VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

SOUVĚTÍ PODŘADNÉ SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souřadně spojené věty vedlejší
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Neohebné slovní druhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
{ Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_553_VZORCE_SOUVĚTÍ Téma: OPAKOVÁNÍ SPOJOVACÍCH.
Spojky.
Spojky.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_366_Čárka před spojkou a AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
TVARY PODMIŇOVACÍHO ZPŮSOBU
holé, rozvité, několikanásobné
Interpunkce v souvětí podřadném
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
SOUŘADNĚ SPOJENÉ VĚTY VEDLEJŠÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Souvětí souřadné.
Spojky.
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Transkript prezentace:

VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI Mgr. Michal Oblouk

jsou vždy stejného druhu SOUŘADNĚ SPOJENÉ vv jsou vždy stejného druhu spojovací výrazy mezi větami se opakují, mohou se i vypustit (pokud je vztah vyjádřen dostatečně jasně a jednoznačně) věty se navzájem oddělují čárkami, pokud nejsou spojeny spojkami A, I, ANI, NEBO, ČI v poměru slučovacím nebo slabě vylučovacím jestliže jsou do VH vloženy, oddělují se od ní čárkami z obou stran

Už si dobře nepamatuji, o čem ten film byl a kdo v něm hrál. SLUČOVACÍ + Už si dobře nepamatuji, o čem ten film byl a kdo v něm hrál. Nechápu lidi, kteří chodí přes den do práce a pak se jen mlčky dívají na televizi. Kouty, kam nejezdí vlak ani autobus nebo auto, kam se ani na kole nedostaneš, jsem viděl o letošních prázdninách v rumunských Karpatech. Zdálo se, že si to rozmyslí a nepřijde na naše setkání po deseti letech. Sotva se v Americe přistěhovalci trochu usadili a vybudovali si své domovy, začali lovit bizony.

STUPŇOVACÍ Rejsky řadíme mezi hmyzožravce, třebaže s velkou chutí slupnou jakéhokoliv jiného malého živočicha, dokonce mají v oblibě i různé plže a červy. Maminka by byla určitě ráda, kdybys Přemkovi pomohl s úkolem, nebo dokonce s ním pravidelně opakoval látku z češtiny. Přemýšleli jsme o tom, co by se dalo upravit, ba co bychom mohli ještě vylepšit.

Přišel jsem, ne abych se s tebou hádal, ale abych ti pomohl. ODPOROVACÍ X Přišel jsem, ne abych se s tebou hádal, ale abych ti pomohl. Jeskyně mají v sobě jakési tajemství, které nás přitahuje jako magnet, ale které nás zároveň i trochu děsí.

vyLUČOVACÍ ~ Bylo by moudré, buď abys za ním došel, nebo abys mu alespoň zatelefonoval. Slíbil mi, buď že mi napíše, nebo že mi zavolá. Babička řekla, že buď půjdeme hned domů, nebo určitě nastydneme.

Vzkázal mi, že za ním nepůjde, a tak že mu ty knížky nemůže předat. DŮSLEDKOVÝ ← V Atlasu rostlin je poznámka, že prvosenka jarní a prvosenka vyšší nejsou už příliš hojné, a proto že jsou obě v Česku chráněné. Vzkázal mi, že za ním nepůjde, a tak že mu ty knížky nemůže předat.