Obce a dotace v roce 2011 Praktické rady a zkušenosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace aktivita a) investiční.
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Možnosti, jak v době krize přistupovat k dotacím praktické rady
Projekt rekonstrukce sportovního zázemí TJ Janovice Prezentace pro zastupitelstvo obce Janovice dne
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 15. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
Solární systémy pro aktivní topení
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 14. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PRO POSKYTOVÁNÍ A VYÚČTOVÁNÍ DOTACÍ 5. ledna 2011, Městský úřad Vsetín.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Doporučení pro přípravu žádosti a Bilaterální fond na programové úrovni – opatření „B“ Ministerstvo financí Seminář pro žadatele v rámci programu CZ06,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Pojďme dělat obchod společně!
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Nejsnazší cesta k dotacím Dotační možnosti, jak v dnešní době přistupovat k dotacím, praktické rady Richard Lev Ředitel odboru podpory podnikání a inovací.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Nejsnazší cesta k dotacím Dotační možnosti, jak v dnešní době přistupovat k dotacím, praktické rady Richard Lev Ředitel odboru podpory podnikání a inovací.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Program rozvoje venkova ČR na období NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ŽADATELŮ O DOTACE 11. října 2016 od 8:00 – 31. října 2016 do 13:00.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
International Visegrad Fund / Oddělení projektové podpory1 International Visegrad Fund.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
IROP – Obnova památek kulturního dědictví Šternberk,
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Transkript prezentace:

Obce a dotace v roce 2011 Praktické rady a zkušenosti Ing. Adriana Biegunová manažer pobočky Praha E: biegunova@grantikacs.com M: +420 731 193 744

Představení GRANTIKY České spořitelny,a.s. Praktické rady a zkušenosti Kapitola/Slide OBSAH: Představení GRANTIKY České spořitelny,a.s. Praktické rady a zkušenosti Jak přistoupit k dotaci Příčiny neúspěchu Příklady projektů Nové dotační možnosti

GRANTIKA České spořitelny, a.s. Kapitola/Slide GRANTIKA České spořitelny, a.s. působnost na celém území České a Slovenské republiky více než 700 stálých klientů více než 5 miliard získané dotace propojení s jedním z nejsilnějších bankovních institutů významná publikační a školící činnost certifikace ISO 9001:2001 mezinárodní certifikace ISO 10006:2004 pojištění odpovědnosti v rámci Finanční skupiny ČS

Praktické rady a zkušenosti 3.4.2017 – strana 4

Příčiny neúspěchu?! - příprava žádosti o dotaci Kapitola/Slide Příčiny neúspěchu?! - příprava žádosti o dotaci Nedostatečné zkušenosti s realizací podobných projektů. Nedostatečně popsána udržitelnost projektu. Nesoulad mezi údaji v žádosti, v logickém rámci a studiích proveditelnosti či projektové dokumentaci Nejasný harmonogram – aktivity nebyly časově vymezeny. Partnerem byl dodavatel. Nebyla dostatečně doložena potřebnost projektu. Nadhodnocený rozpočet! Hlavně nepodepisovat žádné smlouvy o dodávkách bez řádně provedeného výběrového řízení!!!

Příčiny neúspěchu?! - výběrová řízení Kapitola/Slide Příčiny neúspěchu?! - výběrová řízení Umělé rozdělování předmětu zakázky za účelem vyhnutí se zadávacímu řízení. Požadavky na kvalifikaci použity jako hodnotící kritéria (ekonomická stabilita firmy; reference apod.). Hodnocení nabídek v rozporu s pravidly stanovenými v oznámení zadávacího řízení. Nezdůvodnění výběru nejvhodnější nabídky. Neoprávněné zvýhodnění některých uchazečů. Nedodržení zákonem stanovených lhůt. Chybně realizované výběrové řízení vede ke kritickému ohrožení realizace celého projektu.

Příčiny neúspěchu?! - administrace projektu Kapitola/Slide Příčiny neúspěchu?! - administrace projektu Neprokázání způsobilosti výdajů. Výše ceny u expertních služeb. Platby z jiného než speciálního účtu. Oprávněnost dodavatele – nemá živnost na dodávanou činnost. Neprovedení publicity. Nenahlášení změny v projektu. Nepředložení zprávy.

Kapitola/Slide Jak si dotaci udržet? Definování odpovědnosti za provádění realizační a administrativní části projektu v rámci projektového týmu. Plnit povinnosti související s dotací. Připravit nezbytné podklady a reporty správně a odevzdat je včas. Dodržovat závazné a monitorovací ukazatele, ke kterým se žadatel zavázal v projektu a žádosti. Neporušit žádnou z obecných zásad (pojištění majetku, dostupnost dokladů atd.). Komunikace s implementačními agenturami. Tyto nezbytné náležitosti musí každý uživatel plnit od schválení žádosti až do konce monitorovacího období !!!

Příklady projektů 3.4.2017 – strana 9

Vodohospodářská infrastruktura – příklad projektu Výstavba nové ČOV v obci na území NP Obec s cca 400 obyvateli má vybudovanou kanalizaci, která je zaústěna do dvou malých ČOV, které nesplňují současné jakostní ani kapacitní požadavky. Obec se nachází v ochranném pásmu národního parku, díky výstavbě řady turistických objektu se na novou ČOV nově připojí 1585 EO (ekvivalentních obyvatel) Do způsobilých výdajů nelze zahrnout příjmy vygenerované projektem vypočtené na základě finanční analýzy (zejména vodné, stočné 30 let) Celková investice:  41 893 902 Kč Vygenerované příjmy 16 150 099 Kč Celkové uznatelné náklady:  25 743 803  Kč Výše dotace:  23 169 423 Kč Do dotace je možné navíc zahrnout projektovou přípravu do výše 5 % ze způsobilých výdajů Pokud je obec plátce DPH a má nárok na její odpočet u tohoto projektu, DPH je nezpůsobilý výdaj Richard Lev 10.11.2010

Zlepšování kvality ovzduší – příklad projektu Ještě nerealizovaný projekt Nákup techniky na snížení prašnosti v obci Realizovaná opatření: Nákup samosběrného čistícího vozu Pro úspěch projektu důležitá lokalizace dle imisních map, poměr cena ku množství odstraněných tun (max 1t za 1 000 Kč) a % (max 20) odstraněných emisí Celková investice:  1 250 000 Kč Celkové uznatelné náklady:  1 250 000 Kč Výše dotace:  1 125 000 Kč Bodování dle imisní zátěže (složité hledání) Do dotace je možné navíc zahrnout projektovou přípravu do výše 5 % ze způsobilých výdajů Pokud je obec plátce DPH a má nárok na její odpočet u tohoto projektu, DPH je nezpůsobilý výdaj Richard Lev 10.11.2010

Úspory energií a obnovitelné zdroje – příklad projektu Zateplení a kotel na biomasu v budově sportovního zázemí (kabiny + ubytovna) Realizovaná opatření: zateplení obvodových stěn, střechy a otvorových výplní instalace zdroje pro spalování biomasy (kusového dřeva) Část objektu slouží jako ubytovna – poměrný podíl nákladů tedy spadá do nezpůsobilých výdajů!!! Celková investice:  5 361 444 Kč - Úspora provozních nákladů (za 5 let): 466 965 Kč - Obytná plocha (cca 34%): 1 666 738 Kč Celkové uznatelné náklady:  3 227 741 Kč Výše dotace:  2 904 967 Kč Do dotace je možné navíc zahrnout projektovou přípravu do výše 5 % ze způsobilých výdajů Pokud je obec plátce DPH a má nárok na její odpočet u tohoto projektu, DPH je nezpůsobilý výdaj 10.11.2010

Nakládání s odpady – příklad projektu Vybavení obce kompostéry Obec s 1 500 obyvateli se rozhodne vyřešit problém s biologicky rozložitelným odpadem, zároveň chce snížit své výdaje v oblasti odpadového hospodářství a podpořit environmentální chování svých občanů. Zvolí cestu domácího (zahradního) kompostování na svém území, např. dodávkou domácích kompostérů v lokalitách s vhodnou zástavbou (rodinné domy se zahradami). Tímto způsobem lze výrazně omezit vznik bioodpadů a minimalizovat tak náklady obce spojené se zajištěním jejich následné likvidace (kromě nákladů na pořízení domácích kompostérů pro jednotlivé domácnosti). Rozpočet projektu: Název položky Jednotky Množství Jednotková cena bez DPH (Kč) Cena celkem bez DPH (Kč) Domácí kompostér (cca 900 l) ks  200  2 100  420 000 Štěpkovač (55 mm) 1  80 000 Cena celkem bez DPH    500 000 Sazba DPH (20%)     100 000 Cena celkem vč. DPH  600 000 Výše dotace v Kč 540 000 Do dotace je možné navíc zahrnout projektovou přípravu do výše 5 % ze způsobilých výdajů Pokud je obec plátce DPH a má nárok na její odpočet u tohoto projektu, DPH je nezpůsobilý výdaj 3.4.2017 – strana 13

Nové dotační možnosti 3.4.2017 – strana 14

Visegrádský fond - představení Podpora spolupráce zemí V4 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) Rozpočet fondu - 6 mil. EUR na každý rok Programy: Malé granty Standardní granty Strategické granty Název prezentace 3.4.2017 – strana 15

Malé / Standardní granty – oblasti podpory Kulturní spolupráce - např. festivaly Vědecká výměna a výzkum - např. konference, výzkum, publikace Školství - např. semináře, letní školy Výměny mládeže - např. sport, výchovné aktivity pro děti a mládež Přeshraniční spolupráce - projekty na hranici dvou států V4, max. 50 km od hranic Podpora turismu - např. průvodci, prezentace, veletrhy Název prezentace 3.4.2017 – strana 16

Malé / Standardní granty – podmínky Výše grantu: Malé granty – do 5 000 EUR Standardní granty – nad 5000 EUR Termíny podávání žádostí: Malé granty – 1.3., 1.6., 1.9., 1.12. Standardní granty – 15.3., 15.9. Způsobilé náklady: Tisk, publikace, propagační materiály, pronájem prostor, ubytování, strava, honoráře, cestovné, překlady, ceny a odměny, kancelářské potřeby, public relations a reklama, webové stránky Finanční podpora – max. 50 % celkových nákladů (zahrnují také vlastní příspěvky žadatele v naturáliích) Nutnost zapojení min. tří zemí V4 Název prezentace 3.4.2017 – strana 17

Strategické granty Podpora významných, dlouhodobých strategických projektů, na nichž se podílejí instituce ze všech čtyř zemí Visegrádské skupiny; Témata pro rok 2011: Vnitřní soudržnost Visegrádské skupiny Propagace Visegrádské skupiny ve střední Evropě a EU při příležitosti 20. výročí Visegrádské skupiny Sociální inkluze romské populace Výměny mládeže Termín pro podávání projektů: 16. květen 2011 Běžná velikost projektů: 30 000 EUR Způsobilé náklady a finanční podpora: stejná jako u malých a standardních grantů Název prezentace 3.4.2017 – strana 18

Přeji Vám hodně úspěchů! Ing. Adriana Biegunová Manažer pobočky Praha e-mail:biegunova@grantikacs.com Mob: +420 731 193 744