Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)"— Transkript prezentace:

1 Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Pavel Seknička

2 Obsah A. Smith – základní „doktríny“ obsažené v „Bohatství národů“
D. Ricardo J. B. Say – zákony trhů J. St. Mill – vyvrcholení KPE

3 Adam Smith metodologické a obsahové základy
Ve svém díle Pojednání o podstatě a původu bohatství národů (1776) demonstruje tyto základní doktríny: Neviditelná ruka trhu; Hospodářský liberalismus; Dělba práce; Přirozený řád; Pracovní teorie hodnoty.

4 Klasická politická ekonomie
Hlavní představitelé: David Ricardo (1772 – 1823) Jean Baptiste Say (1767 – 1832) John Stuart Mill (1806 – 1873) Fréderic Bastiat (1801 – 1850)

5 David Ricardo Úspěšný burzovní makléř, obchodník i politik. Dílo: Základy politické ekonomie a zdanění (1817) Zastánce teorie pracovní hodnoty, rozvinul teorii rozdělování – mzda, pozemková renta (zákon postupného obdělávání stále horších půd a zákon klesající úrodnosti půd), kterou Ricardo definoval jako část produktu země, která je vyplácena majitelům půdy za užívání originálních a nezničitelných si půdy, jejíž množství je omezeno. S růstem poptávky po potravinách roste renta, protože množství půdy je absolutně dáno. Zabýval se také konceptem komparativních výhod (v oblasti zahraničního obchodu).

6 J. B. Say Nejvýznamnější představitel francouzské větve KPE. Dílo: Pojednání o politické ekonomii (1803) Katechismus politické ekonomie (1817) Bohatství společnosti je vytvářeno pomocí práce, Výrobní faktory vysvětluje jako cenu služeb výrobních faktorů – mzdy, zisk, renta. Ve vztahu ke kapitálu přiřazuje úrok jako složky zisku (součást podnikatelského zisku jako komplexního kapitálového důchodu) Sayův zákon trhu: zdůrazňuje, že celková nabídka a poptávka se nemohou odlišovat. Primární je nabídka. Nabídka vytváří poptávku. Tím podporuje tezi o vnitřní stabilitě tržní ekonomiky. Say rozdělil politickou ekonomii do tří oddílů: teorii výroby, teorii rozdělování, teorii spotřeby.

7 John Stuart Mill Vrcholný představitel KPE. Dílo: Zásady politické ekonomie a použití některých v sociální filozofii (1848) Politickou ekonomii chápe jako vědu o tvorbě a rozdělování bohatství, ale zároveň věnuje pozornost i politickým a sociálním otázkám. Jádrem je teorie výroby a rozdělování. Značnou pozornost věnuje problematice nákladů. Výroba se spíše přibližuje přírodním zákonům, rozdělování však více závisí na společenských poměrech a zvycích. Mzdu přibližuje existenčnímu minimu (inspirace D. Ricardem). Zisk je však složkou nákladů. Zisk je tvořen dvěma složkami: podnikatelským ziskem (tvoří mzdu podnikatele a odměnu za riziko) a úrok jako odměnu za abstinenci. Pozemková renta není vázána na pozemkové vlastnictví, je rozdílem mezi cenou a výrobními náklady. V oblasti mezinárodního obchodu navazuje na D. Ricarda a vytváří koncept reciproční poptávky (rozdělení výhod mezi jednotlivé země).

8 Použitá literatura Sojka, M. – Kadeřábková, M.: Stručné dějiny ekonomických teorií. Praha: EUPRESS, 2004, str. 8 – 18.


Stáhnout ppt "Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)"

Podobné prezentace


Reklamy Google