Future tenses – budoucí časy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYJÁDŘENÍ BUDOUCNOSTI POMOCÍ WILL Anglický jazyk VY_32_INOVACE_022 – 2
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Vyjádření budoucnosti - …. GOING TO …
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Pavlína Hůrková Datum: Název: VY_22_INOVACE_1.2.7.
Past simple & past continuous
Budoucí č as „will“ (7.ro č ník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_49.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová Budoucí čas- Future tense.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
VY_22_INOVACE_59_BUDOUCÍ_ČAS_WILL Název:Budoucí čas - will Jméno a příjmení autora:Mgr. Ondřej Havlíček Vzdělávací oblast/ vzdělávací obor: Jazyk a jazyková.
EXPRESSING FUTURE vyjadřování budoucnosti Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Will x going to VY_22_INOVACE_01 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_50.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaAnglický jazyk NázevGoing.
Future. Budoucnost můžeme vyjádřit několika způsoby. I will go to bed early today. It is going to rain. I am visiting my grandma on Saturday.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivity III/2 Sada Anglický jazyk Název Present continuous Klíčová slova přítomný čas průběhový,
Present continous- Přítomný čas průběhový Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Predictions We will definitely use / do / buy / have…. We will probably use / do / buy / have…. We may / might (not) use / do / buy / have…. We probably.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_265_AJ7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Anglický.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_14
Going to, be about to, will, present continuous - tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_59.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_43.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_433_Vyjadřování budoucnosti AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Future – going to Budoucí čas – vyjádřený pomocí vazby „going to“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_49.
Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_17_Vazba „going to“ AUTOR: Bc. Petra Baťová ROČNÍK, DATUM:
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_78 NázevGoing to … Téma hodinyFuture tense PředmětAnglický jazyk Ročník/y/7.
Grammar – Future tense Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová.
V angličtině vlastně neexistuje něco jako 'budoucí čas', je jen několik způsobů vyjádření budoucnosti. Dnes se podíváme na budoucí čas tvořený pomocí slovesa.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.1.
IF / FUTURE TIME CLAUSES. 1)I´ll wait here. You´ll get back. (until) 2)Give me a ring. You´ll hear some news. (when) 3)The TV programme will end. I´ll.
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_Aj.9.ročník.08_first_conditional Název: First conditional Vzdělávací.
ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá ze cvičení určených k upevnění materiálu.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor: Mgr. Zuzana Butorová Název : VY_32_INOVACE_24 Téma: Budoucí čas - výklad Číslo projektu: CZ 1.O7/1.4.00/
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Budoucí časy Future tenses. Přítomný čas průběhový – pro vyjádření děje, který je naplánovaný Tomorrow I´m going to Grandma. Next week I´m planning to.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ Přítomný čas průběhový popisuje děj,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Going to Název sady: Project 2 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_19 TÉMA:
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.
VY_32_Inovace_ Future simple Project 3
GE - Vyšší kvalita výuky
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
I am going to go shopping. What are you going to do tomorrow?
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Going to, Will, Present Continuous Tvar a použití
Budoucí čas vyjádřený vazbou TO BE GOING TO
GE - Vyšší kvalita výuky
First Conditional – tvar a použití
Přítomný průběhový čas The present continuous tense
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Způsobová slovesa-budoucnost (9.ročník)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
Budoucí čas – neplánovaná budoucnost
Modal verbs. Modal verbs Mezi modální slovesa patří: can, could may, might shall, should will, would must.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
FUTURE TENSES Vyjádření budoucnosti
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
Transkript prezentace:

Future tenses – budoucí časy WILL GOING TO PRŮBĚHOVÝ ČAS

WILL TVOŘENÍ Podmět + will + infinitiv + zbytek věty. I will buy a new car. Zkráceně: I‘ll buy a new car. I‘ll come back. Tvar slovesa bez „to“

ZÁPOR A OTÁZKA Tvoření záporu a otázky: ZÁPOR Podmět + WILL NOT – WON‘T + sloveso v infititivu + zbytek věty. I will not (won‘t) buy a new car př. He won‘t come back. She will not go to cinema OTÁZKA WILL + podmět + sloveso + zbytek věty. př. Will you come back? Will she go to cinema?

POUŽITÍ Co si myslím o budoucnosti . Právě se rozhodujeme. př. Gracy will not pass the exam. It will rain. Právě se rozhodujeme. př. I will help you with this luggage. Pomůžu vám s tímto kufrem. I will probably leave her. Pravděpodobně ji opustím. Sliby, objednání, prosby, varování, výhrůžky př. I'll kill you if you touch her again.

GOING TO TVOŘENÍ I am GOING TO come back. Podmět + to be + GOING TO + sloveso + zbytek věty. I am GOING TO come back. Používáme slovesa v infinitivu bez „to“ Otázku a zápor tvoříme podobně jen přehodíme slovosled Is/are + podmět + sloveso + zbytek věty? Podmět + is not / are not (isn‘t / aren‘t) + sloveso + zbytek věty.

POUŽITÍ Oznamujeme své plány . př. I am going to ask her. Přemýšlel/a jsem o tom, a opravdu se jí zeptám. I am going to buy a new car. Promyslel/a jsem si dopředu, že budu kupovat nové auto. Předvídáme, že se něco stane, na základě patrných důkazů . př.It is going to rain. Bude pršet, neboť vidím, že jsou černé mraky a spadla první kapka.

PRŮBĚHOVÝ ČAS TVOŘENÍ Podmět + tvar BE + sloveso - ing + zbytek věty. I am speaking English. Otázku a zápor tvoříme podobně jen přehodíme slovosled Is/are + podmět + sloveso - ing + zbytek věty? Podmět + is not / are not (isn‘t / aren‘t) + sloveso – ing + zbytek věty.

POUŽITÍ Když téměř na 100% víme, co se stane, neboť my sami jsme si budoucnost naplánovali a zařídili. př. I am seeing Helen next Friday. Už jsem si to s Helenou domluvil/a, že ji navštívím. Když mluvíme nebo se ptáme na blízkou budoucnost. př. What are you doing tonight? Předpokládám, že dotázaná osoba ví, co bude dělat. I am watching TV tonight. Je to "dnes večer", takže se předpokládá, že vím, co budu dělat.

Srovnání I WILL go to the party. Půjdu na párty, právě mě to napadlo. I am GOING TO GO TO the party this weekend. Chystám se na víkendovou párty, už jsem to promýšlel/a, ale ještě jsem nic nezařídil/a. I am GOING to the party this Saturday. Je na 100% jasné, že jdu na párty, už to mám domluvené.

SHRNUTÍ WILL GOING TO PRŮBĚHOVÝ ČAS hádáte, co se stane, či reagujete spontánně GOING TO máte určité záležitosti promyšlené a naplánované PRŮBĚHOVÝ ČAS víte, že se daná situace stane (téměř) na 100%.

TEST Can I borrow your car? _________ by 10 o'clock, I promise. I'll be back . Jedná se o slib, u slibů používáme WILL. I'm going to be back Tato vazba by pouze říkala, co má v plánu udělat, nejednalo by se však o slib. 2) Can I help you, sir? -- Yes, _________ a coffee and a tuna sandwich. I'll have Dotyčný si objednává v restauraci, proto používá budoucnost s WILL. I'm going to have Pomocí této vazby by pouze oznamoval, co má v plánu udělat, nic by si však neobjednával a nic by taky asi nedostal. 3) Do you know about Claire? _________ a baby! She'll have SHE'LL HAVE A BABY by znamenalo, že prostě jednou bude mít díte. She's going to have Říkáme, že čeká dítě, je těhotná, je to tedy vyjádření něčeho, co se stane v budoucnosti, založené na něčem, pro co již jsou nyní důkazy - už teď je těhotná. 4) "I'm really tired." -- "_________ you home if you want." I'll take Jedná se o nabídku svezení domů, proto budoucnost s WILL. Také to lze brát jako momentální rozhodnotí, které člověk udělal na základě toho, že ten druhý řekl, že je unavený. I'm going to take Toto by znamenalo, že dotyčný již byl rozhodnutý ho vzít domů. To by však nebylo podmíněné tím, co právě řekl, či jestli vůbec vzít domů chce.

Konec prezentace, děkuji za pozornost Tomáš Jakubec