Fyzikální způsoby krychlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inventura majetku a závazků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Velkoobchodní sklady (technické charakteristiky a vybavení)
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
2 BEZMOTOROVÉ VOZÍKY 3 BEZMOTOROVÉ VOZÍKY PATŘÍ MEZI BEZKOLEJOVÉ MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY POHYBUJÍ SE PO VODOROVNÉ PLOŠE TAŽENÍM NEBO TLAČENÍM PRACOVNÍKŮ.
Vztah dřeva k vodě VY_32_INOVACE_28_ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková.
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Ing. Petr Bačík, Ph.D.. Jsou peněžním vyjádřením opotřebení dlouhodobého majetku a především jsou významným zdrojem financování. Opotřebením ztrácí majetek.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Způsoby připojení k internetu
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Výroba elektrické energie - obecná část
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hmotnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
IAS 17 Leasingy.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy rovnovážné termodynamiky
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Elektronické součástky a obvody
Dynamika hmotného bodu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
zpracovaný v rámci projektu
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Digitální učební materiál
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Přídavná zařízení.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Inventura majetku a závazků
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
Molekulová fyzika Vlhkost.
VLASTNOSTI KAPALIN
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Fyzikální způsoby krychlení Modul 7 - HÚL 3

Fyzikální způsoby krychlení 1. xylometrický způsob 2. hydrostatický způsob 3. váhové metody 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Xylometrický způsob Těleso ponořené do kapaliny vytlačí takové její množství, které odpovídá objemu ponořeného tělesa. Pro měření se používají xylometry. Použití u krátkého dříví pro vědecké účely. Pro zjišťování objemu nepravidelných částí stromu. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Xylometrický způsob Hartigův xylometr Obr. 1 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Hydrostatický způsob Je založen na poznatcích Archimédova zákona: Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, rovnající se tíze kapaliny stejného objemu jako je ponořená část tělesa.(viz fyzika) Objem se vypočítá jako rozdíl hmotnosti dřeva zjištěné na suchu (m2) a hmotnosti ve vodě (m1) V = m2 – m1 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Hydrostatický způsob Používá se například u ověřování objemu nákladu pomocí speciální hydraulické ruky, která umožňuje zjišťování hmotnosti. Zjišťuje se hmotnost dříví“ „na vzduchu“, po ponoření do vody. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Hydrostatický způsob Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 21.9.2018 http://www.tamtronsystems.com/en/page/wood-measuring-system

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Váhové metody LUTRO PŘEJÍMKA Je založena na principu zjišťování okamžité hmotnosti dříví. Hmotnost dodávky (netto) = hmotnost dříví včetně dopravního prostředku (brutto) bez hmotnosti dopravního prostředku (tára). netto = brutto - tára Neurčuje se podíl sušiny v dodávce, předmětem fakturace je netto hmotnost dodávky. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze LUTRO PŘEJÍMKA Způsob vyhovuje příjmu od velkých dodavatelů, kteří dodávají rovnoměrné množství hmoty v průběhu celého roku. Eliminují se výkyvy v hmotnosti dříví podle ročního období. Zimní období a předjaří - vyšší vlhkost = vyšší hmotnost. Léto a podzim - nižší vlhkost = menší hmotnost. Souše + dříví s hnilobou = menší hmotnost. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze ATRO PŘEJÍMKA Je založena na zjišťování množství dříví při přepočtu ze skutečné vlhkosti na absolutní sušinu. Vzorek na stanovení sušiny v podobě pilin se získá řezem nebo vpichem motorové pily do polen a odebírá se z 6-10 míst jedné dodávky. Vzorek pilin (minimálně 100g) se dobře promíchá (vloží do neprodyšného obalu). 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze ATRO PŘEJÍMKA Vzorek se vloží do mikrovlnné sušárny, kde se vysušuje do absolutně suchého stavu (teplota 103 ͦC, + 2 ͦC). Obsah sušiny se vypočítá jako: Podíl hmotnosti vzorku po a před vysušení. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Obr. 6 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Obr. 7 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Obr. 8 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze Obr. 9 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze ATRO PŘEJÍMKA mW je hmotnost vzorku v čerstvém stavu, m0 je hmotnost vzorku v suchém stavu ws je hodnota sušiny (ATRO koeficent). ws = 𝒎 𝟎 𝒎 𝒘 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze ATRO PŘEJÍMKA Hmotnost sušiny v dodávce se vypočítá ze součinu hmotnosti zásilky a obsahu sušiny. G = hmotnost atro Gu = hmotnost lutro (hmotnost v čerstvém stavu) ws = hodnota sušiny (Doporučená pravidla) G = Gu . ws 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze ATRO PŘEJÍMKA Vzhledem k nutnosti zjištění vlhkosti dříví v každé dodávce a k časové a finanční náročnosti výše uvedeného postupu je možné řešit měření vlhkosti dříví elektronickými vlhkoměry. Např: vlhkoměry založené na vodivostním, dielektrickém nebo elektromagnetickém principu. Pro dlouhého dříví (kulatina, řezivo) lze použít např. mikrovlnného principu měření, pomocí infračerveného záření, laseru aj. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze ATRO PŘEJÍMKA Ve srovnání s LUTRO metodou je ATRO časově náročnější, protože se odebírá vzorek a zjišťuje se vlhkost dříví v zásilce. V důsledku provádění výpočtu objemu v absolutně suchém stavu a tzv. ATRO tuně, není metoda závislá na vlivu ročního období, typu těžby a okamžité vlhkosti. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze ATRO PŘEJÍMKA Metoda je při dodržení všech zásad při odběru vzorku objektivní pro dodavatele i odběratele, není ovlivněná sezónními výkyvy a neupřednostňuje sezónní dodávky. Z tohoto důvodu může být použitelná i pro roztříštěnou síť dodavatelů s nárazovými a nepravidelnými dodávkami bez rizika finančních a zásobovacích výkyvů. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Prostudujte si řešený příklad ve vaší učebnici na straně 33. Domácí úkol Prostudujte si řešený příklad ve vaší učebnici na straně 33. 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze

Použitá literatura a odkazy Štipl Přemek (2000): Hospodářská úprava lesa – Dendrometrie, MTZ – Tiskárna Lipník, a.s., https://www.prejimky.cz/doc/doporuen%20pravidla.pdf [14.6. 2012] Illick J.S. Popular Science Nov 1917, 284 pages, Vol. 91, No. 5,ISSN 0161-7370 (obr. 1) [22.9.2012] http://www.tamtronsystems.com/en/page/wood-measuring-system (obr. 2 - 5) [22.9.2012] Kuritsyn Anatolij, Kuritsyn Alexej, European Timber Measurement Meeting, Sweden, 6-8 September 2011 http://www.slu.se/Global/externwebben/s-fak/skogens-produkter/Bilder/Virkesl%C3%A4ra/Dokument/Lesexpert-Russia%202011-09-07_3.pdf (obr. 6 - 9) [22.9.2012] Vaca, David, Lesnická práce, 1999, č. 10, Váhová přejímka dřeva Černín, Radim, Lesnická práce, 1999, č. 11, Atro přejímka dřeva 21.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze