Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV A ČÍSLO MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_10_S09-Čj-7 VYTVOŘENO: duben 2013 AUTOR: Naděžda Rauchová VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura SADA: Český jazyk pro 7. ročník NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Doplněk I.

2 ANOTACE: Materiál slouží k zopakování vlastností jednotlivých větných členů, k výkladu a procvičení rozvíjejícího větného členu – doplňku. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žák aktivně využívá znalosti o vlastnostech rozvíjejících větných členů, chápe odlišnost doplňku od ostatních větných členů, určuje doplněk v jednoduchých větách. ROČNÍK: 7. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace s aktivním doplňováním STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ: Základní vzdělávání - druhý stupeň POMŮCKY: Sešit, barevné fixy. CÍL – INOVACE: Podporuje aktivní zopakování,procvičování učiva s využitím interaktivní tabule METODICKÉ POKYNY: Žáci doplňují myšlenkovou mapu pomocí pera

3 Doplněk I. Český jazyk – 7. ročník

4 vlastnost podstatného jména
Opakujeme rozvíjející větné členy vlastnost podstatného jména Přívlastek vyjadřuje na podstatném jméně závisí Jaká děvčata? Podstatné jméno Veselá děvčata tancovala.

5 Předmět Děvčata tancovala polku.
osobu, zvíře nebo věc, kterou slovesný děj zasahuje Předmět vyjadřuje na slovese na přídavném jméně závisí sloveso Zasažená věc Děvčata tancovala polku.

6 Děvčata večer tancovala
bližší okolnosti dějů Příslovečné určení vyjadřuje závisí na slovese na přídavném jméně na příslovci Kdy tancovala? sloveso Děvčata večer tancovala

7 Doplněk Děvčata tancovala bosá. Jak tancovala? Jaká děvčata?
vlastnost jména za určitého děje Vyjadřuje dvojí závislost zároveň na slovese a jméně Závisí

8 Děti stály před výkladní skříní nadšené.
Do nadšené před skříní výkladní

9 Myslivec našel svého psa zraněného.
Do zraněného svého Jana se vrátila opálená. se vrátila Jana Do opálená

10 Žáci seděli v lavicích zaražení. Na výtvarný kroužek se přihlásil sám.
Vyhledej ve větách doplněk a urči, jakým slovním druhem je vyjádřen. Žáci seděli v lavicích zaražení. Na výtvarný kroužek se přihlásil sám. Náš cyklista dojel do cíle druhý. David hraje rád počítačové hry. Z třídní schůzky přišel otec rozzlobený. Z pobytu v horách se vrátily děti nachlazeny.

11 Použité materiály: Texty – vlastní Ilustrace –


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,"

Podobné prezentace


Reklamy Google