MONITORING HLADIN A PRŮTOKŮ NA DROBNÝCH VODNÍCH TOCÍCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Výsledky první etapy prací
Kategorizace, zvláštní povodně
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Komplexní řešení metropolitních sítí
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
ISO 9001:2000. CONNEX Východní Čechy a.s. 22/6/2004-Seminář PVT Strana:2-Connex Card  Realizace a provoz jednotného platebního a odbavovacího systému.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Povodňový informační systém Ing
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Základy hydrauliky a hydrologie
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.

Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Mapování jarních povodní z r na řece Lužnici Mgr. Petr Horn GIS Krajského úřadu Jč. kraje.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Možnosti využití mobilní komunikace při krizových situacích
2. Životní cyklus a procesy projektu
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
OCHRANA PŘED POVODNĚMI § 63 ZÁKONA 254/2001 Sb.. Ochrana před povodněmi jsou opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku.
Vodohospodářské aktuality
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
lokální varovný systém
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

MONITORING HLADIN A PRŮTOKŮ NA DROBNÝCH VODNÍCH TOCÍCH HRANICE NA MORAVĚ 2009

Proč sledovat DVT 1997 – červenec, největší povodeň 20 – této století, extrémní srážky Morava, Slezsko a SV Čechy, 50 obětí, 62,6 mld. Kč škoda 2002 - srpen, katastrofální povodeň, extremity srážek 2006 – jarní povodeň 2009– LETNÍ PŘÍVALOVÉ DEŠTĚ

PROČ DVT Státní protipovodňová služba ČHMÚ a s.p. Povodí působí jen na velkých vodních tocích Míra a rozsah povodní je u malých a velkých toků různý, rozdílný je časový průběh. Malé vodní toky nemají vlastní monitorovací systém a nejsou systematicky sledovány, přestože povodně mohou být velmi ničivé a spontánní

MĚŘENÍ A PŘENOS INFORMACÍ Z diskusí vyplynula potřeba sledovat i drobné toky zejména v horách a v podhůří, které mohou v případě extrémních srážek znamenat nebezpečí velkých materiálních škod i ohrožení životů. Komplikace: Zatímco velké vodní toky mají zákonem určeného správce povodí, malé vodní toky mají více vlastníků, resp. správců, např. Lesy České republiky s.p., ZVHS, obce a fyzické i právnické osoby. Návrh měrných bodů monitorování: Měřící body byly navrženy s ohledem na místní znalost a potřebu jednotlivých obcí řešit krizovou situaci v období lokálních záplav z přívalových dešťů na základě získaných výsledků. Co je minimálně nutno zajistit? Na vhodných místech: Měření výšky hladin Zajištění přenosu informací

Princip řešení: Autonomní stanice s radarovým, tlakovým, nebo ultrazvukovým čidlem, které průběžně odečítá výši hladiny a modifikuje četnost odečetů podle pohybu hladiny vody Při rychlém vzestupu se počet měření v čase zvyšuje. Upravená data jsou prostřednictvím modemu předávána na předem stanovená místa v předem stanovené formě, tam jsou vyhodnocována a archivována. V případě vzestupu hladin jsou rozesílány varovné SMS

Systém přenosu dat

Ukázka měřícího bodu Neštěmický potok – Ryjice č. hydrol.pořadí 1-14-02-004 Správce toku: POVODÍ OHŘE s.p. Zaměření GPS: 50º41'595" 14º05'242" Umístění bodu: Bod je umístěn na Ryjickém potoce v horní části toku nad obcí, montáž byla provedena na můstku na obslužné komunikaci využívané především Lesy ČR. Měření je prováděno radarovou sondou Varování určeno pro obce : Ryjice Neštěmice

Měření na MVE (na řece Ploučnici) Ploučnice – obec Valkeřice č. hydrol.pořadí 1-14-03-090 MVE – Valkeřice správce toku: Povodí Ohře s.p. GPS: 50º43'412" 14º21'662" Umístění: Bod je umístěn na řece Ploučnici nad jezem MVE Valkeřice a monitoruje tlakovým čidlem pohyb hladiny na přepadu jezu a proto je schopen kromě pohybu hladiny z důvodu tání sněhu nebo dešťových srážek dokladovat i úroveň hladiny s ohledem na její využití provozovatelem MVE. Varování určeno pro obce: Františkov, Benešov nad Ploučnicí, Malá Veleň, Březiny, Děčín.

Studie proveditelnosti Projekt neposkytuje měřitelné produkty, služby, nemá konkurenci, nemá přímé alternativní systémy Pro studii proveditelnosti byl vytvořen robustní systém předpokladů tak, aby se projekt s vysokou pravděpodobností pohyboval uvnitř těchto předpokladů Kvantifikace užitku – zabránění 10% povodňových škod Varianty – optimistická, reálná pesimistická

Efektivnost projektu "Relativní škody" - zprůměrovaný roční negativní dopad povodní [Kč] Frekv. povodňových jevů: Pesimistická Realistická Optimistická O) padesátiletá 2% 2 384 711 4 920 807 7 608 289 A) dvacetiletá 5% 5 961 778 12 302 019 19 020 723 B) desetiletá 10% 11 923 555 24 604 037 38 041 446 C) pětiletá 20% 23 847 110 49 208 074 76 082 892 Relativní úspora/přínos varovného systému na majetcích dotčených území [Kč/rok] náklady na roční provoz varovného systému 3 501 101   frekvence povodňových jevů: Pesimistická Realistická Optimistická O) padesátiletá -1 116 390 1 419 707 4 107 189 A) dvacetiletá 2 460 677 8 800 918 15 519 622 B) desetiletá 8 422 454 21 102 936 34 540 345 C) pětiletá  20 346 009 45 706 973 72 581 791

TECHNOLOGIE Aplikace průmyslových hladinoměrů Kombinované sondy Tlakové sondy Ultrazvukové sondy Radarové sondy Kombinované sondy Měření výše hladiny a rychlosti proudu – Dopplerův jev Srážkoměry Klasické, nevyhřívané TECHNOLOGIE

OFW základ měřících zařízení - radar -ultrazvuk

Možnosti kombinace zařízení

Funkce software Zajištění komunikačních kanálů Kontrola integrity datových toků Remote control vlastních sond Naplnění SQL databází Vizualizace datových řad Integrace prostředí GIS Vizualizace srážko-odtokových poměrů

Webové řešení přenosu dat a jejich vizualizace

PŘÍPRAVA PROJEKTU VHODNÝ DOTAČNÍ TITUL - SPOLUFINANCOVÁNÍ INVESTIČNÍ ZÁMĚR VČETNĚ EKONOMIKY ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI: - ZADÁVACÍ DOKUMENTACE - PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - STANOVISKA PŘÍSLUŠNÝCH ORGÁNŮ - SOUHLASY A POVOLENÍ - VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ R E A L I Z A C E

Etapy projektu tvorba (či převzetí a aktualizace existujících) modelů záplav či povodní v dotčených lokalitách (přípravná fáze); tato aktivita je již prakticky dostupná, aktuálně je třeba soustředit data ze všech hodnověrných zdrojů návrh doplňující sítě měřících bodů a doporučení škály měřených parametrů (v kooperaci s orgány vytvořenými pro povodňovou ochranu a varovné systémy, správci toků, příslušnými obcemi, orgány ochrany životního prostředí, samosprávnými celky…) volba a optimalizace výběru vhodných technických zařízení, která mohou zajistit získání všech (ze známých jednání chybějících nebo nedostačujících) dat v definované přesnosti a spolehlivosti terénní průzkum a výběr optimálních lokalit pro instalaci zařízení; alternativní řešení uchycení sond, potenciální rušivé vlivy, přístupnost, ochrana … vlastní instalace zařízení – testování a kalibrace a jeho zkušební provoz předání celkového systému včetně garancí a definice spolehlivosti systému AKTUALIZACE PP A DIGITALIZACE PP

MONITOROVACÍ SYSTÉM A POVODŇOVÉ PLÁNY DIGITÁLNÍ POVODŇOVÝ PLÁN HYDROSOFT VELESLAVÍN

DĚKUJI ZA POZORNOST