Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PRŮZKUM TRHU základy. 1. Odběratelé (zákazníci) Dotazníky nejdůkladnější způsob zjišťování potřeb, názorů a zvyklostí zákazníků.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Pojem přeměna obchodní společnosti
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Josef Středula, předseda ČMKOS
Plánování ve školní tělesné výchově
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Snížení nákladů na vytápění budov
Zákon o sociálním podnikání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Vysoká škola technická a ekonomická
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Marketingový plán společnosti
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
RIZIKO.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
RIZIKO.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce 223. Žofínské fórum: Potravinářský průmysl z pohledu českého zákazníka. Nabídka, kvalita, cena. Ing. Martin Klanica ústřední ředitel Státní zemědělská a potravinářská inspekce Česká republika

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ochrana spotřebitelů bezpečnost potravin na českém (evropském) trhu klamání spotřebitelů (falšování potravin a klamavé praktiky) deklarovaná jakost potravin

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Rovné konkurenční prostředí Kontrolní činností přispíváme k rovným podmínkám na trhu s potravinami Přispíváme k uplatňování oprávněných zájmů PPP, kteří „dodržují pravidla hry“ Vzájemná propojenost

Modelové případy, jak to nemá vypadat… I. Falšování masných výrobků / masových konzerv z Polska jako klamání spotřebitele v obchodních řetězcích II. Prodej jablek z Polska s obsahem zakázaných pesticidů resp. jablek s nadlimitním obsahem pesticidů jako nabídka nebezpečných potravin v obchodních řetězcích III. Nízká kvalita zahraničních polotvrdých sýrů v obchodních řetězcích jako prodej nejakostního potravinářského zboží z EU spotřebitelům v ČR

Zahraniční masové konzervy s nižším obsahem masa 1 ❶ 5. 4. 2018 - falšování masných výrobků uváděných na trh v letákové akci jako tzv. „Jedinečná nabídka“ - masných konzerv od výrobce Polsko. Výsledky rozborů v  laboratořích SZPI potvrdily významně nižší než na obalu udávaný obsah masa: SÝPKA Šlechtická Maso ve vlastní šťávě, DMT: 22. 02. 2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 69,3 %. SÝPKA Šlechtická Maso šlechtické se šunkou, DMT: 22. 02. 2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 86 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 68,7 %. SÝPKA Šlechtická Maso ve vlastní šťávě, DMT: 22. 02. 2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 73,4 %. SÝPKA Šlechtická Maso šlechtické se šunkou, DMT: 21. 02. 2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 86 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 71,5 %. SÝPKA Šlechtická Maso šlechtické se šunkou, DMT: 21. 02. 2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 86 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 66,9 %. Uváděno na trh prodejcem Penny Market s.r.o.

Zahraniční masové konzervy s nižším obsahem masa 2 ❷ 27. 4. 2018 - falšování masných výrobků uváděných na trh v letákové akci - masných konzerv od výrobce Polsko. Výsledky laboratorních rozborů potvrdily významně nižší než na obalu udávaný obsah masa: Pikok Chalupářské vepřové maso, DMT: 07.02.2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 67,5 %. Pikok Chalupářské vepřové maso, DMT: 19.09.2019. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 75 %. Pikok Sedlácké vepřové maso, DMT: 15.03.2020. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 76,7% vepřové maso, 10% vepřová kýta, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 69,2 %. Pikok Sedlácké vepřové maso, DMT: 14.09.2019. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 76,7% vepřové maso, 10% vepřová kýta, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 72,3 %. Pikok Sedlácké vepřové maso, DMT: 27.11.2019. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 76,7% vepřové maso, 10% vepřová kýta, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 70 %. Vyrobeno pro Lidl Česká republika v.o.s.

Zahraniční masové konzervy s nižším obsahem masa 3 ❸ 10. 5. 2018 – falšování masných výrobků ve slevové letákové akci - u masných konzerv, které byly zpracovány v Polsku, výsledky laboratorních rozborů potvrdily významně nižší než na obalu udávaný obsah masa: TASTE MEAT Sedlácké vepřové maso, DMT: 23.03.2021, země původu: EU. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 86% masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 74,3%. TASTE MEAT Chalupářské vepřové maso, DMT: 20.03.2021, země původu: EU Na etiketě potraviny byla uvedena informace 89% masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 79,2%. Vyrobeno pro Kaufland Česká republika v.o.s.

Zahraniční masové konzervy s nižším obsahem masa 4 ❹ 17. 5. 2018 – falšování masných výrobků vyrobených na Slovensku. U níže uvedených šarží masných výrobků - od výrobce MECOM GROUP s.r.o., Polná 4, 066 01 Humenné, Slovenská republika - aktuální výsledky laboratorních rozborů potvrdily významně nižší než na obalu udávaný obsah masa: Schneider Moravské uzené maso, datum použitelnosti: do 19. 5. 2018. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 70 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 52,8 %; tento výrobek byl součástí letákové akce. Schneider BALATON Klobása, datum minimální trvanlivosti do: 9. 6. 2018. Na etiketě potraviny byla uvedena informace: 124 g masa na 100 g hotového výrobku, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah 97,2 g masa na 100 g hotového výrobku (pozn.: etiketa uvádí hmotnost použitého syrového masa na 100 g sušeného masného výrobku; tento výrobek nebyl součástí letákové akce).   Uváděno na trh prodejcem Penny Market s.r.o.

Zahraniční masové konzervy s nižším obsahem masa 5 ❺ 22. 06. 2018 – falšování masného výrobku - masové konzervy polského výrobce v české tržní síti. Jednalo se o potravinu BEST Šunková Delikatesa HOVĚZÍ, DMT 01 02 21. Výrobce na etiketě deklaroval obsah hovězího masa 31% a vepřového masa 17%,  přičemž laboratorním rozborem byl zjištěn celkový obsah masa 38,5% - tedy o 10% méně. Uváděno na trh prodejcem Kaufland Česká republika v.o.s.

Zahraniční masové konzervy s nižším obsahem masa 6 ❻ 25. 07. 2018 - falšování masného výrobku - masové konzervy polského původu.   Jednalo se o potravinu KONZERVA S DRŮBEŽÍM MASEM, drůbeží šunka mletá, označení data minimální trvanlivosti 240119. Masný výrobek na etiketě deklaroval obsah kuřecího masa 59%, ve skutečnosti však konzerva obsahovala pouze 47,7% kuřecího masa, tedy o téměř 12% méně. Uváděno na trh v distribuční síti společnosti Kaufland Česká republika v.o.s.

Efekty Spotřebitel nedostává to, za co si zaplatil…A to hned o několik procent či desítek procent! SZPI považuje za zcela nepřijatelné, pokud některé subjekty na trhu dosahují pro spotřebitele atraktivních cen díky zfalšování obsahu, kdy klamavě sníží podíl nejnákladnější složky potraviny. Pro korektního dodavatele nastává při zlevňování potravin falšováním obrovský problém, neboť díky svým dražším výrobkům může jen těžko nacházet uplatnění na trhu. Uvádění na trh v rámci tzv. letákových nebo slevových akcí; o to je to pro spotřebitele lákavější…

Zahraniční jablka s nadlimitními nebo nepovolenými pesticidy 1/2 ❶ 30. 11. 2017 - polská jablka s nadlimitním množstvím pesticidu chlorpyrifos - u odrůdy Prince, země původu: Polsko, laboratoře SZPI potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos, maximální limit pesticidu chlorpyrifos na 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg), laboratorní rozbor ale potvrdil šestkrát vyšší koncentraci v množství 0,066 mg/kg. ❷ 5. 1. 2018 - polská jablka s nadlimitním množstvím pesticidu chlorpyrifos – u červených jablek odrůdy Šampión, země původu: Polsko, laboratoře SZPI potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos; maximální povolený limit pro přítomnost pesticidu chlorpyrifos 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg) vzorek překročil více než 7x, laboratoř naměřila hodnotu 0,075 mg/kg. ❸ 15. 1. 2018 - polská jablka s obsahem zakázaného pesticidu propargit - u červených jablek Gloster, země původu: Polsko, laboratoře SZPI potvrdily kontaminaci propargitem v koncentraci 0,043 mg/kg. Používání propargitu k ochraně rostlin je na území EU zakázáno pro jeho nežádoucí vedlejší účinky. ❹ 23. 2. 2018 - polská jablka s nadlimitním obsahem pesticidu chlorpyrifos – u odrůdy Idared, země původu: Polsko, laboratoře SZPI aktuálně potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos, maximální povolený limit pro přítomnost pesticidu chlorpyrifos je u předmětné komodity 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg), rozbor ale potvrdil přítomnost pesticidu v množství  0,19 mg/kg. 

Zahraniční jablka s nadlimitními nebo nepovolenými pesticidy 2/2 ❺ 21. 6. 2018 - polská jablka s nadlimitním obsahem pesticidu chlorpyrifos - laboratoře SZPI potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos u jablek odrůdy Gala, země původu: jablka obsahovala rezidua pesticidu chlorpyrifos v množství 0,20 mg/kg, což je dvacetinásobek maximálního povoleného limitu, který dle předpisů činí 0,01 mg/kg. ❻ 14. 8. 2018 - polská jablka s nadlimitním obsahem pesticidu bifenthrin - laboratoře SZPI zjistily nadlimitní přítomnost pesticidu bifenthrin u odrůdy Golden Delicious, země původu: Polsko. Nejvyšší povolený limit pro přítomnost pesticidu bifenthrin je pro jablka 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg), rozbor ale potvrdil přítomnost pesticidu v množství  0,062 mg/kg. ❼ 3. 9. 2018 - polská jablka s nedovoleným pesticidem – odrůdy Golden Delicius, země původu: Polsko. Laboratoř SZPI u předmětné šarže prokázala přítomnost pesticidu propargite v množství 0,36 miligramů na kilogram (mg/ kg).Používání propargitu k ochraně rostlin je na území EU zakázáno pro jeho nežádoucí vedlejší účinky

Efekty Překročením limitních hodnot u pesticidů, resp. použitím zakázaných přípravků na ochranu rostlin, dochází k přímému ohrožení zdraví spotřebitelů!!! Zároveň zobchodováním této nebezpečné potraviny vytváří dodavatel závadných jablek nekorektní prostředí na trhu, a to snížením svých nákladů za prostředky na ochranu rostlin Významná role obchodních řetězců (OŘ) OŘ mají nastaveny standardy kvality pro své dodavatele (IFS, BRC, vlastní modifikace), přesto je nepochopitelná až zarážející opakující se průchodnost systémů pro závadná jablka jako nebezpečné potraviny!!!

Nejakostní přírodní polotvrdé sýry původem ze zahraničí 1/2 Segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí; Kontroly zaostřeny na nejznámější druhy polotvrdých sýrů mezi tuzemskými spotřebiteli jako eidam, čedar, gouda... Proč jsou na trhu v ČR nejakostní výrobky z EU, které umíme ve velmi dobré kvalitě vyrobit doma z domácích surovin? A jak se zachovají obchodníci???

Nejakostní přírodní polotvrdé sýry původem ze zahraničí 2/2 V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží. Z 64 šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 šarží, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost. U 9 vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině. Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

Nízká úroveň sebereflexe Zpochybňování práce úředního dozoru: Jaká je reakce zahraničních výrobců, zahraničních dodavatelů a často bohužel i obchodních řetězců? Nízká úroveň sebereflexe Zpochybňování práce úředního dozoru: Tj. způsobů odběru vzorků; Tj. použitých laboratorních metod v akreditovaných laboratořích atd.

Závěr Bezpečnost potravin, falšování a jakost z pohledu oprávněných zájmů spotřebitele a z hlediska oprávněných zájmů poctivě podnikajících PPP jsou vzájemně propojeny SZPI využila a nadále bude využívat svých zákonných možností uložit opatření konkrétnímu PPP, aby si další dodávky od dodavatele závadné potraviny nechali na své náklady analyzovat v akreditované laboratoři před uvedením na trh SZPI bude v nastoleném trendu kontrol pokračovat včetně aktivní medializace výsledků

DĚKUJI ZA POZORNOST www.szpi.gov.cz www.potravinynapranyri.cz