OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Advertisements

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 4 Deismus, materialismus a optimismus.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Rodinné právo.
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Dějiny daňových teorií
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Výrobní faktory v organizaci
Filozofie osvícenství ve Francii
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
OSVÍCENSTVÍ OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L-4-021
Vznik pracovního poměru
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU VY_32_INOVACE_
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zeměpis – živé a neživé složky krajiny
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Francouzský materialismus I
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Jean Jacques Rousseau (1712–1778)
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Transkript prezentace:

OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU

OČKOVÁNÍ

ROZUM + VZDĚLÁNÍ poznat přírodu a svět pochopit podstatu svět měnit a řídit ve prospěch všech Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel. Denis Diderot [deny didro] (1713–1784) Jean d´Alembert [žán dalambér] (1717–1783) přispívali i Voltaire [voltér], Montesquieu [monteskije], Rousseau [rusó] a mnoho dalších osvícenců.

POLITOLOGIE - principy moderního právního státu John Locke [džon lok] (1632–1704) vláda nemůže vládnout bez souhlasu lidu, Charles Louis Montesquieu [šárl luj monteskije] (1689–1775)O duchu zákonů (1748) rozdělit moc ve státě na moc zákonodárnou, výkonnou a soudní, na tři na sobě nezávislé a vzájemně se kontrolující složky

NÁBOŽENSTVÍ názorová tolerance a odpor k fanatismu deisté Bůh sice stvořil svět, ale ponechává jej dále jeho vlastním zákonům a do jeho běhu nezasahuje. panteisté Bůh je přítomen v přírodě ateisté žádný Bůh není

Přirozená práva člověka každý člověk od narození určitá nezcizitelná práva, a to bez ohledu na původ či bohatství. K nejzákladnějším lidským právům patřilo podle osvícenců i právo svobodně hlásat své názory bez obav z cenzury či pronásledování „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat.“ (Voltaire)

Vznik státu – společenská smlouva stát vznikl na základě tzv. společenské smlouvy, kterou uzavírají lidé dobrovolně mezi sebou z obavy před různým nebezpečím. posláním státu - starat se o bezpečnost lidí a ochránit jejich přirozená práva. občané mají právo se proti špatné vládě postavit na odpor. Jean Jacques Rousseau [žán žak rusó] O společenské smlouvě

Tržní hospodářství bez státních zásahů a bez cechovních omezení budou prý podnikatelé vyrábět to, co jsou schopni vyrobit nejlevněji a čeho jsou schopni nejvíce prodat. Přístup na trh musí být svobodný. Kdokoli je schopen a odhodlán podnikat, má tuto možnost mít. Adam Smith [edem smis] (1723–1790) svobodný trh a konkurence mají přivodit obecný pokles cen a růst blahobytu celé společnosti. O příčinách bohatství národů (1776)

Svět dětí a dospělých nové pojetí výchovy dětí vznik literatury pro děti Emil čili o výchově J.J.Rousseau

Otázky Které hlavní principy zastávali osvícenští filosofové? Co bylo hlavním cílem osvícenství a jakými prostředky chtěli tyto cíle dosáhnout? Kdo to byli encyklopedisté? Jak osvícenství ovlivnilo pohled na člověka? Jak se změnily názory na funkci a poslání státu? Jak měla být rozdělena v moderním státě moc a proč? Vysvětlete pojem „moderní právní stát“. Kdo a jakým způsobem ovlivnil pojetí rodiny a výchovy dětí?