Energetická politika- státní energetická koncepce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Aspekty kogenerační výroby z OZE
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Tepelné elektrárny.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Tepelná elektrárna.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Odvětví průmyslu Česka
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Temelín.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Energetická politika- státní energetická koncepce přednáška Ing. Foltýn David PhD studium, FEL ČVUT

Osnova: PEZ- uhlí, jádro, plyn Dosluhování stávajících elektráren Výhledy po roce 2035 Česko versus Evropské souvislosti- spotřeba el.energie Konec těžby uhlí v ČR do roku 2035 Dostavba JE Temelín OZE: postačí výstavba OZE na pokrytí růstu spotřeby nebo je nutnost dostavět Temelín? 6. Emisní limity- povolenky 7. Závěr 8. Literatura

PEZ- uhlí, jádro Dosluhování stávajících elektráren 4 retrofity (ETU, EPR, EPC, ELE) do 2013, další retrofity do 2020 (Mělník II, Tisová I, II) Výhledy po roce 2035 (konec těžby uhlí?), dle British Petroleum zásoby uhlí na 200let (podíl uhelných ve světě 44%, ČR 50%) Dostavba JE Temelín Skupina ČEZ- jedna z 10-ti největších energetických uskupení v Evropě- výroba, distribuce, obchod (většinový podíl v SČE, SME, STE, VČE, ZČE Těžba uhlí- černého na Ostravsku, hnědého v Podkrušnohoří (k dispozici 8,2 mld.tun geologických, ale stanovený limit na 1,18 mld.tun a dalších 870 mil.tun pouze při racionálním přehodnocení územně ekologických limitů (usnesení vlády č.211 ke státní energetické koncepci z března 2004)

4 retrofity (ETU, EPR, EPC, ELE) ETU II (nyní 4x200, plán 4x 200MW) - v současnosti se pracuje na bl.D (bl.C dokončen), 2009- pokračování na bl.A,B EPR II (nyní 5x200, plán 4x 200MW), výstavba 2010-2013 EPC (nyní 5x200, plán 3x200+ výstavba nového paroplynového zdroje 660MW), výstavba 2008-2013 ELE (nyní 3x110, plán 1x110+ výstavba nového zdroje s kritickými parametry 660MW), výstavba 2007-2012

Obr. 1- Mapa uhelných elektráren

Obr. 2

Obr. 3

2. Česko versus Evropské souvislosti Závislost EU na dovozech PEZ (očekává se trvalý růst z dnešních 50% na 70% do roku 2050 a na 80% do roku 2050) Bezpečnostní riziko- země původu Dopravní trasy Země původu Blokace výstavbě energetických celků- rozpad profesionálních projekčních týmů

4 pilíře energetické politiky EU Vytvoření efektivního vnitřního energetického trhu s cílem nepodlomit celkovou konkurenceschopnost evropských ekonomik efektivní propojení přenosových sítí a budování nových sítí zejména ve směru sever- jih podpora výzkumu a využití nízkouhlíkatých energetických technologií úspory a zvýšení energetické účinnosti při vytápění, při využívaní el.spotřebičů, v oblasti přepravy energií a v nákladní i osobní dopravě, podpora OZE

výroba tepla v největších elnách EPR, ETU, EME, ETI, EPC, EHO, ECHV, ELE Světoví výrobci elektrárenských zařízení Alstom, Siemens a General Electric předvídají uhelným elnám větší budoucnost oproti plynným z důvodu zdražení a obav o bezpečnost dodávek (turbíny uhelné 40%, plynové 20-30%)

Obr. 4- Energetická náročnost

Propojení soustav západní a východní Evropy v roce 2004 (připojení sítě Ukrajiny a Ruska nelze očekávat před rokem 2010)

Obr. 5

4. Dostavba JE Temelín Krytí nedostatku elektrické energie po roce 2015 Vyšší bezpečnost 2 bloky 1064 nebo 1700 MW Společnost ČEZ podala 11.7.2008 žádost o provedení EIA na MŽP (studie pro posouzení případné dostavby zveřejněny na webu ČEZ) Dostavba vede ke snižování závislosti ČR na plynu a ropě ze zahraničí, pomůže udržet energetickou bezpečnost státu a doplní optimální energetický mix.

Výroba elektřiny v JE Temelín má oproti jiným zdrojům nejnižší náklady. Kompletace JE Temelín přinese pracovní příležitosti českým zaměstnancům, obchodní příležitosti tuzemským dodavatelům,investice do rozvoje regionu,umožní udržet v ČR vysokou lidskou kvalifikaci v high-tech oboru. Jaderné elektrárny mají pozitivní vliv na životní prostředí, protože oproti uhelným či plynovým neemitují CO2 Ve světě je dostatečná zásoba uranu od množství dodavatelů, nehrozí závislost na potencionálně rizikových zemích.

Technologie Pro dostavbu JE Temelín přichází do úvahy několik variant nejmodernějších technologických zařízení. Všechny zvažované možnosti patří mezi inovované projekty nazývané jako III.generace, popř. jako III.+generace.

Vliv JE na životní prostředí Nejčastěji diskutovaným vlivem JE je radiační zátěž obyvatelstva a vliv na životní prostředí v jejím okolí. Pro objektivní posouzení vlivu JE na okolí je třeba si uvědomit, že radioaktivita a ionizující záření není specifikem JE.

Bezpečnost Bezpečnost JE kontinuálně sleduje řada institucí, jako např. Mezinárodní agentura pro jadernou energii se sídlem ve Vídni (MAAE), nebo Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Důležité systémy jsou několikanásobně- dnes většinou čtyřnásobně zálohovány. Úniku radioaktivních látek do okolí brání 5 fyzických bariér- matrice paliva, pokrytí palivových proutků (tj.zirkonových trubiček), ocelové komponenty primárního okruhu s reaktorem, kontejment (ocelová ochranná obálka celého primárního okruhu) a betonová budova reaktoru. Všechny bariéry jsou on-line monitorovány a pravidelně testovány.

Radioaktivní odpady a jejich ukládání v ČR Z hlediska objemu tvoří největší část radioaktivních odpadů z provozu českých jaderných elektráren odpady nízkoaktivní a středněaktivní. Svou radioaktivitu ztratí za několik set let. Kapacita úložiště radioaktivních odpadů, které provozuje SÚRAO v areálu JE Dukovany (55000 m3) je dostatečná pro provoz obou českých jaderných elektráren na celou dobu jejich životnosti.

5. OZE Otázka: postačí výstavba OZE na pokrytí růstu spotřeby nebo je nutnost dostavět Temelín? Podíl energie z OZE (91 PJ) na primárních energetických zdrojích (1910 PJ) v roce 2007- 4,77% závazek do roku 2020 z Evropské komise pro Česko dosáhnout podílu 13%

Obr. 1- Návrh směrnice o podílu OZE

V řadě uhelných elen se spaluje s uhlím i biomasa V řadě uhelných elen se spaluje s uhlím i biomasa. Nejdéle v elně Hodonín. Následovaly spalovací zkoušky u fluidních kotlů v Tisové, Poříčí a Ledvicích. V roce 2004 byla biomasa zkušebně spalována v elně Chvaletice. Zkoušky prokázaly, že je možné spoluspalovat biomasu ve fluidních kotlích přibližně na úrovni 20% tepelného obsahu směsi. Celkem spalování biomasy dosáhlo v roce 2005 v elnách ČEZ 115 337 MWh.

Obr. 10- Primární energie z OZE- výhled do roku 2050

Tab.1- Očekávaný vývoj výroby elektřiny z OZE k roku 2030 TWh 2005 2010 2015 2020 2025 2030 vodní 2,38 2,14 2,24 2,43 2,46 2,48 větrná 0,02 0,60 1,75 2,55 4,02 4,71 biomasa 0,73 1,62 3,31 5,26 6,80 8,02 geotermální 0,00 0,13 0,48 0,94 1,58 sluneční 0,15 0,50 0,98 2,73 5,67 celkem 3,13 4,51 7,93 11,70 16,94 22,46

6. Emisní limity- povolenky podle Kjótského protokolu by měla ČR do roku 2012 snížit oproti roku 1990 emise CO2 o 8%. Zatímco snížení emise SO2 představuje významné zvýšení provozních nákladů, protože se zvýší vlastní spotřeba elektrické energie, (finanční náklady vyplývají i ze spotřeby vápence), snížení emise NOx přináší kromě ekologických pozitivních efektů také snížení tzv.komínové ztráty a tedy zvýšení účinnosti kotle

Obr. 8

V letech 1992-98 bylo instalováno 28 odsiřovacích jednotek a 7 fluidních kotlů, došlo k rekonstrukci odlučovačů popílku a modernizaci řídících systémů

7. Závěr Pokračovat v obnově stávajících uhelných elektráren a zajišťovat zvyšování účinnosti Podporovat dostavbu JE Temelín Vedle zákona o podpoře výroby elektřiny OZE přijmout legislativu pro výrobu tepla z OZE bez státního rozpočtu Zjednodušit povolovací proces pro OZE dle směrnice 2001/77/ES Zahájit účinnou ekologickou daňovou reformu Podpořit výzkum a vývoj na fotovoltaiku a geotermální energii. Vést informační kampaň

8. Literatura: Časopis Energetika; číslo 7/ 2008; ročník 58; novinky z internetu; Zpráva nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu; verze k oponentuře; 30.9.2008; informace z webu skupiny ČEZ.