Světová jedinečnost výzdoby a nápisů Šachovy synagogy v Holešově

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Unikáty židovského hřbitova a ghetta v Holešově
Advertisements

BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE STARÝ ZÁKON STARÝ ZÁKON STARÝ
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
GOTICKÁ KULTURA.
Sobota je více než víkend
Kdy to bylo stvořeno?
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
1. Haleluja, chvalte Boha | vy stvoření nebeská, | oslavuj ho na výsostech ty, | družino andělská! Všichni jeho zástupové, | slunce, | měsíc s hvězdami.
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
TY SLYŠÍŠ KDYŽ VOLÁM TOBĚ ZRÁNA ZPÍVÁM I KDYŽ TMA JE KOLEM TVÉ SVĚTLO NESCHOVÁ KOHO BYCH SE BÁL? NEPŘÁTELE JSI DAL VŠECHNY POD NOHY MÉ TY JSI MŮJ MEČ A.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
Kain a Ábel (Gn 4,1-16) 4:1 I poznal člověk svou ženu Evu a ta otěhotněla a porodila Kaina. Tu řekla: "Získala jsem muže, a tím Hospodina." 2 Dále porodila.
SOBOTA.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů.
Jeruzalémský chrám.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Judaismus Petr Machala.
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
„ Hle, činím něco docela nového a už to raší. Nevíte o tom? Já povedu pouští cestu, pustou krajinou řeky.“ Izajáš
Pohár mléka Endless love. way H.P..
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
Centrum pro katechezi v Olomouci porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí jeho otcovskou péči. porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
16 let modliteb a hledání 2013 V roce 2013 začala tato vize dostávat reálnou podobu a puzzle se začalo skládat.
1. Zazni dnes Hospodinu chvála, | Bůh v lásce nám se podává | a milost jeho neskonalá | na věky s námi zůstává. | Hlas spasení | a věčná chvála zástupy.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Ve tvých nádvořích je lépe než kdekoliv jinde Proč by mělo být křesťanům (člověku) lépe v Hospodinových nádvořích, než kdekoliv jinde ? Jak to vypadá.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
{ AC Rousínov, , Jirka Pospíšil. { Setkání s Bohem působí RADOST AC Rousínov, , Jirka Pospíšil.
1. Slyš, jaká překrásná píseň | rozléhá se po nebi! | Andělů to svaté sbory | Pána Boha velebí. | Je to píseň o radosti | dané všemu stvoření: | Sláva.
Kniha Žalmů. Název t e hillîm chvály psalmoi žalmy.
1. Radujme se vždy společně, | vzdávajíce chválu vděčně | Bohu Otci nebeskému, | Synu i Duchu svatému.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Opakování - náboženství
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
1. Ó bratří, tento den | ať novou písní jásá! | Náš jazyk, vazby prost, | ať Páně skutky hlásá! | Jak tenkrát svatý Duch | své věrné vystrojil, | ó prosme,
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
1.Paralipomenon.
Ageus.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Sofonjáš. Autor a datum vzniku Sofonjáš – „skrytý v Hospodinu“ Prorokoval za vlády krále Joziáše v Období pŘ. Kr. Současník Jeremjášův.
Daniel.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Modlitba a chvály Brno Emauské kurzy – Křesťanský život.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Zázrak komunikace s Bohem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Světová jedinečnost výzdoby a nápisů Šachovy synagogy v Holešově

Chrám jako vzor synagog

Chrám Šelómóův

Šalomounův chrám - půdorys

Šalomounův chrám - čelní pohled

Chrámové sloupy Jachin Boaz V síle Hospodinově se bude radovat král (pravý z obou sloupů význam slova je nejspíš) Hospodin utvrdí trůn Davidův na věky Boaz (levý z obou sloupů význam slova je nejspíš) V síle Hospodinově se bude radovat král

Herodův chrám

Chrámová hora

Desky Desatera + svitek Tory Chrám Synagoga Velesvatyně Aron ha kodeš Desky Desatera + svitek Tory Svitky Tory Věčný oheň na oltáři Věčný oheň Fyzické oběti zvířat Oběti úst (modlitba) Kněžská služba Kněžské požehnání Nádvoří mužů Hlavní modlitební sál Nádvoří žen Ženská galerie Umyvadla Kijor Studovny Bejt midraš

Chrámové sloupy v synagogách Krakov

Chrámové sloupy v synagogách Polná

Chrámové sloupy v synagogách Holešov

Synagoga v Tel - chumu

Synagogy polského typu architektura

Synagogy polského typu

Synagogy polského typu Výzdoba - Dolní Kounice

Synagogy polského typu Výzdoba - Dolní Kounice

Synagogy polského typu Výzdoba - Třebíč

Holešov – aron ha kodeš Dvě abreviatury

Holešov – aron ha kodeš Zrekonstruovaný text Jakou bázeň Vzbuzuje toto místo! Není to nic jiného než dům Boží, je to brána nebeská. Gn.28,17

Židovská bohoslužba

Ústřední chronogram Zde se nacházel a byl počet z roku 320 (=1560) po požáru. Obnoveno nyní malbou a výzdobou pěkně v roce 497 (=1737) dle počítání od stvoření trůnu a podnože.

Koruna Tóry

Zvířecí motivy - lvi, orli

Rem (Jednorožec) Žalm 92,,11; Job 39,9 nn

Ryby

Rostlinné motivy

Hrozen a vinná réva

Granátové jablko

Čtyři světové strany

Boží ruka

TEXTY Vynášení tory

Al ha kol jitgadal Modlitba citovaná o šabatu a svátcích při vynášení svitku tory na almemor

Okna hlavního sálu Šachovy synagogy Východní stěna Píseň písní 2:9  Gazele se podobá můj milý nebo kolouškovi. Hle, právě stojí za naší zídkou, nahlíží do oken, dívá se mřížováním. Slyš Všemohoucí je nejvyšším králem

Daniel pak, když se dověděl, že jest vydán mandát, všel do domu svého, kdež otevřená byla okna v pokoji jeho proti Jeruzalému, a třikrát za den klekal na kolena svá, a modlíval se a vyznával se Bohu svému, tak jakož prvé to činíval. Daniel 6:10

Severní stěna V domě dal udělat také okna se zužujícím se ostěním. 1 Královská 6:4 Slyš Šacharit mincha arvit (ranní, odpolední a večerní modlitba) 

Přesto vydal příkaz mračnům shůry, zotevíral vrata nebes. Žalm 78:23 Slyš Přebývající neustále vyvyšuje

Nato odpověděl štítonoš, o jehož ruku se král opíral, muži Božímu: "I kdyby Hospodin otevřel nebeské propustě, jakpak se toto slovo uskuteční?" Prorok řekl: "Hle, uvidíš 2 Královská 7:2 Slyš, Který každou chvíli (zkoumá) skutky tvé obce

Západní stěna Přinášejte do mých skladů úplné desátky. Až bude ta potrava v mém domě, pak to se mnou zkuste, praví Hospodin zástupů: Neotevřu vám snad nebeské průduchy a nevyleji na vás požehnání? A bude po nedostatku. Malachiáš 3:10 Slyš,Pošle mesiáše poníženým

 Kdo říká: »Vystavím si rozměrný dům s prostornými pokojíky na střeše, prorazím si v něm okna, obložím jej cedrem a natřu rudkou. Jeremjáš 22:14 Který zdokonaluje svatyně tvého města