Venkovská turistika a certifikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Cassia Development & Consulting, s.r.o.
ROP – možnosti pro cestovní ruch
Přehled fichí Budujeme region se společnou budoucností Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Prioritní osa 2: Rozvoj městských a venkovských oblastí.
Nadacepartnerstvi.cz cyklistevitani.cz Cyklisté vítáni Certifikace služeb cestovního ruchu Minikonference cestovního ruchu Chrudimska 20. dubna 2010.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Rekonstrukce východního přístavku zámku Liblice. Žadatel Středisko společných činností AV ČR, v.v.i. Národní 1009/3, Praha 1 veřejná výzkumná instituce.
Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Aktuální stav průběhu 1. kola výzvy.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Kratochvil Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Ing. Marie Stříbrná Podnikatelské minimum a další aspekty Právní minimum Standard.
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
ADVISORY Development a cestovní ruch panelová diskuse Real Estate Market 2005.
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Nadacepartnerstvi.cz cyklistevitani.cz Cyklisté vítáni Konference Společně správným směrem - spolupráce s partnery i médii Ostrava, 10. prosince 2009 Certifikace.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Materiálně technické předpoklady
Klára Tomsová, Kateřina Jacinová
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Agroturistika a venkovská turistika
Venkovská turistika 2017 Spolupráce SVTA a ATIC.
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výsledky projednávání
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Venkovská turistika a certifikace Ing. Marie Stříbrná

Obsah přednášky Význam venkovské turistiky pro rozvoj venkova (co umožňuje cestovní ruch obecně a jak prospívá venkovu) Formy venkovské turistiky ve vazbě na zemědělství (agroturistika, ekoagroturistika) Ostatní formy venkovské turistiky Certifikace

Co umožňuje cestovní ruch na venkově Podporuje kulturní a ekonomické změny a zejména novou výstavbu Vytváří pracovní příležitosti a tak stabilizuje venkovské obyvatelstvo Umožňuje vznik pozitivních partnerských vztahů mezi veřejným a soukromým sektorem Přináší do obcí a malých měst potřebný rozvojový kapitál

Typické projevy venkovské turistiky Ohleduplný vztah k přírodě a krajině Decentralizované ubytování s omezenou kapacitou Komorní, téměř rodinné zázemí Pochopení pro individuální aktivity návštěvníků a turistů Zázemí v horských a podhorských oblastech (symbióza se zemědělstvím = originální nabídka služeb cestovního ruchu)

Definice agroturistiky a ekoagroturistiky Agroturistika: specifická forma venkovské turistiky bezprostřední vztah k využívání přírody a krajiny venkova přímý vztah k zemědělským pracím nebo usedlostem (budovám) se zemědělskou funkcí je provozována podnikateli v zemědělské prvovýrobě (zákon č.105/1990 Sb. o soukromém podnikání občanů), kteří jsou zapsáni na obecním úřadě, jako vedlejší doplňková činnost sloužící k získání dodatečných finančních prostředků, s tím že zemědělská činnost je dominantní. Ekoagroturistika: specifická forma venkovské turistiky ekologické farmy - organické zemědělství (ostatní - stejné podmínky)

Ostatní formy venkovské turistiky Ekoturistika je založená na ohleduplném chování ubytovatelů a hostů k přírodě ubytovatelé jsou v zásadě ochránci přírody klientela - požaduje pobyt v atraktivní, neporušené přírodní lokalitě ubytovatel i host respektují zákony a pravidla ochrany přírody Produkt lze realizovat plošně, nejlépe se mu však daří v CHKO, biosférických oblastech nebo v národních parcích v malých ubytovacích zařízeních, které v těchto lokalitách podnikají, resp. se nacházejí v jejich bezprostřední blízkosti

Formy venkovské turistiky vázané na doprovodné programy Stezky dědictví Prázdniny na venkově Vinné stezky Cykloturistika a hipoturistika Vodní turistika a pěší turistika Pronájem chat a chalup ap.

Udržitelný rozvoj cestovního ruchu Venkovská turistika a její formy ve vazbě na udržitelný rozvoj cestovního ruchu Ekonomická stránka Sociální stránka Ekologická stránka

Vztahy ve venkovské turistice

Typy služeb venkovské turistiky

Typy ubytovacích zařízení ve venkovské turistice 2.4.2017 Typy ubytovacích zařízení ve venkovské turistice Kategorie ubytování v soukromí (pronájem místností, bytů, rodinných domů, rekreačních objektů - chalup, chat, srubů ap.) - ubytování ve stavbách, které neodpovídají kategoriím ubytovacích zařízení dle vyhlášky MMR č. 137/1998 Sb. o obecných požadavcích na výstavbu Kategorie: hotel, penzión (vyhláška MMR č. 137/1998 Sb. o obecných požadavcích na výstavbu) hotel - hromadné ubytovací zařízení s minimálně 10 pokoji určenými k přechodnému ubytování penzión - hromadné ubytovací zařízení s minimálně 5 pokoji určenými k přechodnému ubytování - poskytované služby srovnatelné s hotelem penzión i hotel mohou být součástí objektu, který slouží jinému účelu

Proč preferuje venkovská turistika ubytování v soukromí ? Typický charakter venkovské turistiky decentralizované ubytování s omezenou kapacitou komorní, téměř rodinné zázemí pochopení pro individuální aktivity turistů ohleduplný vztah k přírodě a krajině Těmto podmínkám plně vyhovuje právě kategorie ubytování v soukromí Z kategorie hromadných ubytovacích zařízení je pak nejvhodnější kategorie penzión

Certifikace ubytovacích zařízení Počet ubytovacích zařízení ve venkovské turistice a jejich lůžková kapacita Kvalifikovaný odhad - ca 700 až 1000 objektů s kapacitou ca 7000 až 10000 lůžek (odhad z katalogů vydávaných zejména ECEATem a kraji; poslední sčítání ČSÚ bylo v roce 2000) Průměrná doba pobytu - 5 dnů Převážně se jedná o ubytování v soukromí nebo v penzionech Zhruba jen 1/3 ubytovacích zařízení je certifikována

Proč certifikovat ubytovací zařízení ? Doporučené standardy nevypovídají jen o potřebném vybavení a službách v ubytovacích zařízeních, ale sledují i podmínky jejich konkurenceschopnosti Certifikát je důležitou informací pro zákazníka o kvalitě služeb, které ubytovací zařízení poskytuje Certifikace ubytovacího zařízení je v současnosti i podmínkou pro získání dotací z veřejných zdrojů (např. SPPCR, Strukturální fondy apod.)

SROP Podopatření 4.2.2 - Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu Podpora projektů zaměřených na: rekonstrukci a obnovu památek regionálního významu pro potřeby CR včetně nezbytné doprovodné infrastruktury (kulturní, technické i průmyslové památky) rekonstrukci a obnovu objektů a budov pro potřeby CR (např. skanzeny, muzea a obdobná zařízení) rozvoj místních či regionálních informačních systémů CR rozvoj a obnovu turistických stezek, cyklostezek, cyklotras, hipostezek a naučných stezek včetně doplňkového zařízení v obcích rozvoj vybavení a zařízení turistických středisek, zejména z hlediska občanské vybavenosti v oblasti sportu a rekreace, infrastruktura rekreační plavby výstavbu či obnovu ubytovacích a stravovacích kapacit podmiňujících rozvoj CR v dané lokalitě či regionu

SROP Podopatření 4.2.2 - Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu Kritéria přijatelnosti projektu Projekt se zaměřuje na ucelený produkt (nebo produkty) CR a podpořená zařízení jsou certifikovaná, nebo projekt obsahuje závazek její následné certifikace, pakliže taková certifikace pro daná zařízení existuje Projekt se týká infrastruktury regionálního a místního významu - celkové uznatelné náklady nepřesahují hranici 3 mil. EURO

LEADER ČR Program je určen: Specifické cíle: venkovským regionům a jejich organizačním strukturám místním subjektům (realizátorům venkovských projektů) Specifické cíle: nové formy zlepšení kvality života ve venkovských oblastech nové formy posílení místního ekonomického prostředí a tvorby pracovních míst nové formy zhodnocení místních přírodních a kulturních zdrojů

LEADER ČR Nové formy zhodnocení místních přírodních a kulturních zdrojů Rozvoj venkovské turistiky zlepšování podmínek pro ubytování, stravování a zkvalitňování gastronomických služeb dle místních tradic a zvyklostí podpora destinačního managementu ve venkovských regionech v oblasti komplexní revitalizace venkovského prostoru sladění ekonomického a sociálního rozvoje se zájmy ochrany přírody a krajiny využívání potenciálu venkova ve prospěch nabídky ekologicky šetrných forem turistických produktů a služeb, efektivní zhodnocování historického a kulturního dědictví venkova

LEADER ČR Příjemci podpory (žadatelé): podnikatelské subjekty (zaregistrovaná hlavní nebo vedlejší činnost v oblasti zemědělské nebo lesnické prvovýroby) - fyzické i právnické osoby se sídlem i provozovnou v obci do 10 tis. obyvatel neziskové organizace obce, svazky obcí

LEADR ČR Forma a výše podpory (systémová investiční dotace) Projekty neziskových subjektů: max. 80% prostředku ze státního rozpočtu min. 20% vlastních prostředků přijatelné náklady na 1 projekt: 100 tis. až 5 mil. Kč Projekty ziskových subjektů: max. 50 % prostředků ze státního rozpočtu min. 50 % vlastních prostředků

Kdo provádí certifikaci ? Ubytování v soukromí - Svaz venkovské turistiky nebo Evropské centrum pro eko agro turistiku (ECEAT CZ) Hromadná ubytovací zařízení kategorie hotel nebo penzion - Národní federace hotelů a restaurací ČR nebo Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu (HO.RE.KA) Hromadná ubytovací zařízení kategorie kempy a chatové osady - Kempy a chatové osady ČR Živnostenské společenstvo Hromadná ubytovací zařízení kategorie ubytovna - Klub českých turistů

Je certifikace důležitá ? Certifikace je důležitá, protože informuje zákazníka o kvalitě poskytovaných služeb svědčí o tom, že kvalita služeb je kontrolována Výhody certifikace podnikatel má snažší přístup k veřejným podporám certifikované objekty jsou přednostně propagovány ČCCR na výstavách a veletrzích cestovního ruchu doma a v zahraničí