Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná."— Transkript prezentace:

1 Energetický průmysl

2 Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná se zejména o výrobu elektrické energie v elektrárnách a její distribuci prostřednictvím přenosové soustavy, ale také o těžbu, distribuci a využití uhlí, ropy, zemního plynu, jaderného paliva či dřeva. Světová spotřeba energie na osobu:

3 Energetika v České republice V období od 1. 1. do 31. 12. 2014 bylo v České republice spotřebováno 57,236 TWh(terawatthodin) elektřiny. Zde je graf:

4 Tepelné elektrárny Tepelné elektrárny mají největší podíl na výrobě elektrické energie v ČR (více než 57 %, údaj z roku 2010). Nachází se většinou v oblastech těžby uhlí (hlavně hnědého) a v blízkosti vodních toků. Tepelné elektrárny jsou v ČR na Sokolovsku, Mostecku, Ostravsku, v Mělníku, Chvaleticích a Opatovicích.

5 Jaderné elektrárny Jaderné elektrárny mají podíl na výrobě elektřiny 33 %. Česká republika má dvě jaderné elektrárny: Dukovany a Temelín.

6 Vodní elektrárny Vodní elektrárny vyrábí asi 3,63 % elektřiny, největší jsou na řece Vltava (Lipno, Kamýk, Slapy, Orlík, Vrané).

7 Větrné a solární elektrárny Větrné a solární elektrárny mají podíl na celkové výrobě elektrické energie necelé 1 %. Jsou umístěny tam, kde jsou na to příhodné podmínky (Jeseníky, Orlické hory). Mezi největší větrné elektrárny patří v Jeseníkách např. Mravenečník, Ostružná, Mladoňov, Velká Kraš. Ve výrobě elektrické energie v ČR má dominantní postavení společnost ČEZ, a.s., která produkuje asi 75 % z celkové výroby elektrické energie v zemi. Provozuje 10 uhelných, 2 jaderné, 12 vodních elektráren, 1 větrnou a 1 sluneční elektrárnu.


Stáhnout ppt "Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná."

Podobné prezentace


Reklamy Google