Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Setrvávání v Kristu Evangelium Janovo 15,1-8. Otec – vinař Syn – vinný kmen Ratolest – učedník.
Jirka Pospíšil, AC Vyškov, POSLÁNÍ CÍRKVE A KŘESŤANŮ Jirka Pospíšil, AC Vyškov,
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Kdykoliv a kdekoliv jsem…. Silniční kontrola Proč mluvíme o Kristu? (1. Janův 1:1-3) Poušť.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Kolja 9.
Proč je důležité studovat Principy
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
KRÁLŮ KRÁLI, JÁ TĚ CHVÁLÍM, SRDCE MÉ TI DÁVÁ DÍK, PŘED TEBOU SE VŠECHNO SKLÁNÍ V POKOJI A RADOSTI. MRAČNA SMUTKU V TOBĚ MIZÍ, RADOST TVÁ MĚ NAPLNÍ. KRÁLŮ.
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
EBED, Jirka Pospíšil, ) Proč exegeze?...každý čtenář Bible je současně i vykladač 2) Má zkušenost Lukáš 16:8-9 A jeho pán ocenil, že si ten.
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
MENE TEKEL UFARSIN 3. POSLOUPNOST 1.Bůh 2.Rodina 3.Církev 4.Zaměstnání 5.Národ 6.Obnova společnosti.
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013 Úvod do studia Bible Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013

Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013 Úvod do studia Bible Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013

Úvod do studia Bible základní informace 66 knih SZ (39) - dějiny Izraele NZ (27) - evangelia, dopisy věřícím jazyky: hebrejsky, aramejsky, poté řecky později uspořádána do kapitol, veršů - snadnější orientace

Úvod do studia Bible Veškeré Písmo je vdechnuté Bohem a je nanejvýš užitečné. Vyučuje nás a usvědčuje, napravuje a vychovává ve spravedlnosti, aby byl Boží člověk dokonale připraven a vybaven ke každému dobrému dílu. 2.Timoteus 3,16- 17 Co říká? Co to znamená? Jak to v životě aplikovat?

Úvod do studia Bible Bible je kniha nadčasová - pro všechny lidi všech dob všech zemí všech národů všech ras všech pohlaví všech věkových skupin ...tzn. i pro TEBE 

Metody studia Písma APLIKAČNÍ - zahrnuje čtení určité biblické pasáže, rozjímání v modlitbě nad pasáží, a hledání toho, co nám Duch svatý chce ukázat do našeho života TEMATICKÁ - pokládáme otázku ještě před studiem určeného tématu, ne více než 5 otázek INDUKTIVNÍ - neřekne nám, co Bible znamená, ani čemu bys měl věřit, pomůže ti pochopit Bibli tak, že ti ukáže, jak se máš dívat a sám pro sebe objevovat, co říká Tobě! další

Induktivní metoda studia Začni modlitbou! Hledej smysl knihy! Proč ji autor napsal? (Jan 20/30-31) Kdo ji napsal? Jak to vypadá celé? Jak vypadají jednotlivé části? Vnímej kontext! (zeměpisný, historický, chronologický, kulturní) Sleduj kontrasty a srovnání 6 otázek!!! (kdo? co? kdy? kde? proč? jak?)

6 otázek O KOM nebo O ČEM je tato kapitola? (osoba, událost, předmět) CO se z tohoto oddílu naučím o zmíněném člověku, události či předmětu? KDY se to děje nebo KDY se to stane? KDE se to děje nebo KDE se to stane? PROČ se o tom vůbec mluví? PROČ je to zde zmíněno? PROČ tento člověk udělal právě to? PROČ se to stalo? PROČ se to stane? JAK to udělali? JAK se to stalo? JAK se to stane?

Pár praktických rad a) zabýváš-li se textem, abys zjistil, co říká - je to STUDIUM. b) když objevíš, co to znamená - to je interpretace - VÝKLAD. c) a když víš, co Bůh říká i co to znamená a žiješ ve světle toho, co jsi poznal - to je APLIKACE. A o to nám jde  když přečteme kapitolu z Bible, zjistíme, že některá slova se tam opakují, tzv. KLÍČOVÁ SLOVA, lze jimi „odemykat“ význam textu jako klíčem (barevně). ZÁJMENA (vztahují se ke klíčovému slovu – „SLOVO“ - ně, něho, něm, …) SYNONYMA (znějí jinak, ale mají stejný význam - Bůh, Otec, Všemocný…) SEZNAM (označ barevně, nebo jen podtrhni)

1 Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh 1 Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. 2 To bylo na počátku u Boha. 3 Všechno povstalo skrze něj a bez něj nepovstalo nic, co je. 4 V něm byl život a ten život byl světlem lidí. 5 A to světlo svítí ve tmě a tma je nepohltila. 6 Od Boha byl poslán člověk jménem Jan. 7 Přišel kvůli svědectví, svědčit o tom Světle, aby všichni uvěřili skrze něj. 8 On nebyl to Světlo, ale přišel, aby o Světle vydal svědectví. 9 Tento byl to pravé Světlo osvěcující každého člověka přicházejícího na svět: 10 Byl na světě a svět povstal skrze něj, ale svět ho nepoznal. 11 Přišel do svého vlastního, ale jeho vlastní ho nepřijali. 12 Ale těm, kteří ho přijali, dal právo být Božími dětmi - všem těm, kdo věří v jeho jméno. 13 Takoví nejsou narozeni z krve, ani z vůle těla, ani z vůle muže, ale z Boha. 14 To Slovo se stalo tělem a přišlo žít mezi nás. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy. 15 Jan o něm vydával svědectví a volal: "Toto je ten, o němž jsem řekl: Ten, který přichází za mnou, je přede mnou, neboť byl dříve než já.” 16 Z jeho plnosti jsme všichni přijali, a sice milost za milost. 17 Zákon byl vydán skrze Mojžíše, milost a pravda však přišla skrze Mesiáše Ježíše. 18 Boha nikdy nikdo neviděl; jednorozený Syn, který je v Otcově náručí, ten jej vylíčil. Jan 1:1-18

1 Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh 1 Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. 2 To bylo na počátku u Boha. 3 Všechno povstalo skrze něj a bez něj nepovstalo nic, co je. 4 V něm byl život a ten život byl světlem lidí. 5 A to světlo svítí ve tmě a tma je nepohltila. 6 Od Boha byl poslán člověk jménem Jan. 7 Přišel kvůli svědectví, svědčit o tom Světle, aby všichni uvěřili skrze něj. 8 On nebyl to Světlo, ale přišel, aby o Světle vydal svědectví. 9 Tento byl to pravé Světlo osvěcující každého člověka přicházejícího na svět: 10 Byl na světě a svět povstal skrze něj, ale svět ho nepoznal. 11 Přišel do svého vlastního, ale jeho vlastní ho nepřijali. 12 Ale těm, kteří ho přijali, dal právo být Božími dětmi - všem těm, kdo věří v jeho jméno. 13 Takoví nejsou narozeni z krve, ani z vůle těla, ani z vůle muže, ale z Boha. 14 To Slovo se stalo tělem a přišlo žít mezi nás. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy. 15 Jan o něm vydával svědectví a volal: "Toto je ten, o němž jsem řekl: Ten, který přichází za mnou, je přede mnou, neboť byl dříve než já.” 16 Z jeho plnosti jsme všichni přijali, a sice milost za milost. 17 Zákon byl vydán skrze Mojžíše, milost a pravda však přišla skrze Mesiáše Ježíše. 18 Boha nikdy nikdo neviděl; jednorozený Syn, který je v Otcově náručí, ten jej vylíčil. Jan 1:1-18

Úkoly do skupinek Přečtěte si Jan 1/ 32-41 Odpovězte na tyto otázky: 1) Co se dozvídáme o Kristu? (jednotlivá slova, zájmena, synonyma…) 2) Které pravdy, skutečnosti pomohly Janovi naplnit cíl, se kterým psal své evangelium? (Jan 20, 30-31) 3) Co z přečteného oddílu můžeš použít pro svůj život?