Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů Téma: Určování větných členů CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: červenec 2012

2 Anotace Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku, slouží k procvičení učiva o rozvíjejících větných členech. Je vhodný pro práci s interaktivní tabulí. Vybraná cvičení lze vytisknout jako pracovní listy.

3 Větné členy – ZOPAKUJ SI!
PODMĚT - vyjadřuje původce děje, nositele vlastnosti není na ničem závislý, ostatní členy o něm něco vypovídají ptáme se – KDO? CO? - označení - Po PŘÍSUDEK - vyjadřuje, co podmět dělá, co se sním děje - označení - Př

4 PŘEDMĚT - bývá nejčastěji podstatným jménem nebo zájmenem - nejčastěji je ve 4.pádě, může být i ve 3., 2. nebo 7. pádě - označujeme – Pt PŘÍVLASTEK - je závislý na podstatném jméně (oproti Pt, Pu) - rozvíjí – blíže určuje význam podstatného jména ptáme se na něho: Jaký? Který? Čí? - dělíme ho na shodný a neshodný - označujeme - Pk

5 PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ - je závislý na slovese, přídavném jménu nebo příslovci - vyjadřuje různé okolnosti a vztahy místa - ptáme se Kde? Kam? Odkud? Kudy? času – ptáme se Kdy? Odkdy? Dokdy? Jak dlouho? Jak často? způsobu – ptáme se Jak? Jakým způsobem?

6 Odpoledne si v parku hrálo malé dítě.
Urči větné členy Odpoledne si v parku hrálo malé dítě. Odpoledne (PUČ) si v parku (PUM) hrálo (Př) malé (PkS) dítě (Po). Tvoje maminka mi poslala včera blahopřejný dopis. Tvoje (PkS) maminka (Po) mi (Pt, 3. p.) poslala (Př) včera (PUČ) blahopřejný (PkS) dopis (Pt, 4. p.).

7 Petr se lehce dotkl mé ruky.
Petr (Po) se lehce (PUZ) dotkl (Př) mé (PkS) ruky (Pt, 2. p.). Rodiče včera nevěděli o pětce z matematiky. Rodiče (Po) včera (PUČ) nevěděli (Př) o pětce (Pt, 6. p.) z matematiky (PkN).

8 Z hlubokého lesa se ozývaly tajemné hlasy zvířat.
Z hlubokého (PkS) lesa (PUM) se ozývaly (Př) tajemné (PKS) hlasy (Po) zvířat (PkN). Už na chodbě jsem cítil vůni vánočního cukroví. Už (PUČ) na chodbě (PUM) jsem cítil (Př) vůni (Pt, 4. p.) vánočního (PkS) cukroví (PkN).

9 Použité zdroje Ve výukovém materiálu byly použity kliparty
z programu MS Word 2010 od firmy . Na tento software máme zakoupenou licenci.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů"

Podobné prezentace


Reklamy Google