Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU VY_32_INOVACE_

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU VY_32_INOVACE_"— Transkript prezentace:

1 OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU VY_32_INOVACE_06.01.03
VĚK ROZUMU

2 Název výukového materiálu: OSVÍCENSTVÍ Autor: Mgr
Název výukového materiálu: OSVÍCENSTVÍ Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Říjen 2011 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 8. ročník Anotace: Žáci získají přehled v základních pojmech Osvícenství. Dozví se informace o jednotlivých důležitých osobnostech i panovnících, kteří prosazovali osvícenský absolutismus. Rozsah informací je veden podle učebnice pro daný ročník. Metodika práce s prezentací je uvedena v poznámkách.

3 OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU
Na úvod učitel motivuje žáky zkoumáním úvodní strany encyklopedie a rozborem obrázku salónní vědecké debaty. VĚK ROZUMU

4 Co to je osvícenství? Myšlenkový směr, který vznikl v západní Evropě v polovině 18. století. Dává důraz na: lidský rozum a logické myšlení vědecké poznatky vlastní zkušenost vzdělanost (= zbraň proti pověrám a nevědomosti) Zdůrazňuje lidská práva. Víra v Boha, který stvořil svět, ale nezasahuje do něj. Učitel s žáky podrobně probere jednotlivé body, které charakterizují Osvícenství.

5 Věda Rozmach vědy v 17. a 18. století
Zvýšený zájem o přírodu pomohl k rozvoji fyziky, chemie či biologie a vzniku mnoha jejich odvětví. Při vědeckém zkoumání se rozšířila metoda pokusu a objev mikroskopu. Ve společenských vědách vznikla zcela nová odvětví, např. politická ekonomie či filosofie dějin. Ve vědě znamenalo velký průlom vydání Encyklopedie, aneb Racionálního slovníku věd, umění a řemesel = grandiózní projekt několika učenců nazývaných encyklopedisté, kteří pod vedením filozofa Denise Diderota a matematika Jeana le Rond d'Alembert, kteří vytvořili naučný obrázkový slovník, jenž vycházel v letech 1751 až (Tento projekt měl ve své době pokrýt veškeré lidské znalosti a dovednosti.) V textu jsou uvedeny základní informace ke vztahu osvícenství a vědy.

6 Jean le Rond d'Alembert Denis Diderot

7 FYZIKA Největším vědcem byl ISAAC NEWTON Další osobnosti:
Anders Celsius Prokop Diviš Blaise Pascal Žáci zkusí přiřadit jednotlivé obrázky ke jménům osobností a u každého zmíní nejdůležitější informace. Učitel si předem nastuduje nějaké stručné údaje o těchto vědcích.

8 GREENWICH Nejstarší observatoř = hvězdárna na světě, která se stala centrem astronomie. Žáci uvedou, co vědí o Greenwichi ze zeměpisu. Dokážou říct, co jím prochází.

9

10 Nejvýznamnější filosofové
Jean Jacques ROUSSEAU - tvrdil, že lidé se rodí dobří a kazí se teprve vinou společnosti.

11 François Marie Arouet VOLTAIRE
Reprezentoval humanismus a racionalismus 18. století. Zastával princip tolerance. Řekl: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“ K poznání docházíme zkušeností. Člověk jako rozumná bytost je schopen díky vědě, technice, kultuře a správnému společenskému řádu vést svůj osud k lepší budoucnosti. Spravedlnost je hodnota univerzální, nadřazená jednotlivým kulturám.

12

13 Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de MONTESQUIEU
ve státě by neměl být absolutní panovník s veškerou mocí, ale jeho moc má být rozdělena na dvě navzájem oddělené: výkonnou moc a zákonodárnou moc. K těmto dvěma mocem přidává třetí: moc soudní.

14 OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
snaha ovlivnit panovníky, kteří mohli změnit společnost = způsob vlády, kdy se panovník snažil REFORMAMI měnit život země i lidí k lepšímu ujal se v Rakousku, Francii, Prusku a Rusku reformy vedly k hospodářskému, společenskému i kulturnímu rozvoji země.

15 Poznej osvícenské panovníky na portrétech.
Fridrich II.

16 Ludvík XV.

17 Marie Terezie

18 Josef II.

19 Kateřina Veliká

20 ZÁPIS DO SEŠITU - OSVÍCENSTVÍ
Osvícenství = myšlenkový směr, který dává důraz na rozum, logické myšlení a vědu. Snaží se změnit společnost. Staví se proti baroku. Osobnosti vědy: Newton, Rousseau (rusó), Voltaire (voltér), Montesquieu (monteskijé). Osvícenský absolutismus = panovník se snaží změnit společnost pomocí reforem (hospodářské, společenské, kulturní). Panovníci: Marie Terezie, Josef II., Fridrich II., Kateřina Veliká.

21 Zdroje 1) Obrázek úvodní strany Encyklopedie [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW. cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ENC_1-NA5_600px.jpeg 2) Obrázek salónní debaty [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 3) Obrázek Denise Diderota [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 4) Obrázek Jeana d´Alamberta [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 5) Obrázek Greenwiche [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 6) Obrázek nultého poledníku [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 7) Obrázek Anderse Celsia [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 8) Obrázek Blaise Pascala [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW. cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blaise_pascal.jpg 9) Obrázek Prokopa Diviše [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 10) Portrét Rousseaua [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na

22 11) Portrét Voltaira [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 12) Socha nahého Voltaira [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 13) Portrét Montesquieuho [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 14) Portrét Fridricha II. [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 15) Portrét Ludvíka XV. [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 16) Portrét Marie Terezie [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 17) Portrét Josefa II. [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na 18 ) Portrét Kateřiny Veliké [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na


Stáhnout ppt "OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU VY_32_INOVACE_"

Podobné prezentace


Reklamy Google