Rentabilita a hospodárnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Advertisements

Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Dětský účet Předmět: Finanční gramotnost Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 8 ročník základní.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rentabilita a hospodárnost Frič: Zařízení lesů (1947)
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
2 Marketingové koncepce
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financování činnosti korporací
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Digitální učební materiál
Podpora v nezaměstnanosti
Místní rozpočtové jednotky
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výrobní faktory v organizaci
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Občanské soudní řízení I.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financování činnosti korporací
Ekonomika– národní hospodářství
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Financování přímých NIV
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
TEORIE OCEŇOVÁNÍ LESNÍHO POROSTU A LESA
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Seminář o stavebním spoření
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Rentabilita a hospodárnost Frič: Zařízení lesů (1947)

Rentabilita a zařízení lesů Rentabilitu a zvýšení hodnoty nemohu posuzovati jenom podle zvýšení nebo klesání výtěže a výnosu. Chci-li správně posouditi rentabilitu, musím posuzovati jednak vztah mezi výnosem a základním kapitálem, který mi les představuje, jednak posouditi srovnáním kapitálové hodnoty v různých časových obdobích, tedy v lesním zařízení při obnově hospodářského plánu,

kdy mám zvěděti, zda opatření zařízení lesů a jejich provedení byla také ve skutečnosti rentabilní, totiž zda zvýšila či snížila hodnotu lesního kapitálu a zda zlepšila nebo zhoršila poměr mezi výnosem a kapitálem.

Naturální představa zvýšení hmotových zásob a jejich zlepšení, zvýšení a lepší složení přírůstku je sice pomůckou velmi dobrou, ale nevystihuje účinek všech opatření zařízení lesů (zlepšená organizace, doprava, zvýšená pracovní výkonnost atp.). Proto by i zařízení lesů mělo při nové sestavě nebo přezkoušení hospodářského plánu vypočítat hodnotu základních kapitálů a to vždy podle stejné metody, aby bylo možné obdobné srovnání a posuzovat, jak se tyto hodnoty mění a jaký je vztah mezi hodnotou kapitálu a hodnotou výnosu.

To znamená, že úlohou zařízení má býti také posouzení hodnot, nikoliv jen posouzení hmot.

Výnosovost - rentabilita Příjem za hospodářský rok (t.č. je užívaným datem buď hospodářský rok od 1. října do 30. září nebo od 1. července do 30. června nebo rok kalendářní) s připočtením oceněných zásob neprodaných (ovšem s odečtením event. zbytku zásob roku minulého) značí hrubý výnos běžného roku. Odečteme-li od tohoto veškerá vydání během roku učiněná, tzv. režii, tj. zpravidla výlohy výrobní, kulturní, dopravní, správní, daně a různá běžná vydání, obdržíme výnos čistý, ryzí.

Tento čistý výnos představuje peněžité zúročení lesního kapitálu. Kdybychom měli v lesním hospodářství rozhodnou pevnou úrokovou míru (např. 3 %) a znali způsob, jakým jest možno spolehlivě oceniti výši lesního kapitálu, mohli bychom po odečtení úroků podle přijatého procenta lesnímu kapitálu odpovídajících, zjistiti podnikatelský zisk nebo ztrátu.

Příklad Např.: čistý výnos = 126 114 Kčs, lesní kapitál je oceněn na 3 450 000 Kč, úroková sazba 3 %, tedy kapitálu odpovídající úrok 103 500 Kč, čili podnikatelský zisk: 126 144 – 103 500 = 22 614 Kčs

SCHEMA DIFERENCIÁLNÍ A ABSOLUTNÍ POZEMKOVÉ RENTY Absolutní renta = vlastník = nájemce DR I a II Diferenciální renta Průměrný zisk ČISTÝ VÝNOS (DŮCHOD) = RENTA + ZISK Individuální výrobní náklady na jednotku produkce nejlepší pozemky nejhorší (marginální) pozemky průměrné

Nejvyšší hospodárnost Docílení nejvyššího výnosu je možné se zřetelem k oběma složkám, tedy při dosažení co nejvyšších příjmů a uplatnění co nejmenších výdajů. I po této stránce musí zařízení lesů kontrolovati hospodářský provoz, zda je skutečně ekonomicky veden, tj. tak založen a organizován, aby veškeré jeho složky odpovídaly zásadě nejvyšší hospodárnosti.

Nejvyšší hospodárnost značí, že vyrobené zboží má být v nejpříznivějším poměru k vynaloženému nákladu. To znamená:

V položkách příjmových dosažení a udržování takové hmotné zásoby, která dává za daných poměrů největší přírůstek. To není nejvyšší výkonnost jenom po stránce hmotné, nýbrž i po stránce jakostní, tedy složení zásoby z porostů vzrůstných, správně pěstěných a takového vnitřního složení, které uchovává půdu jako hlavního produkčního činitele v dobrém stavu, ostatní činitele stanoviště

(vlhkost, světlo, teplo), řádné využitkuje, svým poměrem smíšení cenné druhy dřeva poskytuje a svou porostní samostatností slibuje poskytnouti co nejvyšší oddolnost vůči pohromám živelním. Tato živoucí, vzrůstovou schopností ovládaná lesní zásoba má býti zužitkována v pravý čas, totiž doba mýtnosti má být sjednocena s dobou zralosti, tj. s dobou, kdy porost dá nejlepší a nejprodejnější dřevo po vyplnění svého úkolu obnovného.

Těžba a doprava hmoty vytěžené má se díti s největší úsporností a bez jakéhokoliv poškození jak hmoty vydruhované, tak stromů pozůstalých. Trhu odpovídajícím druhováním a co nejlepším zpeněžením má být výměna dřevní hmoty za peněžitý obnos co nejvýhodnější.

V položkách výdajových má být výroba účelně tak uspořádána, aby při dostatečných mzdách bylo vyráběno dobře a levně, čehož lze dosíci náležitou organizací práce, užitím školeného dělnictva a nejlepšího nářadí. Také obnova lesa má být účelně uspořádána, aby bylo do krajnosti využito přirozené schopnosti obnovné, aby těžba v lese byla současně prostředkem pěstebním, aby způsoby obnovy byly co nejdokonalejší a nevyžadovaly oprav a doplňování. Práce obnovná má býti tak organizována jako práce těžební, užitím školeného dělnictva a nejlepšího nářadí.

Důležitou jest ekonomická správa, tj Důležitou jest ekonomická správa, tj. dostatečný počet dobře školeného a dobře placeného personálu, vedeného vrchním řízením k samostatné a cílevědomé práci za plné osobní odpovědnosti. K dobré práci je třeba dobré vůle a snahy. Nikdo nemá býti přetěžován, ale každý má být plně zaměstnán.

Potřebné investice, sloužící k zavedení lepších pracovních metod, zpřístupnění lesa zavedením lepší a levnější dopravy, usnadnění a zrychlení jakéhokoliv úkonu buďte provedeny úsporně a účelně, sice po náležitém propočtu, ale bezodkladně. *** Tímto způsobem hospodaření bude dosaženo nejvyšších příjmů a nejnižších vydání, tedy nejlepší rentability v přítomnosti i budoucnosti, která přes všecko dočasné přezírání zůstane hybnou pákou zvelebení lesů.