Nová právní úprava povolování kácení dřevin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Stavební zákon po novele s účinností od
Vedení správního řízení
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Nástroje územního plánování
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Řízení o přestupcích.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Správní řád -vybrané instituty
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
o ochraně přírody a krajiny
Odbor životního prostředí MHMP
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Umisťování staveb.
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Právní problematika břehových porostů
Stavební pozemky (teze)
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Nová právní úprava povolování kácení dřevin Poznatky z odvolacích řízení Mgr. Petr Mach Oddělení ochrany přírody a krajiny Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Nová právní úprava povolování kácení dřevin Nová prováděcí vyhláška č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení S účinností od 15. 7. 2013 nahradila ust. § 8 vyhlášky č. 395/1992 Sb. Provádí ust. § 8 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, jež upravuje režim kácení na základě povolujícího rozhodnutí a výjimky z této povinnosti Důvodem přijetí bylo přizpůsobit právní úpravu současným požadavkům Podstatné změny návrhu v meziresortním přípomínkovém řízení Nová vyhláška přináší v 7 § některé pro praxi zásadní změny (nové pojmy, změny ve vymezení dřevin kácených bez povolení)

V. č. 189/2013 Sb., - změny právní úpravy § 1 „Vymezení pojmů“ zapojený porost dřevin - soubor dřevin, v němž se nadzemní části dřevin jednoho patra vzájemně dotýkají, prorůstají nebo překrývají, s výjimkou dřevin tvořících stromořadí, pokud obvod kmene jednotlivých dřevin měřený ve výšce 130 cm nad zemí nepřesahuje 80 cm; jestliže některá z dřevin v souboru přesahuje uvedené rozměry, posuzuje se vždy jako jednotlivá dřevina společenské funkce dřevin - soubor funkcí dřeviny ovlivňujících životní prostředí člověka, jako je snižování prašnosti, tlumení hluku či zlepšování mikroklimatu; mezi společenské funkce patří také funkce estetická, včetně působení dřevin na krajinný ráz a ráz urbanizovaného prostředí zahrada - pozemek u bytového domu nebo u rodinného domu v zastavěném území obce, který je stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti (odkazy na stavební zákon) stromořadí - souvislá řada nejméně deseti stromů s pravidelnými rozestupy; chybí-li v některém úseku souvislé řady nejméně deseti stromů některý strom, je i tento úsek považován za součást stromořadí; za stromořadí se nepovažují stromy rostoucí v ovocných sadech a plantážích dřevin

§ 2 – „Nedovolené zásahy do dřevin“ Nedovolené zásahy do dřevin – zásahy vyvolávající poškozování nebo ničení dřevin, které způsobí podstatné nebo trvalé snížení jejích ekologických nebo společenských funkcí nebo bezprostředně či následně způsobí jejich odumření. O nedovolený zásah se nejedná: Je prováděn za účelem zachování nebo zlepšení některé z funkcí dřevin Slouží k zajištění péče o zvláště chráněný druh rostliny nebo živočicha Je prováděn v souladu s plánem péče o zvláště chráněné území

§ 3 – dřeviny kácené bez povolení Povolení není třeba: U dřevin s obvodem kmene do 80 cm (ve výšce 130 cm nad zemí) Pro zapojené porosty dřevin do 40 m2 Pro dřeviny na pozemcích vedených v KN jako plantáž dřevin Pro dřeviny rostoucí v zahradách Platí pouze pro dřeviny, které nejsou součástí VKP a stromořadí!!!

§ 4 - „Náležitosti žádosti o povolení kácení a náležitosti oznámení o kácení dřevin“ Obecné náležitosti dle SŘ (údaje o žadateli) Vymezení místa růstu vč. situačního zákresu a stručného popisu místa Doložení vlastnického práva (nájemního, úživatelského vztahu) včetně souhlasu vlastníka pozemku Specifikace dřevin (obvod kmene ve výšce 130 cm nad zemí); u zapojených porostů dřevin lze uvést výměru plochy a druhové zastoupení dřevin Náležitosti oznámení Není nutný souhlas vlastníka pozemku u havarijního kácení, při údržbě břehových porostů a při odstraňování dřevin v ochranném pásmu energovodů V případě havarijního kácení doložit, že byly splněny podmínky pro tento postup (fotografie)

§ 5 – „Období, ve kterém se kácení dřevin zpravidla provádí“ Kácení dřevin se provádí zpravidla v období jejich vegetačního klidu Obdobím vegetačního klidu se rozumí období přirozeného útlumu fyziologických a ekologických funkcí dřevin

Užitečné podklady Metodika KrÚ JMK povolování kácení dřevin rostoucích mimo les Dostupné z: www.kr-jihomoravsky.cz Metodika KrÚ JMK ke kácení dřevin v nemovité kulturní památce Metod. doporučení MŽP k aplikaci některých ust. v. č. 189/2013 Sb. Dostupné z: Věstník MŽP 8/2013; www.mzp.cz Metod. Instrukce MŽP k zajišťování ochrany dřevin v okolí el. soustavy Dostupné z: Věstník MŽP 7/2013; www.mzp.cz

Poznatky z odvolacích řízení Povolení ke kácení dřevin § 8 odst. 1 „Povolení lze vydat ze závažných důvodů po vyhodnocení funkčního a estetického významu dřevin“ V koruně stromu prosychají větve. Strom je na vrcholu své životnosti. Správní orgán po vyhodnocení funkčního a estetického významu kácení stromu povolil. Správně!!! Zhodnocení stromu (zapojeného porostu) v kontextu okolí Analýza toho jaké funkce dřevina plní (standardní x významné) Důvod pro povolení kácení (měl by vycházet ze žádosti) Vyhodnocení závažnosti důvodu ve vztahu k významu (funkcím) dřeviny

Povolení kácení na PUPFL – nicotné rozhodnutí Z.č. 114/1992 Sb. – ochrana dřevin rostoucích mimo les SO vydal povolení pro dřeviny rostoucí na PUPFL SO k tomu nebyl věcně příslušný a rozhodnutí bylo nicotné § 77 odst. 1 SŘ nicotnost rozhodnutím prohlašuje nadřízený SO V předmětné věci KrÚ obdržel podnět od SO a na jeho základě prohlásil nicotnost rozhodnutí

Uplatnění náhrady škody v přestupkovém řízení Majitel poškozené dřeviny se odvolal proti rozhodnutí o zastavení řízení o přestupku s tím, že měl být účastníkem řízení Poškozený je účastníkem pouze tehdy pokud dle § 70 odst. 1 PřZ uplatní náhradu škody způsobenou přestupkem Uvedeného se majitel výslovně nedomáhal, avšak v průběhu řízení doložil správnímu orgánu vyčíslení škody Pouhé vyčíslení škody nestačí; je nezbytný jednoznačný projev vůle; o tom však musí správní orgán podatele poučit O uplatněné škodě se vede tzv. adhezní řízení, v němž může poškozený uplatňovat svá práva pouze ve vztahu k projednání škody (expl. § 81 odst. 2 PřZ odvolání jen ve věci náhrady škody) § 70 odst. 2 PřZ – jestliže není škoda spolehlivě zjištěna odkáže SO poškozeného na soud Obtížné stanovení Není přímá právní úprava Objevují se ocenění dle vyhlášky k z. o oceňování majetku, kalkulačky AOPK ČR, cena řeziva, cena sadby apod.

Nové rozhodnutí věci x nové rozhodnutí dle § 101 SŘ Oprávněný nepokácel dřeviny v době stanovené rozh., avšak má zájem kácet Dva možné postupy Nové rozhodnutí ve věci dle § 8 odst. 1 Není překážka věci rozhodnuté Nové řízení (úplná žádost, procesní úkony, věcné posouzení, odůvodněné rozhodnutí) Lze uplatnit dřívější podklady, avšak transparentně Nové rozhodnutí dle § 101 písm. c) SŘ V řízení je nutné posoudit, zda nastal závažný důvod Není nutné věcné posouzení Nové rozhodnutí doplňuje předchozí Pozor!!! Stanovení lhůty pro kácení – účinnost x platnost Stanovení lhůty pro náhradní výsadbu

Následky nedodržení lhůty pro vydání rozhodnutí § 83 odst. 3 – v jednoduché věci rozhodnutí bezodkladně, jinak do 60 dnů, ve zvláště složitých případech do 90 dnů Následky nedodržení lhůty Rozhodnutí lze/musí být vydáno i po lhůtě Nedodržení lhůty není závažnou vadou zákonnosti Nevydání rozhodnutí ve lhůtě je nesprávným úředním postupem dle z.č. 82/1998 Sb. (vznik a prokázání škody) Postih v rámci pracovního poměru nadřízeným Lhůtu je zapotřebí dodržovat!!! § 80 odst. 4 písm. d) – za splnění stanovených podmínek lze lhůtu prodloužit

Nedostatky souhrnných vyjádření SO Odvolatel v rámci odvolání proti ÚR napadl souhrnné vyjádření KrÚ OÚPSŘ dožádal OŽP o přezkoumání dle § 156 SŘ Jde o méně formální akt dle části čtvrté SŘ Je nutné přiměřené odůvodnění, např.: „SO není záměrem dotčen z hlediska svých kompetencí dle zvláštního zákona“ Námitky týkající se věcné problematiky vypořádá SÚ ve spolupráci s dotčeným orgánem Častý problém – dovozování nutnosti rozhodnutí jiného orgánu. Správné je upozornění na možnost dotčení daného institutu a nezbytnost konzultace věci s příslušným orgánem

Systémová podjatost v judikatuře tzv. „Systémová podjatost“ – „úředník je závislý na ÚSC jako zaměstnavateli a proto ve smyslu dikce § 14 odst. 1 SŘ lze pochybovat o jeho nepodjatosti v případě rozhodování věci, která je v zájmu ÚSC, a je tak vyloučen ze všech úkonů v takovém řízení“ = vyloučení všech úředníků ÚSC R. NSS ze dne 16.12.2004, č.j. 2 As 21/2004 – zákon s takovou situací počítá a nelze tak a priori dovozovat podjatost a k jejímu dovození by musely přistoupit ještě další skutečnosti (důvodná obava z ovlivnění zaměstnavatelem) R. NSS ze dne 16.7.2008, č.j. 2 As 21/2004 – rozšíření na z. č. 500/2004 Sb. ,SŘ Součást konstantní judikatury Potvrzeno i Ústavním soudem (usn. Sp. zn. I ÚS 553/07 z 6.10.2008 a II ÚS 555/07 z 23.10.2008), avšak pouze pro posuzovanou věc

Modifikace právního názoru Kauza tří správních řízení, ve kterých bylo ÚMČ Praha 7 povoleno kácení dřevin v souvislosti se stavbou pražského městského okruhu – dostala se před NSS, kdy senát dospěl k odlišnému názoru a věc postoupil k řešení rozšířenému senátu Usn. RS ze dne 20.11.2012, č.j. 1 As 89/2010 (1 As 19/2010, 1 As 68/2012) – významná modifikace předchozího názoru Úředník ÚSC není a priori vyloučen z rozhodování věci týkající se přímo či nepřímo ÚSC, avšak je dáno „systémové riziko podjatosti“, tj. podjatost je nutné posuzovat se zvýšenou opatrností a postačuje nízká míra podezření, a to je-li z povahy věci či jiných okolností patrné, že v důsledku zaměstnaneckého poměru by mohl postoj úředníka k věci být ovlivněn jinými než zákonnými hledisky. Postačuje indicie, že existuje někdo, kdo má zájem na určitém výsledku řízení (prezentuje v médiích) a přitom má či může mít schopnost působit na příslušnou úřední osobu Za určitých okolností samotná povaha věci – (kontroverznost, politické zájmy) Důvodem není pouze skutečnost, že se rozhodnutí dotýká ÚSC Senát NSS rozhodl – jedná se o známou kauzu, avšak povolení kácení následující po územním rozhodnutí nemá potenciál být vystaveno tlakům a žalobce uvedl pouze obecná tvrzení. Rozsudek i rozhodnutí ve věci však zrušil, neboť podkladem pro jejich vydání nebylo stanovisko EIA

Závěry pro činnost správních orgánů Pro podjatost stačí existence osoby s možností rozhodování ovlivnit a nemusí jít o osobu působící v rámci ÚSC a ÚSC ani nemusí být účastníkem řízení Námitka podjatosti musí být posouzena i tehdy, není-li ve smyslu § 14 odst. 2 SŘ podána včas (v prvoinstančním i odvolacím řízení), avšak nebude o ní rozhodnuto usnesením Systémová podjatost = vyloučení všech úředníků. Řešení postupem dle ust. § 14 odst. 4 a ust. § 131 odst. 4 SŘ – nadřízená osoba předá spis nadřízenému orgánu, a ten určí jiný věcně příslušný správní orgán, jehož správní obvod sousedí Uvedená rozhodnutí NSS naznačila přístup k posuzování námitky systémové podjatosti, avšak teprve další judikatura ukáže, za jakých konkrétních okolností bude podjatost soudy dovozována

Systémová podjatost v judikatuře NSS Děkuji za pozornost Mgr. Petr Mach Krajský úřad Jihomoravského kraje E-mail: mach.petr@kr-jihomoravsky.cz