Rekodifikace soukromého práva Čtvrtý seminář o dopadech rekodifikace českého soukromého práva na členské společnosti České leasingové a finanční asociace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Obchodní společnosti.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Zákonná opatření Senátu v daňové oblasti Rizika spojená se způsobem jejich přijetí 20. listopadu 2013.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Úpravy zisků sdružených podniků mimo arbitrážní konvenci – praktická zkušenost 11. října 2011.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Exekuční řád po novelách
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Procesní subjekty.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Obchodní společnosti.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Veřejné sbírky: co jimi je a není 7. dubna © 2014 KPMG Legal, s.r.o., advokátní kancelář, a Czech limited liability company and a member firm.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Další vnitrostátní předpisy
Subjekty obchodněprávních vztahů
Evidence vlastnických práv v období let
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Katastr nemovitostí (od veřejný seznam).
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Občanské soudní řízení I.
Transkript prezentace:

Rekodifikace soukromého práva Čtvrtý seminář o dopadech rekodifikace českého soukromého práva na členské společnosti České leasingové a finanční asociace KPMG Legal s.r.o., advokátní kancelář KPMG Česká republika, s.r.o. 5. června 2013

Obsah semináře I. Doprovodná legislativa k novému občanskému zákoníku, její obsah a stav projednávání II. Změny v daňových předpisech nejen v souvislosti s rekodifikací soukromého práva II. Změny v daňových předpisech nejen v souvislosti s rekodifikací soukromého práva

Doprovodná legislativa k novému občanskému zákoníku

3 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Hlavní doprovodné předpisy (stav k ) Vl. n.z. o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací (druhé čtení PSP) Vl.n.z. o katastru nemovitostí (Senát) Vl.n.z. o veřejných rejstřících (první čtení PSP) Novela insolvenčního zákona (druhé čtení PSP) Vl.n.z. v souv. s přijetím rekodifikace (první čtení PSP) Vl.n.z. o zvláštních řízeních soudních (první čtení PSP) Novela z. - občanský soudní řád (první čtení PSP) Vl.n.z. o statusu veřejné prospěšnosti (989/0 druhé čtení PSP) Vl.n.z. o převodu vlastnického práva (k družstevním bytům) (druhé čtení PSP) Vl.n.z. o řízení před rozhodčí komisí spolku Vl.n.z. o veřejném opatrovníkovi

4 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Katastrální zákon I. (sněm. tisk 778/0)  Potřeba evidence i dočasných staveb  Nově budou v katastru i cenové údaje −vedle bonitovaných půdně ekologických jednotek budou rozšířeny i o obdobné údaje v zastavěných územích a vedle toho budou vedeny i nové ceny dosažené při prodeji jednotlivých nemovitostí nebo jejich funkčních celků  Nově se ukládá i prohlášení vlastníka domu  Rozvoj elektronické komunikace − rovnocenná listinná a elektronická podoba

5 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Katastrální zákon (sněm. tisk 778/0) I.  KÚ má jeden den na vyznačení, že práva na nemovitosti jsou dotčená změnou  Posílen princip materiální publicity - v případě nesouladu skutečného stavu a stavu zapsaného v katastru, svědčí zapsaný stav ve prospěch osoby, která nabyla věcné právo za úplatu v dobré víře od osoby zapsané v katastru Princip materiální publicity - stav zapsaný v rejstříku bude vůči tomu, kdo jedná v důvěře v jeho zápis, považován za skutečný platný právní stav Musí být splněny tři podmínky: 1. úplatnost, 2. dobrá víra 3. oprávnění osoby Posílena ochrana dobré víry Motivace pro vlastníky k včasnému zápisu Možnost zneužití zfalšovaná smlouva a následný přeprodej osobě v „dobré víře“

6 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic.  Rozšíření počtu zapisovaných věcných práv (dříve 4, nově 19)  důsledně se rozlišuje, které poznámky se zapisují k nemovitostem a které k osobám  Vkladová listina se předkládá pouze v jednom vyhotovení  Informace účastníkům o zahájení vkladového řízení Katastrální zákon (sněm. tisk 778/0) II. − na adresy uvedené na vkladu − nebo datovou schránku, nebo jiným vhodným způsobem, který účastník sdělí −obranou vlastníka nemovitosti proti případné změně vlastnictví bude vyznačení tzv. poznámky spornosti zápisu a podání žaloby na určení vlastnictví k nemovitosti (§ 986 NOZ, lhůta 1 měsíc na podání poznámky spornosti, 2 měsíce na žalobu)

7 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Katastrální zákon I. (sněm. tisk 778/0) III.  Katastr bude aktualizován postupně, nezmění se hned s účinností zákona  Související vl.n.z.o změně zák.v souvisl. s přij. z. o kat. nem.(779/0) −zvýšení poplatku za vklad nemovitosti z Kč  Řada osob není označena v katastru dostatečně určitě, řešení v přechodných ustanoveních  Neprošel pozměňovací návrh, aby vkladové listiny byly povinně sepisovány advokáty −po uplynutí 10 let nevykonávání vlastnického práva se tato nemovitost stává vlastnictvím státu (lhůta začíná běžet od účinnosti NOZ §3067) − účinnost sladěna s účinností NOZ, tedy od

8 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Rejstříkový zákon (sněm. tisk.986/0) I.  Spolkový rejstřík  Nadační rejstřík  Rejstřík ústavů  Rejstřík společenství vlastníků jednotek  Obchodní rejstřík  Rejstřík obecně prospěšných společností Obecně řešené otázky  přeměny a likvidace právnických osob  sbírka listin −rozhodnutí soudu u vyloučení člena −doklad o koupi závodu  zápisy notářem

9 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Rejstříkový zákon (sněm. tisk.986/0) II. Obchodní rejstřík  dispozice týkající se závodu nebo jeho části −prodej, zástava, nájem, pacht  možnost podřízení se ZOK jako celku  pozastavení výkonu funkce statutárního orgánu  konstitutivní zápis zástavního právo či negative pledge k podílu (s výjimkou CP)  „registrace firmy“ před vznikem společnosti

10 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Velký změnový zákon (sněm. tisk 930/0) I. Podnikání a finanční trhy  zákon o přeměnách, o dluhopisech, živnostenský, o bankách, ZPKT Úprava nových institutů v oblasti oceňování majetku, pojištění či dražeb  o oceňování majetku, o pojišťovnictví, o veřejných dražbách Ochrana spotřebitele  o ochraně spotřebitele, o regulaci reklamy Sociální oblast  o důch. a nemoc. pojištění, o soc. službách a o sociálně-právní ochraně dětí Oblast pracovněprávních vztahů  zákoník práce

11 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Velký změnový zákon (sněm. tisk 930/0) II. Oblast pracovněprávních vztahů  zákoník práce Oblast státní správy  o policii, o pobytu cizinců, o požární ochraně Kultura a v jiné oblasti  autorský zákon, o církvích, o státní památkové péči Právní předpisy upravující postavení profesních komor  notářský a exekuční řád, o advokacii, o soudech a soudcích

12 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Velký změnový zákon: Zákon o přeměnách změny terminologie −obchodní podíl, (zakladatelské) právní jednání, promlčení doba lhůta  opuštěný definic a účinků přeměn již obsažených v NOZ − majetek, jmění, rozhodný den  změny právních institutů −změny v pojetí cenných papírů a jejich zastavení −různé druhy akcií, více podílů a kmenové listy v s.r.o. −zohledněno zrušení povinné účasti zaměstnanců v dozorčí radě  sjednocení s úpravou ZOK −právo na dorovnání (squeeze-out dle ZOK)

13 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Velký změnový zákon: Notářský řád  změny terminologie  seznamy: −Evidence právních jednání pro případ smrti (centrální evidence závětí) −Evidence listin o manželském majetkovém režimu −Seznam prohlášení o určení opatrovníka −Seznam listin o manželském majetkovém režimu (centrální ev. manž.smluv)  Rejstřík zástav  sjednocení úpravy NZ o právním jednání −přímé zápisy notářů do veřejných rejstříků právnických osob  změny v úschově peněz  smlouva o sdružení notářů − umožněno i notářům z různých měst  změny pravomocí notářských koncipientů

14 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Velký změnový zákon: Zákon o dluhopisech  změny v pojetí cenných papírů −cenný papír = „listinný dluhopis“ −zaknihovaný cenný papír = „zaknihovaný dluhopis“  terminologické změny −podnik obchodní závod −nemovitosti nemovité věci −závazky dluhy  změny v souvislosti s absencí ovládací smlouvy a smlouvy o převodu zisku

15 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Občanský soudní řád (sněm. tisk 932/0)  nalézací řízení −věcná příslušnost soudů (odstranění duality OZ a ObchZ) −nápomoc při rozhodování i v průběhu soudního řízení −ochrana držby  vykonávací řízení −výkon rozhodnutí na dávky ze zaopatřovacích smluv −vyloučení věci výkonem rozhodnutí prodejem movitostí −změna prodeje movitostí – rozšíření pojmu „věc“ −rozhodnutí prodejem nemovitostí a závodu – pacht a právo stavby −„rodinný závod“  terminologie

16 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Zvláštní řízení soudní (sněm. tisk 931/0)  nesporná řízení −o svéprávnosti, opatrovnické, o prohlášení za mrtvého, určení data smrti, přípustnost převzetí nebo držení v ústavu zdravotnické péče, některé otázky týkající se právnických osob, pozůstalost, o úschovách, o umoření listin, kapitálový trh, předběžný souhlas s provedením šetření ve věcech OHS, nahrazení souhlasu zástupce ČAK k seznámení se s obsahem listin, plnění povinnosti z předběžného opatření ESLP, volby do rad a zástupců, soudní prodej zástavy, povolení uzavřít manželství, osvojení, péče o nezletilé  nová řízení −o některých podpůrných opatřeních, o prohlášení za nezvěstného, o přivolení k zásahu do integrity, ve věcech svěřenského fondu, ve statusových věcech manželských/partnerských, o určení a popření rodičovství  odlišnosti od sporných řízení −různost účelu nesporných řízení −různý způsob stanovení pravomoci soudů −účastníci a jejich postavení −zahájení řízení, průběh, dispozice

17 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Návrh novely zákona č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech (sněm. tisk 635/0) nesouvisí přímo s rekodifikací  poslanecký návrh −ve druhém čtení, pravděpodobně se předpokládá účinnost již před  navrhuje se návrat ke stavu před  zápisy ohledně omezení svéprávnosti včetně údajů opatrovníka

18 © 2012 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International“), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in the Czech Republic. Diskuze

Martin Kofroň KPMG Legal s.r.o., advokátní kancelář