Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/ č. materiálu: VY_32_INOVACE_418 Jméno autora: Mgr. Kateřina Sepešiová Třída/ročník: VIII. Datum vytvoření:

2 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Tematická oblast: Vnitřní svět člověka Předmět: Výchova k občanství Výstižný popis způsobu použití: Materiál vhodný pro výkladovou hodinu. Klíčová slova: agrese, agresivita, agresivita přiměřená, vhodná, nevhodná, nepřiměřená, šikana, prevence agresivity Druh učebního materiálu: Powerpointová presentace

3 AGRESIVITA

4 Osnova Co je agresivita Agresivita přiměřená a vhodná
Agresivita nepřiměřená a nevhodná Šikana Prevence

5 Co je agresivita Všeho moc škodí!!!
Agrese = útočné jednání, které je vrozené Agresivita = je sklon k útočnému jednání, ke kterému se každý jedinec uchyluje z různých osobních důvodů Je několik druhů agrese a agresivity – některé škodí všem, včetně agresora a jiné jsou naopak prospěšné Všeho moc škodí!!!

6 Agresivita přiměřená a vhodná
Jde o typ agresivity, která pomáhá rozvoji a sebeuvědomění, sebeprosazování a sebepotvrzování naší osobnosti, aniž by současně poškozovala a ničila druhé. Soutěživost, cílevědomost, odvaha prosadit svůj názor Člověk tuto agresivitu zvládá a využívá ve svůj prospěch!

7 Agresivita přiměřená a vhodná
Slouží k naší ochraně a uplatní se: Při poskytování pomoci druhým Při ochraně osob, majetku a společenství Jaké druhy povolání znáš, kde se uplatňuje vhodná agresivita?

8 Agresivita nevhodná a nepřiměřená
Základním znakem této agresivity je touha ničit a ubližovat – sobě nebo ostatním Agresor jí může páchat ze zoufalství, zloby, potěšení, nebo zcela bez doprovodu emocí

9 Agresivita nevhodná a nepřiměřená
Výrazně nevhodná agresivita je považována za poruchu osobnosti Signalizuje narušení jedince ve vztahu k sobě samému nebo druhým lidem Překračuje společenské a právní normy – poškozuje práva druhých Jaké druhy nevhodné agrese znáš?

10 Šikana verbální = urážka fyzická = násilí, napadení
Násilné a ponižující chování jednotlivce nebo skupiny vůči slabšímu jedinci, který nemá možnost uniknout a není schopen se ubránit Agresor nezná jiný způsob sebeprosazení než násilí

11 Prevence Prevencí agresivity je nabízet a pomáhat utvářet hodnotovou orientaci Rozvíjet sebekontrolu Zakotvit úctu a toleranci k sobě a ostatním lidem Bez rozdílu věku, barvy pleti nebo schopností Už jsi se někdy chtěl uchýlit k nevhodné agresi, ale nakonec si se dokázal ovládnout?

12 DĚKUJI ZA VAŠÍ POZORNOST

13 Zdroje: ŠVINGALOVÁ, D. Kapitoly z psychologie II.díl- psychologie osobnosti. Vyd. 1. Liberec: TUL, ISBN


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM"

Podobné prezentace


Reklamy Google