Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová Název a číslo materiálu: VY_62_INOVACE_34/II.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva. Mzda Období: září – prosinec 2011

2 Hrubá a čistá mzda Měsíc co měsíc dostáváme výplatní pásku. Spousta čísel a na konci toho všeho částka, která se ani zdaleka nepodobá hrubé mzdě. Podívejme se, jak z hrubé mzdy vznikne čistá…

3 MZDA…………PLAT Výplatní páska na nás chrlí spoustu pojmů (odpracované hodiny, odměny, hrubá mzda, dovolená, pojištění, odečitatelné částky, srážky ze mzdy a to jsme ještě nevyjmenovali vše co tam lze najít. A jak se v tom všem vyznat? Pokud budete vědět několik následujících informací jistě si vaši čistou mzdu jednoduše zkontrolujete.

4 HRUBÁ MZDA to je částka, od které se náš výpočet bude odvíjet. Hrubá mzda se skládá z vaší základní mzdy za daný měsíc (po odečtení dnů dovolené a nemoci) a dále např. přesčasových příplatků, prémií, odměn nebo náhrady za dovolenou. Tyto položky jsou každý měsíc jiné a proto i vaše hrubá mzda není každý měsíc stejná.

5 SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
každý zaměstnance odvádí ze své hrubé mzdy 4,5% na zdravotní pojištění a 8% na sociální pojištění. Dohromady tedy 12,5%. Navíc z hrubé mzdy se vypočítává i sociální a zdravotní pojištění, které odvádí zaměstnavatel a z obou pojištění dohromady činí celých 35% hrubé mzdy zaměstnance.

6 ODEČITATELNÉ POLOŽKY jsou položky, které snižují hodnotu základu daně, díky nim je pak odváděná daň nižší. Mezi tyto položky patří například odečet na poplatníka ( Kč/rok), na vyživované dítě ( Kč/rok),  student ( Kč/rok), na manželku v domácnosti a další. Mezi tyto položky patří dále úroky z úvěrů na bydlení, pojistné na životní pojištění a penzijní připojištění do určité výše nebo hodnota daru či  bezplatné darování krve (2000 Kč). Některé z těchto položek je možno si ve výši jedné dvanáctiny nechat odpočítávat mzdovou účetní, jiné pouze jedenkrát  za rok při ročním zúčtování. Některé dokonce pouze pokud si podáte samostatné daňové přiznání.

7 ZDANITELNÁ MZDA je částka, která vznikne z hrubé mzdy po odečtení sociálního a zdravotního pojištění a odečitatelných položek, které uplatňujete, a to ve výši jedné dvanáctiny. Z této částky zaokrouhlené na stokoruny nahoru se vypočítává záloha na daň z příjmů dle tabulky.

8 ZÁLOHA NA DAŇ Z PŘÍJMU je záloha daně z příjmů, kterou za vás zaměstnavatel za daný měsíc odvede. Jelikož se vypočítává z částky zaokrouhlené na stokoruny nahoru, většinou po ročním zúčtování je vám vrácen přeplatek zaplacené daně.

9 ČISTÁ MZDA je konečně to co si "odneseme za svou práci". Její výši zjistíme, když od hrubé mzdy odečteme zaplacené sociální a zdravotní pojištění a zálohu na daň z příjmů.

10 SRÁŽKY ZE MZDY bohužel ale pro někoho ani čistá mzda nemusí být to, co si skutečně odnese. Většina zaměstnavatelů poskytuje svým zaměstnancům na obědy stravenky. Většinou polovinu nákladů nese zaměstnanec a druhou zaměstnavatel. A právě "obědy" mohou být jednou z položek, která ještě čistou mzdu může snížit.

11 POUŽITÉ ZDROJE: Petra Navrátilová Finanční gramotnost I. vyd: computermedia, s. ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová."

Podobné prezentace


Reklamy Google