Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy : Základní škola a mateřská škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy : Základní škola a mateřská škola,"— Transkript prezentace:

1 Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum :duben 2012 Název :VY_42_INOVACE_4.2.1 M8_ 30 Téma : Investice Ročník : 8. Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace seznámí žáky s některými pojmy z oblasti investic, s některými možnostmi investování kapitálu. Materiál byl určen pro interaktivní tabuli a slouží jako pomůcka k výkladu základních pojmů z finanční matematiky. Využívá také internet. Cílová skupina: 8.ročník

3 Investice

4 Pro dlouhodobý charakter investování je vhodný systém pravidelného investování.

5 Investovat můžete např. do:
akcií podílových listů dluhopisů certifikátů ETC - otevřený podíl.fond komodit obrazů nebo jiných uměleckých děl nemovitosti, apod.

6 Výnos Výkonnost či "výdělek" dané investice. Vyjadřuje se v procentech investované částky, jde tedy o nominální (číselný) výnos. Po odečtení inflace (znehodnocení měny) dostáváme reálný výnos. Obecně je výnos odměnou (prémií) za podstoupené riziko.

7 Likvidita rychlost možnosti proměnit investici zpět za peníze
očekávaná "výhodnost" tohoto zlikvidnění (zlikvidování) investice, což vyjadřuje tzv. investiční horizont (čím rizikovější investice, tím je delší)

8 Riziko obecně stupeň očekávání (míra pravděpodobnosti) výskytu nepříznivého jevu čím vyšší je v daném segmentu trhu riziko, tím vyšší průměrný výnos poskytuje

9 Dosažení optimální investiční strategie:
vhodná diverzifikace, tedy rozložení portfolia mezi nejrůznější typy aktiv Diverzifikace je jednou z nejdůležitějších výhod investování do podílových fondů. podílový fond je diverzifikován, protože vlastní mnoho různých cenných papírů Jedním z nejhorších přístupů je tzv. „sázka na jednu kartu“ resp. pouze na jeden typ aktiv. investice může sice přinést značné zisky, naproti tomu také velké ztráty

10 Komodity jsou především suroviny.
Zlato, ropa, zemní plyn, kukuřice, maso, káva, a desítky dalších surovin které potřebuje naše současná civilizace. S komoditami se obchoduje  na světových burzách jako se standardizovanými kontrakty.

11 Jaký bude nominální a reálný výnos z investice Kč do státních dluhopisů s průměrným výnosem 3,15% při inflaci 2,9%? Nominální výnos: 3,15% z = 945 Kč Nominální výnos je 945 Kč.

12 Reálný výnos: 3,15% - 2,9% = 0,25% 0,25% z = 75 Kč Reálný výnos z této investice je jen 75Kč, ale kdybychom peníze uložili doma do matrace, ještě by na své hodnotě ztratily.

13 Ilustrace – www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy : Základní škola a mateřská škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google