Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA"— Transkript prezentace:

1 Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Mgr. Jana Litvíková, Úřad práce Olomouc Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

2 V rámci sociální politiky ČR státní sociální podpora spadá do oblasti tzv. nepojistných sociálních dávek. K v rámci sociální reformy došlo k převodu agend souvisejících s výplatou nepojistných sociálních dávek z obcí na úřady práce. Cílem této reformy bylo, aby se Úřad práce stal jednotným výplatním místem pro tyto dávky.

3 Úřady práce tedy v oblasti sociálních dávek vyplácejí a zajišťují následující agendy:
dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky státní sociální podpory, dávky pro zdravotně postižené občany, příspěvek na péči, mimořádné výhody pro zdravotně postižené občany

4 STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Systém státní sociální podpory (SSP) je upraven zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Dalším stěžejním zákonem je zákon č. 500/2004 Sb., o správním řízení (správní řád), ve znění pozdějších předpisů. Státní sociální podporou se stát podílí na krytí nákladů na výživu a ostatní základní osobní potřeby dětí a rodin a poskytuje ji i při některých dalších sociálních situacích. SSP se ve stanovených případech poskytuje v závislosti na výši příjmu. Dávky SSP zohledňují jak příjmovou tak i sociální situaci rodiny. Čím je v rodině více nepříznivých sociálních událostí, tím více a vyšších dávek je rodině poskytováno. Rodina může pobírat více dávek SSP souběžně.

5 Dávky dělíme: a) dávky poskytované v závislosti na výši příjmu rodiny: přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, porodné, b) ostatní dávky (bez ohledu na příjem rodiny) rodičovský příspěvek, pohřebné.


Stáhnout ppt "Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA"

Podobné prezentace


Reklamy Google