Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – 15.9.2010 Ing.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – 15.9.2010 Ing."— Transkript prezentace:

1 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – 15.9.2010 Ing. David Zima - Úřad pro potraviny, MZe

2 článek 8 Zvláštní podmínky Výživová tvrzení jsou přípustná pouze taková, která jsou uvedena v příloze a jsou v souladu s podmínkami stanovenými v nařízení.

3 Článek 28 Dnem 19. ledna 2010 skončilo přechodné období dle odst. 3 nařízení, které dovolovalo uvádět výživová tvrzení, která byla používána v členském státě před 1. lednem 2006 v souladu s vnitrostátními právními předpisy upravujícími tato tvrzení a která nebyla uvedena v příloze, přičemž odpovědnost nesli provozovatelé potravinářských podniků, aniž bylo dotčeno přijetí ochranných opatření uvedených v článku 24.

4 Výživové tvrzení nemusí být nutně formulováno přesně podle názvu v příloze nařízení, ale musí být pod jedno z těchto tvrzení zařaditelné – musí mít podobný význam. Např. při použití textů: s vit. C, plus vit. C, obohaceno o vit. C je nutné splnit podmínky pro tvrzení “zdroj (název vitaminu)“ dle přílohy.

5 nařízení Komise (EU) č. 116/2010, ze dne 9. února 2010, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, pokud jde o seznam výživových tvrzení. ze dne 9. února 2010, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, pokud jde o seznam výživových tvrzení. Předmětem této novely nařízení je doplnění výživových tvrzení do přílohy nařízení (ES) č. 1924/2006. Jedná se o tvrzení: Předmětem této novely nařízení je doplnění výživových tvrzení do přílohy nařízení (ES) č. 1924/2006. Jedná se o tvrzení: „Zdroj omega-3 mastných kyselin“, „Zdroj omega-3 mastných kyselin“, „S vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin“, „S vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin“, „S vysokým obsahem mononenasycených tuků“, „S vysokým obsahem mononenasycených tuků“, „S vysokým obsahem polynenasycených tuků“, „S vysokým obsahem polynenasycených tuků“, „S vysokým obsahem nenasycených tuků“. „S vysokým obsahem nenasycených tuků“. Nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním Věstníku EU, tj. 2. března 2010. Nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním Věstníku EU, tj. 2. března 2010.

6 § 3d zákona č. 110/1997 Sb. ve znění zákona č. 120/2008 Sb., ze dne 19. března 2008 Informační povinnost provozovatele potravinářského podniku Informační povinnost provozovatele potravinářského podniku Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí do oběhu potravinu, v jejímž označení na obale nebo v reklamě je uvedeno výživové tvrzení, je povinen před prvním uvedením takové potraviny do oběhu zaslat Ministerstvu zemědělství a v kopii Ministerstvu zdravotnictví český text tohoto tvrzení Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí do oběhu potravinu, v jejímž označení na obale nebo v reklamě je uvedeno výživové tvrzení, je povinen před prvním uvedením takové potraviny do oběhu zaslat Ministerstvu zemědělství a v kopii Ministerstvu zdravotnictví český text tohoto tvrzení Příslušný formulář k této notifikaci lze nalézt na webových stránkách www.eagri.cz (Potraviny – Označování potravin a obaly – Výživová tvrzení) Příslušný formulář k této notifikaci lze nalézt na webových stránkách www.eagri.cz (Potraviny – Označování potravin a obaly – Výživová tvrzení) www.eagri.cz

7 Prováděcí pravidla pro implementaci nařízení (ES) 1924/2006 http://ec.europa.eu http://ec.europa.eu EUROPA > European Commission > DG Health and Consumers > Overview > Food and Feed Safety > Health and nutrition claims http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/index_en.htm

8 Pokud text o jisté látce, který by mohl být považován za výživové tvrzení, nevychází z legislativních požadavků a je tudíž na etiketě údajem navíc, spotřebitele informující o prospěšných výživových vlastnostech produktu, je pravděpodobné, že může být považován za výživové tvrzení Text je vždy nutné posuzovat případ od případu dle charakteristik daného výrobku, tj. zda-li je jeho smyslem informovat pouze o charakteru výrobku nebo komunikovat spotřebiteli pozitivní výživové vlastnosti.

9 Budoucí vývoj doplnění nařízení (ES) 1924/2006 Na začátku roku 2010 se na pracovní skupině Komise pro výživová a zdravotní tvrzení, prozatím na bázi pracovního dokumentu hovořilo o následujících možných změnách přílohy nařízení: Na začátku roku 2010 se na pracovní skupině Komise pro výživová a zdravotní tvrzení, prozatím na bázi pracovního dokumentu hovořilo o následujících možných změnách přílohy nařízení: „se sníženým obsahem energie“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se sníženým obsahem energie“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se sníženým obsahem (název živiny)“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se sníženým obsahem (název živiny)“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se zvýšeným obsahem (název živiny)“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „se zvýšeným obsahem (název živiny)“ - úprava současného limitu 30% na 25%; „bez přídavku cukrů“ – změna pro možnost použití sladidel a stanovení „bez přídavku cukrů“ – změna pro možnost použití sladidel a stanovení limitu 0,5g/100g, kdy je nutné uvést text: “obsahuje přirozeně se vyskytující cukry“; limitu 0,5g/100g, kdy je nutné uvést text: “obsahuje přirozeně se vyskytující cukry“; „s velmi nízkým obsahem sodíku/soli – doplnění kritéria pro minerální vody; „s velmi nízkým obsahem sodíku/soli – doplnění kritéria pro minerální vody; Zavedení nového tvrzení „nyní obsahuje o X% méně (energie,sodíku/soli, tuku, nasyceného tuku nebo soli)“. Zavedení nového tvrzení „nyní obsahuje o X% méně (energie,sodíku/soli, tuku, nasyceného tuku nebo soli)“.

10 Příručka pro provozovatele potravinářských podniků 2010 el. verze ke stažení na portále www.bezpecnostpotravin.cz (záložka publikace) www.bezpecnostpotravin.cz přímý odkaz přímý odkaz http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Pub likace/MZe_Prirucka_potraviny_tisk.pdf http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Pub likace/MZe_Prirucka_potraviny_tisk.pdf

11 Případné dotazy prosím zasílejte na email: info@mze.cz Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – 15.9.2010 Ing."

Podobné prezentace


Reklamy Google