Sociální správa - prosinec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Obecná část rozpočtového práva III
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Veřejná správa – úvod.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
P RACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚSC Prameny právní úpravy.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Subjekty sociální správy
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Organizace sociální správy
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
SOCIÁLNÍ SPRÁVA LISTOPAD CO JE TO SOCIÁLNÍ SPRÁVA? Širší pojetí - politika všech sociálních subjektů - Nástroje a techniky (dávky, služby) Užší.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Veřejná správa.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Správa sociálního zabezpečení
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Obsah veřejných rozpočtů III
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Právo sociálního zabezpečení
Obecně o veřejné správě
Organizace veřejné správy blok č. 1
Obecná část rozpočtového práva III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obecná část rozpočtového práva III
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Obsah veřejných rozpočtů III
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Sociální správa - prosinec

Výstavba sociální správy Propojenost sociálních subjektů – fungování sociální správy principy

Výstavba sociální správy soustava orgánů a organizací v sociální správě – poskytují dávky a služby, sociální ochranu Jedná se o: Regulátory - Veřejnoprávní… Soukromoprávní organizace poskytující služby a ochranu

Sociální ochrana - obecně Donucovací typ Služební typ

Sociální ochrana – sociální pojištění + SSP Situace, na které se lze připravit – důchodové, penzijní, nemocenské, zdravotní, pojištění v nezaměstnanosti, úrazové - Financováno z pojištění zaměstnance + zaměstnavatele Organizačně zajištěno – ČSSZ, ČSSZ ministerstev, zdravotní pojišťovny, ÚP SSP – hmotná a sociální nouze – řešení prostřednictvím služeb, dávek

Organizační uspořádání sociální ochrany Odvětvové Průřezové KOMBINACE Organizační uspořádání vychází z: Územní uspořádání státu – ministerstva, kraje a obce Sběr a zpracování dat o obyvatelstvu - soupisy Frekvence dávek a služeb – dostupnost kontaktních míst - Zjednodušení úředního kontaktu

Organizační uspořádání sociální ochrany - 2 Ústřední orgány státní správy Tvorba politiky, dohled (inspekce ministerstev) Regionální články státní správy Státy (je-li to federace) Regiony Kraje a okresy (specifická legislativa) Obce - Veřejnoprávní korporace - Pověřená obec – nejnižší článek státní správy

Koncipování sociální správy Velikost obce – podstatný faktor Spádové území a správní celky Vztahy mezi subjekty Podřízenost Spolupráce Nástroje Rozhodnutí Smlouvy – na základě smlouvy jsou poskytovány sociální služby Registrace/akreditace – oprávnění Kontroly

Právní předpisy Zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení Zákon č. 114/1988 Sb.,(o působnosti orgánů v sociálním zabezpečení) – 1.1. 2012 Zákon č. 329/2011 Sb. zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Zákon č. 20/1966 Sb., zákon o péči o zdraví lidu – 1.4. 2012 - Zákon č. č. 372/2011 Sb. zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění Podrobněji budeme probírat v druhém semestru!

Subjekty sociální správy Typy právnická osoba fyzická osoba Rodina Sousedská výpomoc Spolky a cechy Obce Formalizovaná X neformalizovaná pomoc

Demokratický stát jako subjekt 3 moci státu – zákonodárná, výkonná, soudní – dělba moci, rovnováha Zákonodárná – ústava, zákony, Parlament – Poslanecká sněmovna (200), Senát (81) + stálé a dočasné komise Výkonná – vláda a president Vláda – ministři – vydávají vyhlášky, vláda – provádí zákony, dává návrhy zákonů, návrh rozpočtu 3. Soudní – kontrola vlády a Parlamentu, dohlíží nad dodržováním zákonů, ústavní soud, nejvyšší soud, nejvyšší správní soud, vrchní a okresní soudy

Role samosprávných územních celků Kraje a obce Kraje (14) Obce – nejmenší samosprávná jednotka Odpovídají za realizaci sociální správy podle zákona