Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika-5 Průmysl

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika-5 Průmysl"— Transkript prezentace:

1 Česká republika-5 Průmysl
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Česká republika-demokratický stát-5
Průmysl Průmysl je významné odvětví českého hospodářství. Průmysl klade nároky na nerostné suroviny, energie a dopravu. Nejsilnější odvětví v ČR : strojírenský, potravinářský, hutnický a chemický průmysl. Další významná odvětví jsou průmysl energetický, stavební a spotřební. Průmysl má značný vliv na životní prostředí, poškozuje ho.

3 Česká republika-demokratický stát-5
1.Strojírenský průmysl Strojírenský průmysl je roztroušen po celé republice. Je nejsilnějším odvětvím našeho průmyslu s největším počtem pracovníků. Strojírenská výroba je v České republice nejvíce soustředěna ve středních Čechách a v Praze, v Brně a okolí, v oblasti Ostravy a na střední Moravě mezi Přerovem, Olomoucí, Vsetínem a Zlínem.

4 Česká republika-demokratický stát-5
Strojírenský průmysl vyrábí: obráběcí stroje, dopravní prostředky jako automobily a menší lodě a mnoho jiných menších strojů, výrobky s velkou hmotností a rozměry, například části lodí, velká letadla, lokomotivy, těžební, chladící a hutní techniku.

5 Česká republika-demokratický stát-5
Výrobky strojírenského průmyslu

6 Česká republika-demokratický stát-5
2.Potravinářský průmysl Výchozími surovinami potravinářského průmyslu jsou zemědělské produkty, produkty lesního a vodního hospodářství a dovážené suroviny. Potravinářský průmysl se soustřeďuje v úrodných nížinách, zejména v Polabí, na jižní Moravě a na Hané, také ve velkých městech, v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Českých Budějovicích a Opavě. Součástí jsou mlékárny, pivovary, čokoládovny, cukrovary, pekárny a vše, co se týká potravin.

7 Česká republika-demokratický stát-5
Výrobky potravinářského průmyslu

8 Česká republika-demokratický stát-5
3.Hutnický průmysl Je zaměřen především na zpracování železné rudy. Vyrábí: ocel, dráty, kolejnice, plechy, hliníkové dráty a plechy

9 Česká republika-demokratický stát-5
Hutě

10 Česká republika-demokratický stát-5
4.Chemický průmysl Najdeme většinou v blízkosti města a vodních zdrojů, továrny se staví na koncích ropovodů, plynovodů, u nalezišť černého a hnědého uhlí. Patří mezi nejmladší průmyslová odvětví. Výroba je nebezpečná a náročná na životní prostředí. Důležité části chemického průmyslu v ČR jsou zpracování ropy, výroba léků, gumárenský a plastikářský průmysl, výroba papíru, výroba hnojiv a čistících prostředků.

11 Česká republika-demokratický stát-5
Výrobky chemického průmyslu

12 Česká republika-demokratický stát-5
5.Energetický průmysl Patří sem výroba a rozvod elektřiny, tepla, plynu, výroba koksu. Zabývá se také využitím obnovitelných zdrojů energie, jako jsou sluneční energie, větrná energie, vodní energie, biomasa atd. tepelné elektrárny - Mělník, Opatovice, Most, Ostrava. 1.jaderné elektrárny - Dukovany, Temelín 2.vodní elektrárny - na Vltavě : Lipno, Kamýk, Slapy, Orlík, Vrané 3.větrné elektrárny - Jeseníky, Orlické hory

13 Česká republika-demokratický stát-5
Elektrárny

14 Česká republika-demokratický stát-5
6.Stavební průmysl Zajišťuje výrobu stavebních materiálů. Vyskytuje se většinou v místě těžby. Silná devastace krajiny. 1. Cementárny - u ložisek vápenců ( Mokrá, Hranice, Vitošov) 2. Cihly - hustá síť cihelen ( Chrudim, Hranice, České Budějovice) 3. Obkladačky a dlaždice - u ložisek keramických jílů, hlavně Z. Čechách ( Nová Role, Krupka, Kamenice)

15 Česká republika-demokratický stát-5
Výrobky stavebního průmyslu

16 Česká republika-demokratický stát-5
7.Spotřební průmysl Spotřební průmysl představuje skupinu odvětví vyrábějících převážně předměty určené ke krátkodobé či dlouhodobé spotřebě. Patří sem např: 1. textilní a oděvní průmysl 2. obuvnický průmysl 3. kožedělný průmysl 4. dřevozpracující průmysl

17 Česká republika-demokratický stát-5
Otázky: 1.Co je potřeba k dobře se rozvíjejícímu průmyslu? 2.Které nejsilnější průmysly má ČR? 3.Má průmysl vliv na životní prostředí? Otázka pro bystré hlavy: Co vyrábí jednotlivé průmysly?

18 Česká republika-demokratický stát-5
Zápis: -průmysl je významné odvětví českého hospodářství -průmysl klade nároky na nerostné suroviny, energie a dopravu -nejsilnější odvětví v ČR : strojírenský, potravinářský, hutnický a chemický průmysl -další významná odvětví jsou průmysl energetický, stavební a spotřební -průmysl má značný vliv na životní prostředí, poškozuje ho

19 Česká republika-demokratický stát-5
Prameny: 8Cesku sveta.html Vše platné k

20 Konec


Stáhnout ppt "Česká republika-5 Průmysl"

Podobné prezentace


Reklamy Google