Zákon o obětech trestné činnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Nebezpečné pronásledování - je strach z pachatele měřítkem nebezpečnosti stalkingu? Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Pojem přeměna obchodní společnosti
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Zákon o sociálním podnikání
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Podpůrná opatření prvního stupně
Seminář pro příjemce OPVK
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Účetnictví – význam informací
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Právo sociálního zabezpečení
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
Správa sociálního zabezpečení
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Obecné výklady o důkazech
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Hledáme klíč k právům dětí
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Občanské soudní řízení I.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Občanské soudní řízení I.
EVROPSKÁ UNIE.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
REGISTR OBYVATEL (ROB)
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference 11. 7. 2011

Zákon o obětech trestné činnosti Hlavní cíle navrhované právní úpravy Sjednocení právní úpravy ochrany obětí. Posílení práv obětí a účinnější pomoc obětem. Zvýšení účasti vnějších subjektů (neziskových organizací ad.) na pomoci obětem. Odstranění nedostatků implementace předpisů Evropské unie.

Zákon o obětech trestné činnosti Pozitivní efekt nové právní úpravy Ve vztahu k obětem trestné činnosti. Ve vztahu k odhalování a vyšetřování trestné činnosti  posílení práv obětí zlepší spolupráci s policií (oběti dnes často neoznámí trestný čin i proto, že se bojí necitlivého zacházení ze strany policie).

Zákon o obětech trestné činnosti Sjednocení právní úpravy ochrany obětí V současné době je právní úprava ochrany a práv obětí roztříštěna do několika zákonů  trestní řád; zákon o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti; zákon o sociálních službách. Ve stávající právní úpravě chybí řada potřebných institutů – prohlášení oběti o následcích trestného činu, ochrana před sekundární viktimizací aj. Po vzoru zahraničních právních úprav – např. Německa nebo Švýcarska – přistoupilo ministerstvo ke komplexní právní úpravě.

Zákon o obětech trestné činnosti Posílení práv obětí a účinnější pomoc obětem Právo na individuální přístup a respektování osobnosti oběti. Právo na (bezplatnou) právní a psychologickou pomoc. Právo na informace. Právo na peněžitou pomoc. Ochrana obětí před sekundární viktimizací. Institut prohlášení oběti o následcích trestného činu.

Zákon o obětech trestné činnosti Právo na bezplatnou právní a jinou pomoc Bezplatná právní pomoc pro některé skupiny obětí bude realizována především prostřednictvím akreditovaných subjektů (nestátní neziskové organizace), ale i advokátů, pokud se zavážou, že tyto služby budou poskytovat v určitém rozsahu zdarma. Nárok na bezplatného zmocněnce bude přiznáván zvláště zranitelné oběti, která nemá dostatek finančních prostředků. Zákon vytvoří zákonný rámec i pro zajištění jiné pomoci obětem (psychologické, sociální).

Zákon o obětech trestné činnosti Právo na informace Dosud je oběť v trestním řízení poučována pouze o svých právech, které jí příslušejí jakožto poškozenému. Zákon o obětech rozšiřuje okruh informací, které jsou oběti obligatorně podávány, přičemž klade důraz na to, aby poskytování informací probíhalo srozumitelně. Právo na informace o akreditovaných subjektech, které mohou poskytnout oběti právní, psychologickou a sociální pomoc. Právo na informace o možnostech, které obětem poskytuje právní řád apod.

Zákon o obětech trestné činnosti Právo na peněžitou pomoc Zákon počítá se zvýšením paušálních částek při odškodňování i se změnou přístupu v pojetí této pomoci. Odškodnění se dočká například i oběť trestného činu proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti (znásilnění, sexuální nátlak apod.).

Vývoj nápadu žádostí o peněžitou pomoc

Výše proplacené peněžité pomoci

Zákon o obětech trestné činnosti Ochrana obětí před sekundární viktimizací Ochrana obětí před druhotným zraňováním a vystavováním nadbytečné psychické zátěži v průběhu vyšetřování, kdy se oběť trestného činu stává ještě obětí vyšetřování. Oběť bude moci požádat o provedení opatření, jež zabrání kontaktu s podezřelým, obviněným nebo obžalovaným. Právo na výběr, zda výslech provede osoba stejného, nebo opačného pohlaví. Právo na doprovod důvěrníka, právo na výslech ve speciálních místnostech aj.

Zákon o obětech trestné činnosti Institut prohlášení oběti o následcích trestného činu Oběť bude moci učinit kdykoliv během řízení prohlášení o následcích (dopadech) trestného činu. Prohlášení může oběti pomoci při citovém vyrovnání se s událostí; obžalovaný má možnost uvědomit si, co svým činem způsobil.

Zákon o obětech trestné činnosti Zvýšení účasti neziskových organizací a advokátů na pomoci obětem Zákon počítá s akreditací subjektů, které se dlouhodobě zabývají poskytováním pomoci obětem (nestátní neziskové organizace). Akreditované subjekty budou poskytovat obětem okamžitou právní pomoc a právní poradenství, některým skupinám obětí budou tyto akreditované subjekty povinny poskytovat pomoc bezplatně. Do registru akreditovaných poskytovatelů služeb budou zapsány i subjekty akreditované k poskytování psychosociálních služeb obětem trestných činů podle zákona o sociálních službách, advokáti, kteří o zapsání požádají, a střediska Probační a mediační služby.

Zákon o obětech trestné činnosti Odstranění nedostatků implementace předpisů EU Zákon reaguje na rámcové rozhodnutí Rady Evropské Unie o postavení obětí v trestním řízení, které od roku 2001 ukládá státům zajistit přiměřenou úroveň ochrany obětí. Zákon také přihlíží k připravované směrnici Evropského parlamentu a Rady, která zavádí minimální standard práv, pomoci a ochrany obětí trestných činů.

Zákon o obětech trestné činnosti Legislativní proces Červenec – září 2011: připomínkové řízení a vypořádání připomínek. Září 2011: odeslání návrhu zákona do vlády. Leden 2013: předpokládaná účinnost zákona.

Děkujeme za pozornost. Tisková konference 11. 7. 2011