Práce na novelizaci odpadové legislativy v oblasti elektroodpadu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava Holešov, 25. leden.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Role Úřadu Regionální rady
Státní organizace.
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Společenská odpovědnost ve školství
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Seminář s krajskými úřady
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
GDPR aneb to chceme.
ÚPDI - Úřad pro přístup k dopraní infrastruktuře
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Účastníci výstavby
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Pohledy regulátorů na Smart Metering v EU
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Život bez střeva , Praha.
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Práce na novelizaci odpadové legislativy v oblasti elektroodpadu Mgr. Ing. Ladislav Trylč Vedoucí oddělení zpětného odběru Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Elektroodpad a kolektivní systémy Praha, 30. října 2018

Vznik stávající právní úpravy pro oblast nakládání s elektrozařízením 2005: Novela zákona o odpadech č. 7/2005 Sb. – transpozice směrnice 2002/96/ES Velmi liberální koncept Téměř nulové (vymahatelné) povinnosti pro výrobce (KS) Vznik několika kolektivních systémů (KS) Absence mantinelů, jaké činnosti smí a nesmí KS vykonávat Vznik současných problémů

Aktuální problémy v oblasti elektrozařízení Nejednotnost přístupu kolektivních systémů k zajišťování kolektivního plnění Různá vlastnická struktura KS Odlišný přistup k realizaci osvěty obyvatel Absence vnitřní kontrolní činnosti (auditů) Různý přístup k vytváření míst ZO / úroveň pokrytí Nejednotné metodické základy vedení evidencí Nesrovnatelnost vykazovaných dat Odlišná spolupráce s obcemi nebo zpracovateli Odlišný způsob získávání dat o sebraných elektroodpadech - realizace vlastního sběru x kupování si dat od jiných subjektů Rozdílné náklady na činnost KS

Aktuální problémy v oblasti elektrozařízení Z dlouhodobého hlediska není možné, aby vedle sebe fungovaly KS, které mají nižší náklady a ty, které mají náklady vyšší na jednotku „stejné služby“ „Spojené nádoby“ – všichni se přizpůsobují tomu nejhoršímu KS, který je ze strany státu tolerován Eroze principu rozšířené odpovědnosti výrobce (EPR), dle kterého má být financování nakládání zajištěno již před vznikem odpadu – objem finančních prostředků v daném odvětví se neustále snižuje – za jakou cenu?

Nový zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností Aktuální problémy bude reflektovat nový zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností Prosazení změn je komplikované Všechny zainteresované strany se významně brání změnám Protichůdné zájmy Napříč jednotlivými KS Kolektivní systémy v oblasti solárních panelů Zpracovatelé Svozové společnosti Výkupny druhotných surovin Obce

Aktuální příprava nové legislativy Staré návrhy zákonů čekají od ledna 2017 Budou přepracovány v návazností na novou legislativu EU Čekání na oficiální vydání odpadového balíčku – „circular economy package“ Zvažování jak implementovat některé zcela nové instituty Dozorový/koordinační orgán EPR „Ekomodulace“ Mezirezortní připomínkové řízení - 2019

Aktuální příprava nové legislativy Dozorový/koordinační orgán EPR - kde vykonává jménem výrobců povinnosti více organizací, má být určen alespoň jeden subjekt nezávislý na soukromých zájmech nebo má být pověřen některý veřejný orgán, aby dohlížel nad prováděním povinností rozšířené odpovědnosti výrobce. Ekomodulace - finanční příspěvky hrazené výrobci mají být upravovány, pokud je to možné, pro jednotlivé výrobky nebo skupiny podobných výrobků, a to zejména se zohledněním jejich trvanlivosti, opravitelnosti, opětovné použitelnosti a  recyklovatelnosti a přítomnosti nebezpečných látek.

Problematické okruhy připraveného návrhu zákona Povaha sběrné sítě pro elektroodpady – otevřená x uzavřená x polouzavřená? Vertikální integrace KS a zpracovatelů („čínská zeď“) – neregulovat, zakázat, omezit? Cíle sběru dané směrnicí stanovit na výrobce? Diverzifikace dle skupin? Nedovolené způsoby samostatného plnění – nelze regulovat KS a ponechat individuálně plnící výrobce se chovat jako KS

Závěr- stále je co zlepšovat...

Děkuji za pozornost Mgr. Ing. Ladislav Trylč Vedoucí oddělení zpětného odběru Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Tel.: 267 122 208, Mob.: 602 743 928 E-mail.: Ladislav.trylc@mzp.cz Ministerstvo životního prostředí www.mzp.cz