IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Ostrava
Advertisements

studie regenerace sídliště Na Rozhledně - Chrudim
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Regenerace sídliště Hromůvka
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
Regenerace sídliště Rochlice
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Škroupovo náměstí – podzemní garáže na místě parku?
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Veřejné projednání Vstupní informace  Objednatel IPRM zóny: Město Náchod  Zpracovatel IPRM zóny: Centrum evropského projektování a.s., Hradec.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Volnočasové projekty a EU financování
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Statutární město Ostrava
Integrovaný plán rozvoje města Liberec – Regenerace sídliště Rochlice Ing. Martin Čech – manažer IPRM 
pro integrovaný projekt
Regenerace a revitalizace Masarykova náměstí v Jilemnici
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Praha Statutární město Ústí nad Labem zvažuje možnost vypracování dvou Integrovaných plánů rozvoje města, a to pro následující městské zóny:
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Obytný soubor Za Školkou
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA. Seznámení s IPRM do IOP.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ PLÁN.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Prioritní oblast 5– Národní podpora územního rozvoje Oblast intervence 5.2 Zlepšení prostředí v problémových sídlištích.
odbor politiky bydlení
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Pozitivní ekologické dopady projektu
Transkript prezentace:

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Veřejné projednání návrhu koncepce IPRM zóny včetně vyhodnocení vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví (SEA) 1.6.2009

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Program jednání: Dokument IPRM zóny informace k dokumentu IPRM zóny aktuální informace o realizaci IPRM zóny Dokument SEA zdůvodnění zpracování dokumentu SEA předmět zpracování dokumentu SEA vlivy koncepce na jednotlivé složky životního prostředí vyhodnocení vlivu koncepce IPRM zóny na životní prostředí

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Město Náchod přistoupilo ke zpracování dokumentu IPRM zóny, protože zpracování IPRM zóny bylo podmínkou pro čerpání finanční podpory z Integrovaného operačního programu (IOP), Oblast podpory 5.2 – Zlepšení prostředí v problémových sídlištích pro města nad 20 tis. obyvatel Město Náchod jako vhodnou lokalitu vytipovalo lokalitu sídliště u nemocnice

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice podporované aktivity Revitalizace veřejných prostranství výstavba a technické zhodnocení dopravní infrastruktury výstavba a technické zhodnocení technické infrastruktury budování či modernizace nekomerčních rekreačních a sportovních ploch neomezeně volně přístupných úpravy a zřizování dětských hřišť úpravy a zřizování vodních ploch zřizování a úpravy vodních zdrojů parkové úpravy pořízení a obnova městského mobiliáře Regenerace bytových domů zateplení (fasády, výměna oken, rekonstrukce střechy) technické vybavení (otopné soustavy, rozvody tepla, plynu, vody, vzduchotechniky, výtah) odstranění statických poruch úpravy společných prostor

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Předběžný návrh etapizace projektů na revitalizaci veřejných prostranství (bude upřesněn po zpracování územní studie a jejím projednání): 1.etapa – 2009 - 2010 rekonstrukce mostu Na Skalce (Myslbekův most) úpravy komunikací, chodníků, parkovišť, kontejnerových stání 2. etapa – 2011 vyřešení přístupů od mostu Na Skalce a zimního stadionu 3. etapa – 2012 výstavba parkoviště a hřiště

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice 4. etapa – 2013 úprava centrálního prostoru, kompletní ozelenění, výstavba dětských hřišť 5. etapa – 2014 řešení lesoparku

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice z důvodu snížení finančních prostředků dotace o cca 20 % bylo nutné změnit a aktualizovat některé údaje v Dokumentu IPRM zóny a v Žádosti o dotaci nejvíce se aktualizace dotýká finančního a částečně i časového harmonogramu realizace IPRM zóny

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Finanční plán Viz soubor „TABULKY 11,12,13 _ AKTUALIZACE_ FINÁLNÍ“

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Časový plán Revitalizace veřejných prostranství 2009 – 2015 Regenerace bytových domů Aktivita B1 – „zateplování“ 2009 – 2014 Aktivita B2 – „rekonstrukce a modernizace technického vybavení domů“ 2010 - 2015 Aktivita B3 – „rekonstrukce a modernizace společných prostor, balkonů“ 2010 – 2012, 2014 - 2015

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice do konce června 2009 město podepíše s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR Dohodu o zabezpečení realizace Integrovaného plánu rozvoje města do dvou měsíců od podpisu Dohody musí město vyhlásit výzvu pro předkládání projektových žádostí, předpokládané vyhlášení výzvy v červenci hodnocení předložených žádostí v první polovině srpna na přelomu srpna a září bude možné předložit první projektové žádosti na Centrum pro regionální rozvoj ČR, pobočka v Hradci Králové

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Dokument SEA podání žádosti o schválení IPRM zóny na MMR ČR bylo podmíněno mimo jiné předložením stanoviska Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (KÚ KHK) o vlivu projektu na životní prostředí v souladu se zákonem č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (zákon EIA), z hlediska časové náročnosti vypracování této přílohy bylo umožněno její pozdější předložení 13.11.2008 byla odeslána žádost o stanovisko k Oznámení koncepce Oznámení koncepce bylo podrobeno zjišťovacímu řízení, které bylo zahájeno 25.11.2008 odborem životního prostředí a zemědělství KÚ KHK

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice na základě zjišťovacího řízení dospěl KÚ KHK k závěru, že koncepce IPRM zóny může mít významný vliv na životní prostředí a veřejné zdraví podle zákona EIA KÚ KHK uložil městu Náchod povinnost zpracovat návrh koncepce dle zákona EIA, vyhodnocení koncepce z hlediska vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví (SEA) muselo být posouzeno osobou k tomu oprávněnou vyhodnocení koncepce bylo na základě zadávacího řízení přiděleno společnosti EMPLA spol. s r.o., Hradec Králové, pro niž je osobou oprávněnou (držitelem autorizace) Ing. Vladimír Plachý

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice vyhodnocení koncepce IPRM zóny bylo dokončeno koncem dubna 2009 30.4.2009 bylo vyhodnocení koncepce předáno na KÚ KHK, dále musí následovat veřejné projednání koncepce IPRM zóny včetně vyhodnocení vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví 1.6.2009 se koná veřejné projednání následovat bude vydání stanoviska KÚ KHK ke koncepci Stanovisko KÚ KHK bude předáno na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR jako povinná příloha žádosti o schválení IPRM zóny

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice vyhodnocení vlivů koncepce IPRM zóny na životní prostředí a veřejné zdraví bylo dle požadavků KÚ KHK zaměřeno zejména na: zdravotní rizika z pobytu dětí na hřišti založeném na uzavřené skládce odpadů opatření k eliminaci, minimalizaci a kompenzaci negativních vlivů (při střetech nově navrhovaných záměrů s jednotlivými složkami životního prostředí) vypořádání všech vyjádření dotčených orgánu ke koncepci, které KÚ KHK obdržel v rámci zjišťovacího řízení

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice předmětem posouzení SEA byl vliv IPRM zóny na jednotlivé složky životního prostředí a na veřejné zdraví Zemědělský půdní fond (ZPF) k ovlivnění bude docházet zejména výstavbou nově navrhovaných záměrů na nezpevněných plochách vzhledem k neznalosti přesného umístění jednotlivých záměrů nelze vliv na půdy kategorie ZPF objektivně určit Pozemek určený k plnění funkce lesa půdy této kategorie se na vymezeném území nevyskytují vliv koncepce na tyto pozemky nulový

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Zvláště chráněné území vymezená zóna není součástí chráněného území vliv koncepce na tyto pozemky nulový Fauna a flóra, Územní systém ekologické stability, NATURA 2000 negativní ovlivnění případných stanovišť rostlin a živočichů lze očekávat v souvislosti s rozšiřováním zpevněných ploch, realizací dětských hřišť pozitivní ovlivnění realizace aktivit v oblasti parkových úprav (výsadba, obnova zeleně) v současné době v tomto stupni posuzování nelze objektivně určit

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice do vymezené zóny zasahuje část lokálního biokoridoru (řeka Metuje) a lokální biocentrum – do těchto území nebudou nové záměry umísťovány – jejich nulové ovlivnění ve vymezené zóně není žádná Evropsky významná lokalita ani Ptačí oblast – ovlivnění lokalit soustavy NATURA nulové Krajinný ráz vhodným začleněním plánovaných záměrů do krajiny bude zaručen jejich minimální vliv na estetické kvality území a krajinný ráz negativní ovlivnění prostřednictvím realizace nových technických prvků v krajině, např. dopravní infrastruktura, rekreační a sportovní plochy, dětská hřiště pozitivní ovlivnění realizací nových ploch zeleně

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Voda navrhované záměr by neměly významně ovlivnit hydrologické poměry ve vymezeném území negativní vliv u záměru dopravní infrastruktury, rekreačních a sportovních ploch, dětských hřišť z důvodu předpokládané změny odtokových poměrů ve vymezeném území Ovzduší stávající zdroj emisí – emise z dopravy na silnici č. 28526 (Náchod – Dobrošov), emise z dopravy na místních komunikacích uvnitř zóny, emise z parkovišť a emise z lokálních topenišť

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Zlepšení dopraví dostupnosti vymezené zóny může mít pozitivní vliv na snížení emisí X zjednodušení dopravy může mít za následek častější používání automobilů (zvýšení produkce emisí) vyřešení nevyhovujících kontejnerových stání povede ke snížení emisí pachových látek Hluk Stávající zdroje hluku – zejména hluk z dopravy na silnici č. 28526 (Náchod – Dobrošov) a místních komunikacích, jednotlivá parkoviště a stacionární zdroje hluku místního významu Novými negativními zdroji hluku budou nově vybudované místní komunikace, nové parkovací plochy, dětská hřiště a plochy určené pro sport a rekreaci

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Obyvatelstvo dopravní infrastruktura + vyřešené dopravní napojení na příjezdové komunikace + zjednodušení dopravního systému v rámci sídliště + zvýšený počet parkovacích míst + vybudování a rekonstrukce chodníků a stezek pro pěší a cyklisty + zlepšení dopravní dostupnosti do centra a okolních částí města + snížení produkce emisí (větší plynulost dopravy) zvýšení intenzity dopravy vyšší produkce emisí a hluku

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Technická infrastruktura + výstavba a modernizace veřejného osvětlení a pořízení venkovního bezpečnostního kamerového systému by měla vést ke snížení kriminality a rušení nočního klidu + výstavba nových kontejnerových stání přispěje ke snížení lokálních problémů s hygienickou čistotou obytného prostředí

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Úprava a revitalizace veřejných míst, oddechových a rekreačních zón + podpora zdravého životního stylu + prevence sociálně-patologických jevů za sporný záměr bylo označeno zřízení nového hřiště na místě bývalé skládky odpadů a zpracovatel hodnocení SEA nedoporučil zřízení tohoto hřiště na místě bývalé skládky z důvodu, že nelze vyloučit tvorbu a pronikání skládkového plynu do ovzduší a případnou kontaminaci povrchových vrstev půdy škodlivinami ze skládky

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Zkvalitnění bytového fondu + prodloužení faktické životnosti bytových domů + snížení nákladů na bydlení (úspory energií) + estetické zhodnocení sídlištního komplexu + podpora dlouhodobého bydlení

IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Závěr vyhodnocení koncepce IPRM zóny Dokument IPRM zóny naplňuje požadavky ochrany životního prostředí a všech jeho složek a za předpokladu respektování zhotovitelem SEA uvedených doporučení, nevyplývají v případě realizace posuzovaných záměrů a aktivit (kromě realizace výstavby hřiště na místě bývalé skládky) pro obyvatelstvo ani pro životní prostředí žádné významné negativní vlivy a účinky narušující kvalitu života nebo stav životního prostředí v daném území

Děkuji za Vaši účast a pozornost. Romana Pichová manažer IPRM zóny kontakt: e-mail: r.pichova@mestonachod.cz telefon: 491 405 236