Cizinecká pobytová agenda za účelem zaměstnání na území ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Cizinecké právo v České republice
Co je nutné zařídit v hostitelské instituci v souvislosti s přijetím zahraničního výzkumného pracovníka, který bude zaměstnán na řešení projektu VaVaI.
SEMINÁŘ „ZAMĚSTNÁNÍ V ČR“
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Nástroje územního plánování
Státní občanství a cizinecký režim
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Zaměstnávání cizinců z pohledu zaměstnavatele
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Organizace sociální správy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Nový cizinecký zákon v Česku
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Nový systém ekonomické migrace
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Cestovní doklady, víza, pojištění, směnárenské služby v CR
Vzdělávejte se pro růst v Karlovarském kraji II seminář pro zaměstnavatele Karlovy Vary
Právo na informace Tereza Danielisová,
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Správa místních poplatků
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Podmínky pracovní migrace občanů třetích států do ČR PhDr. Tomáš Haišman ředitel odboru azylové a migrační politiky 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Veřejnoprávní smlouvy
Zprostředkování kontaktu
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Informace z úseku regulace NLZP
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Zprostředkování kontaktu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Informace o novelách zákona č. 435/2004 Sb
Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR
Zaměstnávání cizinců Mgr. Veronika Paseková
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zaměstnávání cizinců v ČR
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje v roce 2013 Pro orientaci počet legálně pobývajících cizinců (údaje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Cizinecká pobytová agenda za účelem zaměstnání na území ČR 24.08.2018 OAMP MV ČR

Právní vymezení Zákon o pobytu cizinců na území ČR a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů - zák. č. 326/1999 Sb. Zákon o zaměstnanosti - zák. č. 435/2004 Sb. Správní řád – zák. č. 500/2004 Sb. Zákon o azylu - zák. č. 325/1999 Sb.

Odbor azylové a migrační politiky MV ČR pobytová agenda cizinců na území ČR s výjimkou krátkodobých víz ( tj. do 90 dnů) celorepubliková působnost pracoviště Jihočeský kraj - České Budějovice, Písek, Jindřichův Hradec informace k cizinecké agendě dostupné na www.mvcr.cz sekce CIZINCI

OAMP MV ČR E-mail : pobyty.cb@mvcr.cz Oddělení pobytu cizinců Jihočeský kraj České Budějovice / Oddělení pobytového správního řízení Jihočeský kraj České Budějovice Oddělení pobytu cizinců Písek Oddělení pobytu cizinců Jindřichův Hradec / biometrická pracoviště na všech pobočkách JČK/ E-mail : pobyty.cb@mvcr.cz Objednací linky : ! určeno pouze pro objednávání klientů ! 974 226 851 – Č. Budějovice 974 235 851 – Písek 974 233 851 – J. Hradec

Informace informační linka e-mail: pobyty@mvcr.cz telefon: (+420) 974 832 421, (+420) 974 832 418 PO-PÁ 8.00-15.00 všeobecné dotazy k imigračním záležitostem  všeobecné dotazy k schengenským pravidlům pro pobyt a cestování dotazy k náležitostem žádosti dotazy, jak postupovat, nebo na které pracoviště se obrátit

www.mvcr.cz Informace pro veřejnost - Info pro cizince Rychlé odkazy - CIZINCI / FOREIGNERS - formuláře ke stažení obecné informace informace o stavu řízení - vydaná povolení dle č.j.( excell.tab.- ZMK samostatný list dle OPC)

Cizinci na území ČR občan EU - nemusí mít upraven pobyt / volný přístup na trh práce / ohlašovací povinnost vůči ÚP rodinný příslušník občana EU - musí mít upraven pobyt/ volný přístup na trh práce / ohlašovací povinnost vůči ÚP občan 3. státu - musí mít upraven pobyt / přístup na trh práce regulován nebo volný přístup dle § 98 zákona o zaměstnanosti

Obecné zásady Občan třetího státu nemůže být na území ČR zaměstnáván bez toho, že by na území ČR měl povolen pobyt ve smyslu vydaného víza nebo povolení k pobytu. Nemá-li volný přístup na trh práce dle §98 ZZ pak musí mít pro účely výkonu závislé práce vydánu zaměstnaneckou kartu, modrou kartu nebo rozhodnutí o povolení k zaměstnání.

Pobytová oprávnění občana 3. státu vízum krátkodobé ( do 90 dnů) vízum dlouhodobé ( nad 90 dnů – až 1 rok) vízum za účelem sezónního zaměstnávání ( nad 90 dnů až 6 měsíců) dlouhodobý pobyt ( včetně zaměstnanecké a modré karty) trvalý pobyt Možnost 3 měsíčního bezvízového pobytu na území ČR nezakládá právo výkonu zaměstnání cizince na území !

Občan 3. státu - pobytový status možnost výkonu zaměstnání trvalý pobyt bez omezení ohlašovací povinnost vůči ÚP dlouhodobý pobyt závisí na účelu DP Rozhodnutí ÚP o povolení zaměstnání / volný přístup na trh práce Dlouhodobý pobyt- zaměstnanecká karta místo v CEVPM neduální ZMK - volný přístup na trh práce Dlouhodobé vízum – sezónní zaměstnávání Rozhodnutí ÚP Dlouhodobé vízum nevydává se za účelem zaměstnání

Zaměstnanecká karta typ dlouhodobého pobytu pro účel zaměstnání na území ČR nad 3 měsíce duální / neduální typ ZMK vydává se pouze k jedné konkrétní pracovní pozici tzn. v případě změny je třeba předchozí souhlas OAMP průkaz o povolení k pobytu obsahuje kód 27 bez uvedení příznaku P/V

VNITROSTÁTNÍ PAS/ID KARTA Náležitost forma zajišťuje Pozn. FORMULÁŘ ŽÁDOSTI Originál vyplněného formuláře CIZINEC Zaměstnavatel poskytne číslo volného místa FOTOGRAFIE 1 ks vylepení na formuláři žádosti CESTOVNÍ DOKLAD Originál + kopie CD/ ID strana+ stránky se záznamem Pokud je vice CD předkládá všechny VNITROSTÁTNÍ PAS/ID KARTA Originál k nahlédnutí REJSTŘÍK TRESTů ORIGINÁL nebo úředně ověřená kopie s úředním překladem do českého jazyka Pokud je držitelem víza nad 180 dnů v jiné zemi v posledních 3 letech – předkládá RT z daného státu dle víza DOKLAD O VZDĚLÁNÍ ODBORNÁ Způsobilost PRAXE Originál +úředně ověřená kopie s úředním překladem do českého jazyka Dle požadavku na místo PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAH Originál nebo úředně ověřená kopie ZAMĚSTNAVATEL Dokument musí odpovídat parametrům volného místa DOKLAD O UBYTOVÁNÍ ? Doložení oprávněnosti osoby vystavit doklad obálka s uvedenou doručovací adresou (na zadní straně obálky latinkou jméno, příjmení a datum narození žadatele) - u žádostí podávaných v zahraničí

Vydání Souhlasu se změnou pouze udělení souhlasu s výkonem zaměstnání dle podané žádosti cizinec může vykonávat toto nové zaměstnání provedení skutečné změny zaměstnání, ukončení pracovněprávních vztahů s původním zaměstnavatelem je pouze na vůli cizince a řídí se zákoníkem práce

Sezónní zaměstnání krátkodobé vízum ( do 90 dnů) – uděluje MZV dlouhodobé vízum ( nad 90 dnů) – rozhoduje OAMP sezónní zaměstnání ( výkon činnosti závislý na ročním období) vyhláška č. 322/2007 Sb. (01 – Rostlinná a živočišná výroba, myslivost a související činnosti, 02 – Lesnictví a těžba dřeva, 55 – Ubytování, 56 – Stravování a pohostinství, 93 – Sportovní, zábavní a rekreační činnosti)

DV za účelem sezónního zaměstnání / 1 §§ 32, 35a,37a, 107 vydává se maximálně na 6 měsíců, kód 52 z tohoto DV nelze podat na území žádost o DP Náležitosti : CD, foto, RT domovský stát, doklad potvrzující splnění požadavků opatření před zavlečením infekčního onemocnění Povolení k zaměstnání dle § 96 odst. 1 zákona o zaměstnanosti ( ZZ) nebo poskytnutí údaje o místu a čj. podání žádosti o vydání rozhodnutí

DV za účelem sezónního zaměstnání / 2 doklad o ubytování ( ust. § 31 odst. 6) po dobu pobytu na území na toto vízum potvrzení zaměstnavatele o dohodnuté výši výdělku, pokud je zaměstnavatel shodný s ubytovatelem Ubytovatel = zaměstnavatel - musí z dokladu vyplývat splnění podmínek pro ubytování ( § 100) doklad o ubytování musí obsahovat částku nebo sdělení, že jde o bezúplatné ubytování

DV za účelem sezónního zaměstnání povinnosti zaměstnavatele - výběr ( § 107) odst. 10 - zajištění odpovídajícího ubytování a vystavení dokladu o ubytování ( § 32 odst.3) odst. 11 – povinnost úhrady veškeré škody způsobené cizinci v případě zrušení jeho DV z důvodu porušení povinnosti zaměstnavatelem tj. mzda/ odměna, kterou by cizinec dostal, pokud by DV nebylo zrušeno, náklady spojené s přicestováním a vycestováním včetně poplatku za podání žádostí o DV.

Speciální postupy v agendě ZMK - výběr Režim „Mongolsko“ ( od 01.05.2018 roční kvóta 1.000 osob) Režim „Filipíny“ ( od 01.05.2018 roční kvóta 1.000 osob) Garant MPO na základě doporučení Agentury pro podporu podnikání a investic CZECHINVEST. Určeno pro výkon kvalifikované práce ( CZ- ISCO třída 4 – 8 v oblasti výroby, služeb nebo veřejného sektoru) „Režim Srbsko“ ( od 13.08. 2018 roční kvóta 2.000 osob ročně, měsíční kvóta 167 žádostí, Garant MPO, podmínky pro zařazení shodné s režimy Mongolsko, Filipíny) Viz. info www.komora.cz, sekce obchod - služby

Případné dotazy lze směřovat na e-mail : pobyty. cb@mvcr Případné dotazy lze směřovat na e-mail : pobyty.cb@mvcr.cz Děkuji Vám za pozornost !