Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_01_17 občanská výchova Název Dělba moci v ČR Téma hodiny Státní moc Předmět Občanská výchova Stupeň/Ročník II. st., 8. ročník Anotace Materiál obsahuje obrázky s popisem Očekávaný výstup Seznámení se s dělbou moci ve státu. Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Výkonná, zákonodárná, soudní moc. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Dělba moci v ČR

3 Schéma dělby moci zákonodárná moc (legislativa)
výkonná moc (exekutiva) soudní moc (judikativa či justice)

4 Zákonodárná moc Zákonodárná moc (latinsky potestas legislativa) je oprávnění vydávat zákony. V České republice je to Parlament, skládající se ze dvou komor - Poslanecké sněmovny a Senátu.

5 Výkonná moc Výkonná moc nebo též exekutiva je složka státní moci, která řídí státní aparát a administrativu. Orgány výkonné moci jsou vláda a hlava státu (prezident).

6 Soudní moc Vykonávají ji nezávislé soudy. Ústavní soud Obecné soudy:
nejvyšší soudy (konkrétně Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud) vrchní soudy krajské soudy okresní soudy Soudce je při výkonu soudní moci nezávislý. Musí být také nestranný a nesmí být podjatý. Pro vyloučení konkrétního soudce z projednání a rozhodnutí věci stačí, je-li dána jen objektivní pochybnost o jeho nepodjatosti (judex suspectus).

7 Principy dělby moci oddělenost mocí neslučitelnost mocí
nezávislost mocí samostatnost mocí rovnováha mocí nezodpovídání se jedné moci vůči druhé

8 Další typy moci ve společnosti
masmédia (hromadné sdělovací a komunikační prostředky, tedy například tisk, televize, Internet a sociální sítě) ekonomický systém, silné ekonomické korporace atd. církev či jiné ideologické a společenské struktury, tzv. občanská společnost (nekomerční sdružení a hnutí nespojená se státní mocí) Znázornění internetu

9


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"

Podobné prezentace


Reklamy Google