Téma: Ekonomika Podniku 2: Finanční řízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Advertisements

Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Ing. Lenka Štibrányiová
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
_________________________________________
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Financování stavební zakázky
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
NÁKLADY.
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Financování podniku.
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Podniková ekonomika Financování podniku.
Ekonomika investic.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Finanční řízení podniku
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Kalkulace nákladů.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Finanční analýza.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Autor: Ing.Holenda Jiří
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Úvod do podnikových financí
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Finanční výkazy obchodních společností
Nauka o podniku Bod zvratu.
Investice a financování
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kalkulace - učitel.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Podniková ekonomika.
Rozpočetnictví a kalkulace
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Transkript prezentace:

Téma: Ekonomika Podniku 2: Finanční řízení Datum 6.1 . 2012 Kód: EKO 08 Tuto šablonu lze použít jako počáteční soubor pro aktualizace projektu. projektu. Oddíly Po kliknutí na snímek pravým tlačítkem myši lze přidat oddíly. Oddíly mohou pomoci uspořádat snímky nebo usnadnit spolupráci mezi více autory. Poznámky Oddíl Poznámky použijte k zadání poznámek k doručení nebo dalších podrobností pro posluchače. Tyto poznámky lze zobrazit během prezentace. Vezměte v úvahu velikost písma (důležité pro usnadnění, viditelnost, pořízení videozáznamu a online provoz). Sladěné barvy Věnujte zvláštní pozornost grafům a textovým polím. Zvažte, zda účastníci budou tisknout černobíle nebo ve stupních šedé. Provedením zkušebního tisku ověřte, zda barvy fungují správně při vytištění černobíle i ve stupních šedé. Obrázky, tabulky a grafy Vsaďte na jednoduchost: pokud je to možné, použijte konzistentní a nerušivé styly a barvy. Označte popisky všechny grafy a tabulky.

Klíčová slova finanční řízení, nástroje finančního řízení, rozpočet, kalkulace, controling, základní finanční cíle, finanční zdroje, daňový efekt, pákový efekt, řízení oběžných aktiv, řízení cash flow, finanční analýza, finanční plánování, význam zisku JŠ

Finanční řízení Jedna z důležitých činností podniku, která souvisí s jeho rozvojem. Předvídání potřeby finančních prostředků a výběr nejvhodnějších možností jak je získat (zdroje financování).

Finanční řízení V tržní ekonomice má následující úkoly: 1) Zajišťovat kapitál pro běžnou a budoucí potřebu podniku. 2) Optimálně rozdělovat zdroje do takových finančních projektů, které přinesou zisk. 3) Stanovovat zásady rozdělování zisku. 4) Řídit, analyzovat a kontrolovat hospodářskou stránku činnosti firmy.

Finanční řízení řízení cash flow Do finančního řízení patří dále: řízení cash flow finanční analýza (hodnocení finanční výkonnosti podniku v čase) c) finanční plánování Finanční řízení má dva základní pohledy 1) náklady a výnosy 2) potřeby a zdroje financování

Faktor času a faktor rizika Finanční řízení Při finančním řízení je nutné respektovat: Faktor času a faktor rizika Faktor času úzce souvisí s budoucí hodnotou peněz. Na výši budoucí hodnoty peněz má vliv inflace, úroková míra, riziko či nejistota. a) Inflace snižuje kupní sílu peněz v čase, cenová hladina má stoupající tendenci, proto pro uspokojení současných potřeb bychom měli peníze použít dnes. Faktor času

Finanční řízení Faktor času b) Úroková míra neboli úroková sazba vyjadřuje cenu peněz jak u úvěrů, tak i u úspor (investic). Je vyrovnávacím činitelem budoucí hodnoty peněz. Výše úroku přímo ovlivňuje hodnotu peněz v čase. Finanční matematika je matematická metoda, která umožňuje zjistit budoucí hodnotu úspor, výši úroků, splátky úvěru apod. Faktor času

Finanční řízení Faktor rizika 2) Faktor rizika spočívá v důsledku inflace, ve změnách cenových relací, ve změnách úroků a v možnosti, že investovaná částka nebude vrácena včas nebo v plné výši. Příčiny rizika: Vnější – inflace, nezaměstnanost, přírodní katastrofy Vnitřní – vychází z nekvalitního rozhodnutí managementu

Finanční řízení Faktor rizika K rizikům je nezbytné přistupovat, zvažovat jejich intenzitu a směr možného působení. Neexistuje absolutní ochrana před rizikem, přesto lze míru přijímaných rizik ovlivnit, např. možností měnit výši úroků. Identifikace rizika vyžaduje zkušenosti a systematičnost.

adm. Chester Nimitz definoval přesně princip tzv adm. Chester Nimitz definoval přesně princip tzv.: „Kalkulovaného rizika“ (v r. 1942: před bitvou u Midway.. platí dodnes) úkol: najděte si ® (web, wikipedie..) jak přesně dokázal formulovat tento zdánlivě vágní princip / předpoklad (bitva skončila potopením 4 japonských letadlových lodí ….) * V případě, že kterékoli z těchto problémů způsobí zpoždění plánu nebo vyžadují hlubší diskusi, uveďte podrobnosti na dalším snímku.

Předmětem finančního řízení je: A) Běžné financování - vynakládání prostředků na běžný provoz (nákup surovin, energie, ...) B) Mimořádné financování při zakládání firmy při rozšiřování podniku při sanaci podniku (sanace = soubor opatření přijímaných v krizovém období podniku) při likvidaci podniku 

Založení podniku A) Mimořádné financování Založení firmy Počáteční potřeba financí: Investiční náklady: na pořízení objektu, nebo rekonstrukce objektu Zařízení provozovny potřebnými stroji a zařízením k podnikatelské činnosti Založení firmy

B) Běžné financování firmy: Provozní náklady (variabilní) – celkové náklady na zajištění podnikatelské činnosti, např. materiál, mzdy, … Režijní náklady (nepřímé) – telefonní poplatky, elektřina, plyn, … Finanční zdroje: vlastní zdroje (např. vklady společníků, zisk, odpisy) cizí zdroje (např. bankovní úvěr dlouhodobý na investice, krátkodobý na provozní činnost) Provoz firmy

Struktura finančního řízení Nástroje finančního řízení Finanční zdroje podniku Řízení oběžných aktiv Finanční analýza

1. Nástroje finančního řízení Normy - stanoví potřebu výrobních faktorů Kalkulace - způsob stanovení nákladů a ceny Rozpočet: nákladů, výnosů a zisku platební schopnosti Investiční rozpočet: krátkodobý (jde o operativní rozpočet) dlouhodobý (jedná se spíše o prognózu) NÁSTROJE

Technickohospodářské normy Technickohospodářské normy určují nezbytně nutnou spotřebu výrobních faktorů na kalkulační jednici. Stanovení norem spotřeby se řídí podle technické dokumentace. Normy

Kalkulace U nákladů je prvořadé hledisko účelu jejich vynaložení Vypočítává se pro určitý počet výrobků. Je zaměřena na náklady. Počítá s těmi plánovatelnými náklady, které lze do kalkulace zahrnout. Týká se výkonů, tj. výrobků a služeb. Přiřazuje režijní náklady do výrobků a služeb. U nákladů je prvořadé hledisko účelu jejich vynaložení a místa vzniku.

Kalkulace Soubor metod a výpočetních metod s cílem stanovit náklady. Kalkulační metody Kalkulace přímých variabilních nákladů (materiál na kalkulační jednici) Kalkulace přímých fixních nákladů (odpisy výrobních strojů) Kalkulace nepřímých nákladů (společné více výrobkům)

Kalkulace - rozlišení Absorpční kalkulace – s úplnými náklady zahrnuje přímé a nepřímé náklady. Metody např. kalkulace prosté dělení, procento režie (přirážková kalkulace). 2) Variabilních nákladů – s neúplnými náklady, předpokládá, že k výrobku lze přiřadit pouze náklady přímé, zbývající část nákladů (příspěvek na úhradu fixních nákladů) a zisku tvoří hrubé rozpětí (marži). Sem patří např. metoda variabilních nákladů.

Kalkulace výsledná Vychází z údajů účetnictví, vyjadřuje skutečné náklady na jednici. Porovnává skutečné náklady s předběžnou (plánovanou) kalkulací. Výsledná kalkulace

Příklad kalkulačního vzorce Přímý materiál Přímé mzdy Výrobní režie – společné náklady na výrobu Součet – vlastní náklady výroby Správní režie – náklady na správu Zásobovací režie – společné náklady v podniku Součet – vlastní náklady výkonu Odbytové náklady – souvisí s prodejem Součet – úplné vlastní náklady

Kalkulace - význam Význam Stanovení příjmů a výdajů (rozpočtu) Stanovení ceny Nástroj rozboru hospodaření Porovnání výsledků v čase Porovnání výsledků různých vnitropodnikových středisek Význam

Co platí v bodě zvratu? Zisk je nulový Celkové náklady = tržby VZOREC

Maximalizace zisku TC

Náklady podniku TC = FC + VC (variable dle objemu Q, nikoliv jakékoliv okolnosti)

Bod zvratu BZ - graf

Bod zvratu - příklad Výrobní kapacita restaurace je 180 000 jídel za rok. Roční FN (fixní náklady) činí 1 750 000 Kč. Variabilní náklady (VN) na jedno jídlo v průměru 45 Kč. Průměrná cena (PC) jídla je 65 Kč. Vypočtěte kritické množství produkce jídel.

Bod zvratu - řešení Kritické množství produkce jídel je 87 500 ks

BZ se ziskem PŘÍKLAD Tuzemský podnik vyrábějící zdravotní potřeby má fixní náklady v hodnotě 1 600 200 Kč, prodejní cena jednoho kusu je 135 Kč a variabilní náklady na jeden kus jsou 65 Kč. Kolik kusů zdravotních potřeb musí firma prodat, aby dosáhla zisku (Z) v hodnotě 4 200 000 Kč?

Bod zvratu se ziskem - řešení 82 860 = 1 600 200 + 4 200 000 / 135 - 65 Firma musí prodat 82 860 ks zdravotních potřeb, aby dosáhla zisku 4 200 000 Kč.

Základní finanční cíle 1) Likvidita = schopnost podniku uhradit splatné krátkodobé závazky. Finanční pohotovost. Likvidnost = schopnost jednotlivých aktiv přeměnit se na peněžní prostředky, jednotlivé složky majetku mají různou míru likvidnosti. 2) Solventnost = schopnost podniku splácet své krátkodobé a dlouhodobé závazky v době jejich splatnosti. 3) Rentabilita = ziskovost podniku; měří efektivnost, s níž podnik využívá kapitál, tj. podíl zisku k vloženému kapitálu. JŠ

Dodatek Připravte snímky pro dodatek pro případ, že budou nutné další podrobnosti nebo doplňkové snímky. Dodatek je užitečný také tehdy, pokud je prezentace později distribuována.

Dodatek Rozpočet Návrh dokumentů Marketingový plán Podpůrné dokumenty Kontaktní informace