Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku."— Transkript prezentace:

1 Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku 1882. -Podíl výroby ve vodních elektrárnách ČR je poměrně nízký. -Vodní elektrárny jsou šetrné vůči životnímu prostředí.

2 Jak fungují vodní elektrárny
Voda roztáčí turbínu,ta je na společné hřídeli s elektrickým generátorem.Mechanická energie proudící vody se tak mění na energii elektrickou,která se transformuje a odvádí do míst spotřeby.

3 Význam vodních elektráren
Mají vodohospodářský význam. - rekreace,rybolov,zásobárna vody,ochrana před povodněmi Dokáží rychle reagovat na potřebu elektrické energie. Nezatěžují prostředí vyhořelým odpadem,palivem. Význam přečerpávacích elektráren spočívá ve specifických vlastnostech provozu výroby. Přečerpávací elektrárny umožňují účelné využití elektřiny produkované v období nízké spotřeby.

4 Vodní elektrárny v ČR Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně
-Je to princip dvou nádrží.Voda vypouštěná spádem z horní nádrže vyrábí elektřinu v době její největší spotřeby,mimo špičku se při využití tzv. levné elektřiny voda přečerpává z dolní nádrže zpět do horní.

5 Další vodní elektrárny v ČR
Lipno,Orlík,Kamýk,Slapy,Štěchovice,Vrané a Střekov… Štěchovice Lipno Orlík

6 Mapa elektráren Legenda: -Jaderné elektrárny -Tepelné elektrárny
-Vodní elektrárny

7 Výhody vodních elektráren
Vyžadují minimální obsluhu a údržbu. Jsou šetrné k životnímu prostředí. Dokáží zabránit povodním. Jsou nevyčerpatelným zdrojem energie.

8 Nevýhody vodních elektráren
Náročné na čas a cenu výstavby. Je nutné zatopit velké území,aby elektrárna mohla fungovat. Závislost na stabilním průtoku vody.

9 10 nejvýkonnějších hydroelektráren světa
ITAPU (Brazílie) RAÚL LEONI,GURI (Venezuela) GRAND COULEE (U.S.A.) SAJANO-SUŠENSKÁ HYDROELEKTRÁRNA (Rusko) KRASNOJARSK (Rusko) CHURCHILL FALLS (Kanada) LA GRANDE 2 (Kanada) BRATSK (Rusko) MOXOTO (Brazílie) UŠŤ-ILIMSKÁ (Rusko)

10 Vytvořily: Kateřina Fišerová Anežka Dobešová Iva Kubíčková
Martina Žišková Dominika Kolaříková


Stáhnout ppt "Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku."

Podobné prezentace


Reklamy Google