Jak dodržují veřejné instituce zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím? Úkol pro předmět Svobodný přístup k informacím FFMU v Brně, Ústav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015
Advertisements

Přijímací řízení ve školním roce 2013/2014
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Ing. Jiří Nouza náměstek primátora hl. m. Prahy Zóny placeného stání.
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Informativní schůzka k programu 1M Praha
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Obecná část rozpočtového práva III
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Nástroje územního plánování
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Systémy veřejné správy FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví, c2006 Jana Holá, 2. ročník nav. mgr. studia, obor Informační.
KOMUNIKACE KRAJŮ ČR Věra Patočková výzkumné oddělení Lokální a regionální studia Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Metodická činnost Ministerstva vnitra
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Komerční využití systému ISDS
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Právo na informace Tereza Danielisová,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Správa místních poplatků
Standard ISVS a weby KrÚ a MěÚ Jaroslav Svoboda Ministerstvo vnitra ČR.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Informační schůzka k podávání žádostí o finanční podporu z rozpočtu JMK v souladu s ustanovením § 105 zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Veřejnoprávní smlouvy
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Legislativa výlukové činnosti
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Transkript prezentace:

Jak dodržují veřejné instituce zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím? Úkol pro předmět Svobodný přístup k informacím FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví, c2006 Jana Holá, 1. ročník navazujícího magisterského studia, obor Informační studia a knihovnictví

Úkol  Odeslat nezávazně dvěma veřejným institucím [1] písemnou žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím [1] [1] Dle zákona č. 106/1999 Sb., jsou veřejnými institucemi subjekty, jejichž založení a režim je odvozen z veřejného práva, jakož i z norem správního práva. Zákon č. 106/1999 Sb., tyto subjekty nazývá „povinné subjekty“.

Cíl • Vyhodnotit, zda tyto veřejné instituce splnily dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím svoji povinnost

Žádost č. 1 • Městský úřad Brno střed – žádost odeslaná elektronicky na podatelnu • Informace týkající se řešení hlučnosti v blízkém okolí mého bydliště (pozemní komunikace R50) • Které další veřejné instituce mají řešení hlučnosti v působnosti

Odpověď na žádost č. 1 • Odpověď elektronickou formou do 2 dnů (v zákonné lhůtě 15 dnů) • p. Hrnčíř - odkaz na Městský úřad Brno- Židenice (ochrana veřejného zdraví - samostatná působnost městských částí města Brna –viz vyhláška č. 8/2004, čl. 53 a 54 o statutu města Brna) • Odkaz na Krajskou hygienickou stanici JmK (Portál veřejné správy ČR viz )ttp://portal.gov.cz

Žádost č. 2 • Krajská hygienická stanice JmK– žádost odeslaná doporučeně prostřednictvím České pošty • Informace týkající se řešení hlučnosti v blízkém okolí mého bydliště (pozemní komunikace R50) • Provedení měření hlučnosti; kdo měření provádí; úhrada měření

Odpověď na žádost č. 2 • 1. odpověď elektronickou formou do 14 dnů (v zákonné lhůtě 15 dnů) – výzva ke schůzce • dojednána telefonicky schůzka na – předběžné prošetření v místě mého bydliště • MVDr. Fajkošová – předán seznam 15-ti laboratoří (měření hluku); ceny za měření (pracovníci KHS JmK nejsou kompetentní); objednání měření na vlastní náklady • Doporučeno měření v letních měsících; hledisko schválených vysokých zákonných limitů pro hluk

Odpověď na žádost č. 2 • 2. odpověď písemně – Právní oddělení KHS JmK • JUDr. Poncová - seznámení s novými zákonnými limity hluku – 70 dB (denní hodiny); 60 dB (noční hodiny) • R50 - Projekt Ředitelství silnic a dálnic (monitoring obytné zástavby zasažené hlukem z dopravy – problém limitů staré hlukové zátěže; v případě nadlimitních stavů povoleno časové omezení zdroje hluku) • Doporučení – neprovádět měření

Závěr •Obě veřejné instituce (Městský úřad Brno střed; Krajská hygienická stanice) splnily svoji povinnost dle ustanovení §4 a §14 zákona č. 106/1999 Sb; o svobodném přístupu k informacím •§4 – povinný subjekt je povinen poskytnout žadateli informace na základě žádosti nebo zveřejněním mimo omezení stanovená zákonem (§7, §9, §10, §11) •§14 – Informace musí poskytnout povinný subjekt žadateli ve lhůtě 15 kalend. dnů od doručení nebo ode dne upřesnění žádosti

Děkuji za pozornost .