Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních materiálů Téma: Zkoušení dřeva Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.007/34/0003 Elektronická škola VY_32_INOVACE_620

2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku nástavbového studia oboru STAVEBNÍ PROVOZ Autor: Ing. Marie VARADYOVÁ Jazyk: čeština Vzdělávací cíl: seznámit žáky s vlastnostmi a metodami zkoušení stavebních hmot,surovin a materiálů Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: výklad,prezentace Vazby na ostatní materiály: interaktivní cvičení

3 Vlastnosti a metody zkoušení stavebních hmot, surovin a materiálů

4 ZKOUŠENÍ DŘEVA Fyzikální a mechanické zkoušení vlastností dřeva

5 Anizotropie dřeva U dřeva pro stavební účely zjišťujeme především jeho fyzikálně mechanické vlastnosti. Tyto vlastnosti jsou silně závislé na průběhu vláken ve dřevě, jelikož dřevo je anizotropním materiálem. Z tohoto důvodu se často zkoušky provádí ve více směrech. Na výsledky zkoušek má významný vliv také vlhkost dřeva.

6 Třídy pevnosti konstrukčního dřeva Dřevo se třídí buď vizuálně, nebo strojně Při třídění se zohledňují tyto požadavky:  největší dovolené délky trhlin.  největší zakřivení v mm na 2 m délky.  obliny.  měkká a tvrdá hniloba.  poškození hmyzem.  abnormální vady.

7 VLHKOST DŘEVA Vlhkost dřeva je poměr hmotnosti vody k hmotnosti sušiny dřeva. Vyjadřuje se v hmotnostních procentech. Vlhkost zkoušeného vzorku dřeva W v [%] se vypočte ze vztahu: m 1 hmotnost zkušebního tělesa ve stavu vlhkém v [g], m 2 hmotnost zkušebního tělesa po vysušení v [g], W vlhkost dřeva v [%]

8 Zkouška vlhkosti dřeva Postup Zkušební těleso o rozměru nejméně 20 mm ve směru vláken vyřízneme ve vzdálenosti 300 mm od čela zkušebního vzorku. Těleso musí být bez prosmolu a vad. Zkušební těleso ihned po vyříznutí zvážíme (m1) a dáme sušit při teplotě (103 ±2)°C do ustálené hmotnosti. Hmotnost vysušeného tělesa (m2) stanovíme bezprostředně po jeho vyndání ze sušárny. Vlhkost ω potom vypočteme dle vzorce.

9 SKUPINY VLHKOSTI V praxi se dřevo řadí nečastěji do následujících skupin: dřevo mokré, dlouhou dobu uložené ve vodě (vlhkost w > 100%) dřevo čerstvě poraženého stromu (w = 50 - 100%), ale některá dřeva (např. topol) dosahují až 180% dřevo vysušené na vzduchu (w = 15 - 22%) dřevo vysušené na pokojovou teplotu (w = 8 - 15%) dřevo absolutně suché, vysušené při 103 ± 2°C (w = 0%)

10 Zkušební vzorky dřeva -měření Postup měření posuvným měřítkem

11 Stanovení objemové hmotnosti dřeva Měřením rozměrů a vážením tělesa s přirozenou vlhkostí W zjistíme jeho objem a hmotnost. Nejčastěji rozlišujeme tři různé objemové hmotnosti dřeva v závislosti na vlhkosti: Objemová hmotnost v suchém stavu - hmotnost objemové jednotky zcela vysušeného dřeva (W = 0 %). Objemová hmotnost při vlhkosti W = 12 %. Objemová hmotnost při vlhkosti W - hmotnost objemové jednotky dřeva při vlhkosti W > 0 %.

12 Zdroj http://wood.mendelu.cz/eLearning/FMVD/content/section19.html¨ http://www.google.cz/#hl=cs&gs_nf=1&cp=23&gs_id=hi&xhr=t&q =po%C5%A1kozen%C3%A9+d%C5%99evo+obr%C3%A1zky&pf=p&scli ent=psy- ab&oq=po%C5%A1kozen%C3%A9+d%C5%99evo+obr%C3%A1zky&aq =f&aqi=&aql=&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&f p=ec26756c264dc667&biw=1067&bih=491 http://homel.vsb.cz/~khe0007/opory/opory.php?stranka=drevo_zk ouseni


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."

Podobné prezentace


Reklamy Google