Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační."— Transkript prezentace:

1 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3115/21/7.1.4/2011 Číslo a název šablony klíčové aktivity:V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět):Člověk a jeho svět - Zeměpis Tematický okruh - téma:Energetika a těžký průmysl Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu:01.02.2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 8. Datum : 18.02.2013 Metodický list/anotace: žáci pracují s atlasem a vyhledávají rozložení těžkého průmyslu a energetických zdrojů ve světě. Získávají informace podílu jednotlivých druhů elektráren na výrobě elektřiny ve světě. Významu hutnického a chemického průmyslu pro ostatní spotřebitelský průmysl. Vyjadřují svůj názor na alternativní zdroje výroby elektrické energie. VY_52_INOVACE_ZE.8.71

2 Energetika a těžký průmysl Energetika – výroba elektrické energie, bez níž by se neobešel žádný průmysl ani obyvatelé. Elektrická energie, teplo, pára Spotřeba elektrické energie neustále stoupá. Výrobci se snaží vyrábět stroje a zařízení s menšími energetickými nároky. Vyhledejte v atlasech str. 19 země, ve kterých je největší a nejmenší spotřeba el. energie v kWh/1 obyvatele. Vypište 3 příklady.

3 Rozdělte elektrárny podle vlivu na životní prostředí. Tepelné elektrárny ( uhlí), tepelné elektrárny (ropa), tepelné elektrárny ( zemní plyn), jaderné elektrárny, vodní elektrárny, sluneční elektrárny, větrné elektrárny, přílivové elektrárny, geotermální elektrárny. Červeně podtrhněte ty, které jsou škodlivé životnímu prostředí, zeleně ty, které nezatěžují životní prostředí.

4 Tepelné elektrárny - uhlí Největší znečišťovatelé životního prostředí Získávají se v nich 2/3 energie Vyhledejte v atlasech na str. 19 státy, ve kterých tvoří podíl tepelných elektráren více jak ½ všech elektráren.

5 Tepelná elektrárna Mělník https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images

6 Jaderné elektrárny 18 % výroby elektřiny Problémy s likvidací jaderného odpadu Díky těmto elektrárnám nemusí být ročně vypuštěno 1,8 miliardy tun oxidu uhličitého. Vyhledejte v atlasech str. 19 státy, ve kterých tvoří jaderné elektrárny více jak ¼ celkové výroby elektřiny.

7 Temelín https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images

8 Vodní elektrárny V zemích, ve kterých jsou vhodné podmínky tvoří velký podíl výroby elektrické energie. Vyhledejte v atlasech str. 19 státy, ve kterých převažuje výroba el. energie ve vodních elektrárnách:

9 Itaipu - Brazílie data:image/jpeg;base64,/9j

10 Alternativní zdroje energie sluneční elektrárny data:image/jpeg;base64,/9j

11 Větrné elektrárny https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images

12 Přílivové elektrárny data:image/jpeg;base64

13 Geotermální elektrárny data:image/jpeg;base64,/9j http://www.google.cz/imgres

14 Těžký průmysl Hutní průmysl Výroba železa a oceli Vyrábí další produkty ( tyče, plechy, dráty), které se zpracovávají v další průmyslové výrobě. Těžké strojírenství – zařízení pro další odvětví průmyslu, dopravy, zemědělství,…

15 Hutě – zpracování železné rudy http://www.google.cz/imgres

16 Chemický průmysl Výroba pro další průmyslové zpracování – louhy, kyseliny, průmyslová hnojiva Petrochemický průmysl – zpracování ropy na tekutá paliva a jiné výrobky

17 Chemička https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images

18 Výroba stavebních hmot Výroba cementu, cihel, střešní krytiny, panelů http://www.google.cz/imgres čertovy schody u Berouna http://www.google.cz/imgres

19 Otázky k opakování Které druhy elektráren jsou škodlivé životnímu prostředí, dá se to nějak řešit? Vyjmenujte alternativní zdroje elektrické energie Uveďte výhody a nevýhody jaderných elektráren Který průmysl patří mezi tzv. těžký? Jaký vliv má těžký průmysl na životní prostředí.

20 Použitá literatura Školní atlas světa, SHOcart s r.o., Vizovice 2OO4. ISBN 80 7224 031 5


Stáhnout ppt "Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační."

Podobné prezentace


Reklamy Google