Krompach v Evropě bez hranic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
ˇ  Součást Operačního programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika  Slouží zejména k financování projektů neinvestičního.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej TRITIA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Krompach v Evropě bez hranic

Program Od Mnichova 1938 k Evropě bez hranic - dvakrát o našich hranicích, ale tentokrát jinak - prof. PhDr. V. Nálevka, CSc. Shengenská dohoda a důsledky jejího rozšíření k 1.1.2008 - pplk.Hýsek Evropa zaceluje jizvy po hranicích národních států - předseda SpK Jak se k Evropě bez hranic postaví Krompach? - předseda SpK, M. Štěpán, P. Mikeš Diskuse

Od Mnichova 1938 k Evropě bez hranic - dvakrát o našich hranicích, ale tentokrát jinak Cesta k Mnichovu a Mnichov 1938 Evropa v boji o hranice Sjednocování Evropy Česká republika v Evropě bez hranic

Shengenská dohoda a důsledky jejího rozšíření k 1.1.2008 Schengenská dohoda – základní informace Státy současného Shengenu Rozšíření schengenského prostoru k 1.1.2008 Důsledky včlenění ČR do bezhraniční Evropy pro Krompach

Státy současného Schengenu

Shengen od 1. 1. 2008

Evropa zaceluje jizvy po hranicích národních států Evropské strukturální fondy Operační program pro podporu česko-saské přeshraniční spolupráce Popis situace v česko–saském pohraničí Cíle operačního programu Posuzování žádostí o podporu z operačního programu Pravidla řízení operačního programu Kdo a kdy se může o podporu ucházet

Evropské strukturální fondy Dne 1. 5. 2004 se Česká republika stala plnoprávným členem Evropské unie. EU usiluje o snižování rozdílů v úrovni rozvoje regionů jednotlivých členských zemí prostřednictví evropských strukturálních fondů. ČR se otevírá touto cestou řada možností, jak podpořit všestranný a vyvážený rozvoj vlastního území.

Nové programovací období EU pro léta 2007 - 2013 V období 2007–2013 se České republice nabízí až 26,69 mld. €, přibližně 752,70 mld. Kč, které může čerpat z fondů EU. Pro úspěšné čerpání musí náš stát přidat navíc přibližně 132,83 mld. Kč z národních zdrojů na spolufinancování projektů, jelikož Evropská unie financuje maximálně 85 % způsobilých výdajů.

Program přeshraniční spolupráce ČR - Sasko dotační území

Situace v česko-saském pohraničí Přírodní charakter prostředí s národními parky a vysokým podílem volné krajiny představuje vysoký potenciál pro cestovní ruch. Jako pozitivní impulsy pro ekonomický rozvoj a rozvoj cestovního ruchu je nutno zlepšit přede vším propustnost hranic a dopravní infrastrukturu. Od dubna 2011 lze v Evropské Unii očekávat volný pohyb zboží a služeb bez omezení.

Cíle operačního programu - 1 Cílem je vytvořit významné rozvojové možnosti, pro udržitelný rozvoj dotačního česko-saského území. Finanční dotace OP ČR – Sasko pro léta 2007 – 2013 činí celkem 207.40 mil. EUR (….Kč) Čtyři prioritní osy operačního programu Rozvoj rámcových společenských podmínek (47% zdrojů). Zlepšení propustnosti hranice. Rozvoj a zlepšení dopravní infrastruktury, základního předpokladu pro rozvoj hospodářství a cestovního ruchu.

Cíle operačního programu - 2 Rozvoj hospodářství a cestovního ruchu (30% zdrojů). Podpora vytváření společných struktur prostřednictvím propojení zařízení cestovního ruchu, včetně rozvoje v oblasti lázeňství. Zlepšení situace přírody a životního prostředí (17% zdrojů) . Kooperace v oblasti odpadového hospodářství Technická pomoc (6 %). Řízení programu přeshraniční spolupráce.

Posuzování žádostí o podporu z operačního programu - 1 Ukazatele výstupu a výsledku kooperace a rozvoje společných struktur v oblasti cestovního ruchu Zlepšení spolupráce v oblasti cestovního ruchu Délka vybudovaných resp. zrekonstruovaných turistických cest Vzniklé společné sítě a struktury Společné realizované marketingové koncepty

Posuzování žádostí o podporu z operačního programu - 2 Podmínky podpory projektů – minimálně dva ze čtyř způsobů spolupráce Společná příprava projektu a/nebo Společná realizace a/nebo Společné financování a/nebo Společný personál

Pravidla řízení programu - 1 Pro správu programu jsou zřízeny následující orgány Řídící orgán – Saské ministerstvo hospodářství a práce. Referát 36 Certifikační orgán - Saské ministerstvo hospodářství a práce. Referát 12 Auditní orgán –Saské ministerstvo financí Referát 17 Společný technický sekretariát – při Saské rozvojové bance Národní orgán – Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Regionální subjekty - na české straně – Kraj Liberecký Kontroloři – v Sasku Rozvojová banka a v Česku Centrum pro regionální rozvoj ČR

Pravidla řízení programu - 2 Požadavky na projekty Budou stanoveny ve společném realizačním dokumentu Výběr projektů probíhá českou a saskou stranou jednomyslně Poskytování informací – na české straně příslušný regionální subjekt nebo Společný technický sekretariát

Potenciální příjemci pomoci a výzva k účasti Především územní samospráva, její organizační složka a příspěvková organizace. Předpokládaný termín výzvy k účasti je konec roku 2007 nebo začátek roku 2008.

Jak se k Evropě bez hranic postaví Krompach? Dvě základní možnosti volených představitelů Krompachu Nesouhlas s otevřením hranic pro motorová vozidla Souhlas s otevřením hranic pro motorová vozidla

Nesouhlas Krompachu s otevřením hranic pro motorová vozidla - 1 Důsledky zachování stávající hustoty silničního provozu a prostředí pro rekreanty v Krompachu nemožnost využít evropské finanční podpory pro rozvoj obce a neopakovatelnost této příležitosti v budoucnosti pokračující zaostávání Krompachu za sousedními příhraničními obcemi

Nesouhlas Krompachu s otevřením hranic pro motorová vozidla - 2 neudržitelnost přístupu, jehož podmínkou je trvalé udržování hraniční komunikace v havarijním stavu nedostatek pracovních příležitostí, stárnutí a postupné vymírání populace Krompachu

Věkové složení obyvatel Krompachu Celkový počet trvale hlášených obyvatel je 152. Z toho: děti od jednoho roku do deseti let 19 od jedenácti do osmnácti let 6 dospělí od 18 let do 30 let 32 od 31let do 50 let 45 od 51let do 62 let 26 od 63let 24 Průměrný věk osob do 18 let je 6,2 roku. Průměrný věk osob starších 18 let je 46,4 roku. Celkový průměrný věk všech obyvatel trvale hlášených v obci je 39,8 roku

Souhlas Krompachu s otevřením hranic pro motorová vozidla - 1 Důsledky přístup k vyřešení závažných problémů obce v oblasti dopravní infrastruktury a kanalizace vytvoření podmínek pro podnikatelské aktivity vznik nových pracovních příležitostí pro obyvatele Krompachu

Souhlas Krompachu s otevřením hranic pro motorová vozidla - 2 postupná likvidace zaostávání Krompachu za sousedními obcemi na obou stranách hranic zvýšení provozu osobních aut v obci

Jak by to bylo po otevření přechodů?

Hraniční přechody Petrovice - přechod plánován pro I.etapu otevření hranic. Dolní Světlá - připravuje se oprava vozovky směrem na hraniční přechod a plánuje se pro osobní automobily. Krompach - Hain - zůstane pro pěší a cyklo - pro vozidla je zatím nevhodný. Krompach - Jonsdorf - vzhledem ke stavu stávající vozovky, která je pro vozidla naprosto nevhodná, je v první etapě otevření hranic plánován jen pro pěší a cyklo.

Odkud a kam mohou směřovat vozidla ze saské strany? - 1

Odkud a kam mohou směřovat vozidla ze saské strany? - 2 Tři oblasti na německé straně, které by mohly být potenciálními zájemci o přechody v této oblasti: oblast Grosschőnau oblast Zittau oblast Jonsdorf a Oybin Hlavní směry při cestě do České republiky směr Děčín směr Česká Lípa směr Mladá Boleslav směr Liberec směr Máchovo jezero směr Stráž pod Ralskem a Hamr na jezeře

Odkud a kam mohou směřovat vozidla ze saské strany? - 3 Z oblasti Grosschőnau směr Děčín - Varnsdorf směr Česká Lípa - Varnsdorf, nebo Světlá směr Mladá Boleslav - Hrádek - Liberec směr Liberec - Hrádek směr Máchovo jezero - buď Varnsdorf nebo Světlá, případně Petrovice a Jablonné na Mimoň směr Stráž na jezeře - Petrovice a Jablonné

Obavy z motorových vozidel O co Krompach přijde Co Krompach získá

Předpoklady pro přístup Krompachu k dotacím z programu příhraniční spolupráce Příslušné rozhodnutí obecního zastupitelstva Krompachu. Vytvoření odpovídajících předpokladů pro operativní spolupráci se sousedními saskými obcemi Jonsdorf a Oybin, nebo alespoň jednou z nich.

Předpoklady pro přístup Krompachu k dotacím z programu příhraniční spolupráce Rozpracování společných námětů pro přeshraniční spolupráci na úroveň odpovídající podmínkám pro vstup do soutěže o dotace z daného operačního programu. A to vše do uveřejnění výzvy k účasti v soutěži o dotace (tj. nejlépe do konce roku 2007 resp. začátku roku 2008).

Dohodnou se starostové Jonsdorfu, Krompachu a Oybinu na spolupráci?

Diskuse

Poděkování Děkuji Vám za účast genmjr. v.v. Ing. Stanislav Chromec, CSc. předseda Sdružení pro Krompach o.s. GSM +420 602 18 05 18 E-mail – stanislav.chromec@cdmedia.cz