Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví www.unmz.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Obecné požadavky na výstavbu
Revize Nového přístupu
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9
Nová směrnice o energetické účinnosti
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
CELNÍ AUDIT Harmonizace postupů v rámci EU. EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR „Snížení počtu kontrol ve fázi celního odbavování musí být v důsledku zjednodušování.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
jeho význam a uplatnění
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
„NOVÁ REGULACE EU PRO UVÁDĚNÍ VÝROBKŮ NA TRH - VÝZVA PRO ZAJIŠTĚNÍ IMPLEMENTACE“ 15.května 2008 Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Sněmovní 1, Praha 1,
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického.
Odbor mezinárodních vztahů
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Historické milníky evropského práva
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Posuzování shody stavebních výrobků
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh Návrh Evropské komise

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví „Nový přístup“ není zcela vhodným postupem přípravy právních předpisů k zajištění volného oběhu a použití stavebních výrobků Evropská komise

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Zrušit stávající předpis Revidovat směrnici Zachovat dosavadní stav Hledat nové pojetí Vydat nový předpis Možná řešení

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví 26. května 2008 ▼ směrnice Rady 89/106/EHS ▲ nařízení EP a Rady, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh Evropský parlament a Rada

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Postup dle „Nového přístupu“ Akreditace Dozor nad trhem Nařízení o stavebních výrobcích nesmí jít nad společný evropský legislativní rámec („Nový přístup“)

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Společný technický jazyk: hEN a EAD Nezbytný nástroj pro popis a posuzování vyžadovaných charakteristik stavebních výrobků Vnitrostátní orgány: umožnit provádění kontrol dotčených výrobků Uživatelé: usnadnit výběr vhodných stavebních výrobků

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví CE / CPR: zvláštní význam Osvědčuje, že informace připojené k výrobku byly získány v souladu s navrhovaným nařízením, a proto musí být považovány za přesné a spolehlivé.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Vnitrostátní i celoevropské právní předpisy týkající se staveb by měly být sloučeny v navrhovaných základních požadavcích na stavby (BWR) Společný technický jazyk harmonizovaných technických specifikací má zajistit nezbytné nástroje pro popis a posuzování vyžadovaných charakteristik stavebních výrobků. Jeho používání má vnitrostátním orgánům umožnit provádění kontrol dotčených výrobků a stavitelům má usnadnit výběr vhodných stavebních výrobků. Tento společný technický jazyk by měl být používán při stanovení vlastností výrobků orgány členských států nebo při jejich uvádění výrobci v prohlášení.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Při používání základních požadavků na stavby musí být vzaty v úvahu zejména strategie související s udržitelným rozvojem, aby mohly být návazně základem pro formulování technických specifikací pro stavební výrobky. Společný technický jazyk nutný ke správnému fungování vnitřního trhu tak může sloužit i jako účinný nástroj v oblasti souvisejících politik Unie a členských států zaměřených na životní prostředí.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví SIPRES, FRPRES, CZPRES, SEPRES, ESPRES Převzatá agenda: první čtení paragrafového znění Návrhu. Klíčová ustanovení čl. 4-8: formulace podmínek pro vypracování Prohlášení o vlastnostech (dále také „PoV“), formulace obsahu a použití elektronických prostředků při distribuci a zveřejňování obsahu PoV čl : zjednodušené postupy pro SME, pro individuální výrobky vyráběné neprůmyslovým způsobem a pro další zvláštní situace postupy pro vypracování evropského dokumentu pro posuzování („dále také EAD“), úloha a organizace orgánů odpovědných za vypracování těchto dokumentů vyjasnění obsahu nově zaváděného 7. požadavku na stavby: Udržitelné využívání přírodních zdrojů vyjasnění podmínek zřízení kontaktních míst pro výrobky a jejich role

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Hlavní cíle návrhu Nařízení zavedení společného technického jazyka definice základních pojmů (označení CE, Prohlášení o vlastnostech, Evropské technických schválení (ETA), systémy posuzování a ověřování stálosti vlastností) snížení administrativní zátěže výrobců, zejména malých a středních podniků zajištění volného pohybu stavebních výrobků v rámci vnitřního trhu posílení důvěryhodnosti systému (nová a přísnější kritéria pro oznamování subjektů, které plní úkoly třetí strany při postupu posuzování a ověřování stálosti vlastností) Specifikem oblasti stavebnictví je subsidiarita spočívající v tom, že členské státy nesou odpovědnost za navrhování a konstrukci staveb a předpisy EU mají zajišťovat „pouze“ vnitřní trh se stavebními výrobky.

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Cílem Nařízení je dosažení volného oběhu a používání stavebních výrobků na jednotném vnitřním trhu ES. Dopady: zjednodušení právního prostředí posílení významu společného technického jazyka snížení administrativní a ekonomické zátěže posílení významu označení CE

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Děkuji za pozornost