Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Budoucí čas – neplánovaná budoucnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Budoucí čas – neplánovaná budoucnost"— Transkript prezentace:

1 Budoucí čas – neplánovaná budoucnost
The Future Tense – the Unplanned Future

2 Na mnoha místech bude zítra teplo a slunečno.
Budoucí čas – neplánovaná budoucnost: tvoření oznamovací věty kladné a záporné, otázky It will be warm and sunny in most places tomorrow. Na mnoha místech bude zítra teplo a slunečno. Myslím si, že Brazílie nevyhraje Světový pohár. I think Brazil won´t win the World Cup. What will you do after the lesson? Co budeš dělat po hodině?

3 Budoucí čas – neplánovaná budoucnost: tvoření oznamovací věty kladné a záporné, otázky
Oznamovací větu tvoříme pomocí slovesa „will“ nebo jeho zkráceného tvaru ľll a významového slovesa v infinitivu (základním tvaru) bez „to“. Př. I will go. I´ll go. V záporu je za will - not - , zkrácený tvar won´t. I will not play a game. I won´t play a game. Will má ve všech osobách stejný tvar. Otázku vytvoříme přehozením podmětu a will, případně won´t. Will she eat? Won´t she eat?

4 Použití budoucího času s will
neplánovaná budoucnost – teď mě něco napadne a udělám to k předpovězení budoucího děje, např. počasí Vyjadřuje osobní postoj či názor mluvčího, často se pojí se slovesy suppose, expect, think, guess, hope, be afraid apod.

5 Vytvoř vlastní věty v budoucím čase s využitím těchto sloves:
know – vědět fly – letět hide – schovat se steal – krást sweep – zametat pay - platit dig – kopat bet – vsadit se burn – pálit find – najít, hledat ring – zvonit shoot - střílet sew – šít write – psát sit – sedět learn – učit se cut – řezat, krájet bite – kousat buy - koupit


Stáhnout ppt "Budoucí čas – neplánovaná budoucnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google