu. Praha: PdF UK, 2005. ISBN 80-7290-227-X HAGEGE, C. Člověk a řeč. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-331-8 HRBAČEK, J. Úvod do studia jazyka. Praha: Univerzita Karlova, 1999. ISBN 80-85899-65-5 HUBAČEK, J. a kol. Čeština pro učitele. Opava: Vademecum, 1998. ISBN 978-80-86041-37-7 MAGINCOVÁ, D. Český jazyk 1 (opora). 2011. NEBESKA, I. Jazyk, norma, spisovnost. Praha: Karolinum, 1996. ISBN 80-7184-144-7 SKACEL, J. Funkce jazyka ve společnosti z hlediska sociolingvistiky. Praha: SPN, 1974