Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_22_INOVACE_59_BUDOUCÍ_ČAS_WILL Název:Budoucí čas - will Jméno a příjmení autora:Mgr. Ondřej Havlíček Vzdělávací oblast/ vzdělávací obor: Jazyk a jazyková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_22_INOVACE_59_BUDOUCÍ_ČAS_WILL Název:Budoucí čas - will Jméno a příjmení autora:Mgr. Ondřej Havlíček Vzdělávací oblast/ vzdělávací obor: Jazyk a jazyková."— Transkript prezentace:

1 VY_22_INOVACE_59_BUDOUCÍ_ČAS_WILL Název:Budoucí čas - will Jméno a příjmení autora:Mgr. Ondřej Havlíček Vzdělávací oblast/ vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace/Cizí jazyk Předmět/ročník: Anglický jazyk/6. ročník Tematický okruh/téma: Budoucí čas Datum vytvoření VM: Duben 2012 Anotace: Prezentace vysvětluje tvorbu a použití budoucího času s pomocným slovesem will.

2 Budoucí čas s WILL Existuje několik způsobů vyjádření budoucnosti. Dnes se podíváme na nejčastější způsob, tedy budoucí čas tvořený pomocí slovesa WILL.

3 Kdy použít? Usage? Budoucnost s WILL používáme především v těchto případech: – rozhodujeme se pro něco v okamžik mluvení. Which one do you want? - I'll take the green one. – je založená na patrných skutečnostech, člověk říká svůj názor, co si myslí. In 2025, cars will fly. Často v takových větách bývá I THINK, MAYBE, PROBABLY, PERHAPS, apod. (je to věc možná, ale není jistá). – používá se pro vyjádření slibu, varování, výhrůžky, objednávky, prosby, aj. I'll have a coke, please. - objednávkaYou'll get hurt, be careful! - varování I'll kill you if you touch her again. - výhrůžkaI'll help you with the homework. - slib I'll help you if you want. - nabídkaWill you do that for me? - prosba 1, Rozhodnutí/Decision: 2, Předpověď budoucnosti/Prediction: 3) Sliby/promise, objednání/ordering, prosby/request, varování/warning, výhrůžky/threat, nabídky/offer:

4 Oznamovací věta/Affirmative Sloveso WILL má pro všechny osoby stejný tvar a následuje za ním vždy základní tvar významového slovesa bez to/infinitiv. Pomocné sloveso WILL obvykle v mluvené angličtině zkracujeme na 'LL - ve výslovnosti zůstává pouze /L/. I will help you.I‘ll help you. It will rain.It‘ll rain. I think, I will come back.I think, I‘ll come back.

5 Záporná věta/Negative Zápor se tvoří přidáním NOT za pomocné WILL. I will not help you. It will not rain. I think, I will not come back. Většinou se používá stažený tvar WILL + NOT WON'T I won't help you. It won‘t rain. I think, I won‘t come back.

6 Otázka/Question V otázkách dochází k inverzi, tedy přesunutí pomocného slovesa WILL před podmět tzv. přehození slovosledu: Will you help me? Will it rain? When will you come back?

7 Some more piece of advice. Pozor na správné tvoření budoucího času slovesa BÝT, nezapomínat přidat základní tvar slovesa, tedy BE. I will be at home. WILL a SHALL V některých učebnicích je uvedeno, že v první osobě jednotného i množného čísla se místo WILL používá jiné pomocné sloveso, a to sloveso SHALL. Dnes už to ale není úplně pravda, ve všech osobách se používá pomocné sloveso WILL. Sloveso SHALL se dnes většinou používá pro jiné účely např. zdvořilou nabídku či návrh: Shall I bring you something to eat?

8 Použité zdroje: VÍT, Marek. Budoucí čas [online]. 29.05.2007: Copyright 2005–2013 Vitware s.r.o. ISSN 1803–8298, 2007 [cit. 2012-04-22]. Dostupné z: http://www.helpforenglish.cz/article/2007052802-budouci-cashttp://www.helpforenglish.cz/article/2007052802-budouci-cas


Stáhnout ppt "VY_22_INOVACE_59_BUDOUCÍ_ČAS_WILL Název:Budoucí čas - will Jméno a příjmení autora:Mgr. Ondřej Havlíček Vzdělávací oblast/ vzdělávací obor: Jazyk a jazyková."

Podobné prezentace


Reklamy Google