Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Rozvíjející větné členy
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Digitální učební materiál
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy.
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Nepravidelnosti větné stavby
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Předmět (Český jazyk – 7. ročník).
P Ř EDM Ě T Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33 Téma: ČESKÝ JAZYK – SKLADBA- PŘEDMĚT VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-33.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pravopis souhláskové skupiny n/nn
Postup při určování větných členů
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Věty podle postoje mluvčího
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
Zvláštnosti větné stavby
Pravopis souhláskových skupin bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Větné členy PŘÍSUDEK.
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Komplexní jazykový rozbor
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 5 - zájmena Mluvnice pro 2. ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Opakujeme vedlejší věty 1
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C51Čj6_Předmět
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘEDMĚT Český jazyk – 7. ročník.
Rozvíjející větné členy
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Téma:Předmětu Jméno autora:Kateřina Turzová Vytvořeno dne: Metodický popis – anotace:Seznámí žáky s druhy předmětu a jeho funkcí ve větě

SKLADBA (SYNTAX) Předmět - Pt

Předmět (Objekt) - je významovým doplněním slovesa nebo dějového přídavného jména - s přísudkem je spojen vztahem silné závislosti - rekcí - obsazuje pravovalenční pozici

Předmět vyjadřuje: - osobu, zvíře nebo věc, a) které slovesný děj přímo zasahuje b) kterých se slovesný děj přímo týká Př. Byl podobný otci. Venčil psa. Napsal mi dopis. Vyhrál spor.

Předmět - může být ve všech pádech kromě 1. a 5.pádu (ptáme se na něj všemi pádovými otázkami kromě kdo,co)

Typickým pádem předmětu je v češtině 4. p. bez předložky (Napsal dopis.) Může však být i v jiných pádech; ve 2.p pro slovesa vyjadřující dotyk (Dotknout se stropu.) nebo odluku (Zříci se odpovědnosti.) Ve 3. p. u sloves typu dát někomu něco a sdělit někomu něco (Poslat Jitce dopis.) a poměrně často také v 7. p., musí být nutným doplněním slovesa. (Házel koulí.)

Předmět je nejčastěji vyjádřen : 1) podstatným jménem V létě sbírám jahody a maliny. 2) zájmenem Rozloučila se s ním. 3) infinitivem Rozhodla se zůstat.

Předmět může být vyjádřen: a) prostým pádem (bez předložky) Dostala jsem sladkou pusu. b) předložkovým pádem Čekáme na vlak.

!!! POZOR !!! !!! POZOR !!! V některých situacích se můžeme na předložkový větný člen zeptat nejen pádovými otázkami, které určují předmět, ale i tázacími příslovci, které by větný člen zařadily k příslovečnému určení. Musíme mít na mysli, že v těchto situacích má předmět abstraktní význam a příslovečné určení význam konkrétní: Př. Přistoupit na podmínky. – Pt Přistoupit do vlaku. - Pum

Vyhledej v následujících větách předmět a urči jejich pád: Četl jsem dobrou knihu. Slyšeli jsme známé hlasy. Váza byla plná květin. Neplýtvejte jídlem. Líbí se mi dívat se na tebe. Studenti dosáhli vynikajícího úspěchu. knihu – 4. p. hlasy – 4. p. květin – 2.p. jídlem – 7.p. mi – 3.p., na tebe – 4.p. úspěchu – 2.p.

Doplňte vhodné předměty: Na nebi spatřil barevnou … duhu. Sázel do řádků … brambory. Krmil v zimě … zvěř. Zúčastnil se házenkářského … turnaje. Našel krásný velký … hřib kovář. Na Velikonoce si upletl … pomlázku. Rád se chlubil svou … sbírkou (motýlů).

Obměň následující věty tak, aby se z podmětu staly předměty: Mým nejoblíbenějším jídlem jsou kynuté ovocné knedlíky. Nejraději jím ovocné kynuté knedlíky. Mýdlo bylo položeno na umyvadle. Mýdlo jsme položili na umyvadlo. Medvědi se u nás neloví. Medvědy u nás nelovíme. Čaj se pije hořký. Čaj pijeme doma hořký. Pilíře mostu byly podemlety proudy vody. Vodní proud podemlel pilíře mostu.

Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Kvačková, Jaromíra: Opakujeme češtinu. Nová škola 2005 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008