Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Ing. Alena Chotěborská Číslo VY_32_INOVACE_37 Název Modální slovesa II. Předmět Anglický jazyk Ročník/y/ ročník Anotace Prezentace seznamuje s modálními slovesy, jejich opisnými tvary a užívání v různých časech. Druh učebního materiálu Prezentace s výkladem Časová dotace vyučovací hodiny Datum vytvoření Datum ověření Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 MODÁLNÍ SLOVESA II. MAY - SHOULD = OUGHT TO - USED TO - SHALL
Stejný tvar pro všechny osoby- nemají –s ve 3.os.j.č. Vždy za nimi následuje infinitiv slovesa bez TO Zápor tvoří přidáním NOT Otázku tvoří změnou slovosledu – inverzí Některá z nich tvoří minulý a budoucí čas opisem – od jiného slovesa

3 MAY I MAY = smím, mohu, mám dovoleno - formální, knižní – moc se neužívá - obvykle nahrazováno slovesem CAN Vyjadřuje: Svolení / zákaz - He MAY / MUSTN´T go. Žádost o svolení - MAY I open the window? Yes, you MAY/CAN. Možnost, nejistotu = snad, asi, možná It MAY be a lie. Možná/asi to je/bude lež. -Zápor MUSTN´T You MUSTN´T speak about it. ? Otázka MAY I speak to him? Podmiň. způsob – MIGHT It MIGHT be a lie. Snad by to mohla být lež.

4 MAY = BE ALLOWED TO = být dovoleno – opisný tvar MAY – užíváme v přítomném čase BE ALLOWED TO – užívá se ve všech časech Přít. čas I MAY do it. I AM ALLOWED TO do it. I´M NOT ALLOWED TO help you. Min. čas We WERE ALLOWED TO play games. We WEREN´T ALLOWED TO smoke. Bud. čas You WILL BE ALLOWED TO ask him. You WON´T BE ALLOWED TO speak.

5 SHOULD = OUGHT TO Nejčastěji vyjadřuje nutnost – že by někdo měl nebo neměl něco udělat – měl bych, měl bys,… OUGHT TO = důraznější – morální povinnost You SHOULD help her. = You OUGHT TO help her. SHOULD vyjadřuje i pravděpodobnost, že se něco stane: He SHOULD be home by now. Už by měl být doma. + KLAD You SHOULD learn. You OUGHT TO learn. ZÁPOR You SHOULDN´T smoke. You OUGHTN´T TO smoke. ? OTÁZKA What SHOULD I do? OUGHT I TO do it? zastaralé, neužívá se

6 USED TO Užívá se pro vyjádření často opakovaných dějů
v minulosti – nyní už neprobíhají I USED TO play football every Saturday. He didn´t USED TO be my best friend. We USED TO go there every holiday. My parent USED TO smoke a lot but not any now. POZOR! BE USED TO = být zvyklý na I AM USED TO reading before sleeping. We WEREN´T USED TO learning every day.

7 SHALL V 1. os.j.+mn.č. může nahrazovat will ve form. A
Vyjadřuje tedy budoucí čas I WILL/I´LL go there. = I SHALL/ I´LL go there. Častěji se užívá, když nabízíme pomoc nebo sami něco navrhujeme: SHALL I help you? SHALL we tidy the classroom? SHALL I make you a sandwich? What SHALL we have?

8 ZDROJE:


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google