Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Budoucí čas vyjádřený vazbou TO BE GOING TO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Budoucí čas vyjádřený vazbou TO BE GOING TO"— Transkript prezentace:

1 Budoucí čas vyjádřený vazbou TO BE GOING TO
Zpracovala: Ing. Alice Javoříková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Vyjádření budoucího času
Vyjadřuje: předpověď budoucnosti na základě viditelných faktů (look at these clouds, it is going to rain); záměr, plán a úmysl (I´m going to have a party – chystám se/hodlám pořádat večírek).

3 Oznamovací věta kladná
PODMĚT + TO BE GOING TO SLOVESO + ostatní větné členy. I am going to play we are going to play You are going to play you are going to play he, she, it is going to play they are going to play Sloveso „to be“ vyčasujeme pro jednotlivé osoby, další část vazby „going to“ je u všech osob stejná a následuje po ní významové sloveso. Příklad: We are going to play tennis tomorrow. Zítra budeme (hodláme) hrát tenis. I am going to study at the university. Budu studovat na univerzitě.

4 Oznamovací věta záporná
PODMĚT + TO BE NOT GOING TO SLOVESO + ostatní větné členy. I am not going to play we aren´t going to play you aren´t going to play you aren´t going to play he, she, it isn´t going to play they aren´t going to play Ve všech osobách přidáme v záporu za sloveso být „not“. Příklady: I am not going to drink milk. Nebudu pít mléko. He isn´t going to come there. Nepřijde (nechystá se přijít).

5 Otázka (WH–words) TO BE + PODMĚT + GOING TO SLOVESO + ostatní větné členy? Am I going to play? Are we going to play? Are you going to play? Are you going to play? Is he, she, it going to play? Are they going to play? Příklady: Are you going to play football this weekend? Budeš (chystáš se) hrát tento víkend fotbal? Is it going to snow? Bude sněžit?

6 Procvičování Přelož: Příští pátek budeme mít večírek.
Hodláš pozvat Jacka a jeho přítelkyni? Jack a Tina nepřijdou. Chystají se navštívit Tininu babičku. Budeš na ten večírek kupovat nějaký alkohol? Ne, bude to nealkoholická párty. Answers: We are going to have a party next Friday. Are you going to invite Jack and his girlfriend? Jack and Tina aren´t going to come. They are going to visit Tinaś Grandma. Are you going to buy any alcohol for the party? No, I am not, it is going to be alcohol free.

7 Zdroje a literatura DUŠKOVÁ, Ludmila. Stručná mluvnice angličtiny. 6. vyd. Praha: Academia, ISBN s. 155.


Stáhnout ppt "Budoucí čas vyjádřený vazbou TO BE GOING TO"

Podobné prezentace


Reklamy Google