Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti"— Transkript prezentace:

1 Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Stavební hmoty Cvičení 1

2 Měření délek – pomůcky a přístroje
Mikrometrická měřidla Indikátorové hodinky (měření deformací) Posuvná měřidla (manuální, digitální) Svinovací měřidla (rozměry nad 0,4m) Speciální měřidla (např. pro určení tvarového indexu kameniva) Nepřímé měření (např. pomocí sady sít)

3 Měření délek - zásady Naměřené hodnoty zaznamenám do protokolu podle požadované přesnosti, popř. zaokrouhlujeme Pokud je stanoveno (v normalizovaném postupu) provádím měření jednoho rozměru víckrát a vypočítám aritmetický průměr měření Měřidlo před započetím měření je vždy nastaveno do 0-vé polohy, popř. zaznamenám odchylku

4 Určování objemu U geometricky pravidelných těles (vzorků) zjišťujeme objem měřením rozměrů a dosazením do matematického vztahu V= …… ? Objemy nepravidelných těles (vzorků) zjišťujeme nepřímo, např. na principu Archimédova zákona Archimédův zákon zní …?

5 Určování objemu - přístroje a pomůcky
Pyknometry Odměrné válce, baňky Pipety, byrety Při odečítání výšky hladiny čteme u kapalin s kapilární elevací vždy proti dolní části vytvořeného menisku (zaoblení u stěny). Přesnost odečtu objemu nalitého v odměrném válci je asi 1%. U baněk, pipet a byret cca 0,1%.

6 Určování hmotnosti Digitální váhy s přesností 0,01 g jsou zpravidla dostačující Pro chemické rozbory a některé přesné postupy jsou potřeba váhy s citlivostí 0,0001g Před vážením zkontrolujeme vynulování displeje digitální váhy Při dosazování do matematických vztahů dáváme pozor na převod jednotek 1kg = ? g 1 μg = ? g 1 mg = ? g 1 Mg = ? t

7 Určování vlhkosti Pro každou zkoušku je zaznamenána vlhkost a teplota vzduchu v laboratoři (laboratorní prostředí) do zkušebního protokolu Pro účely zkoušení stavebních hmot budou studenti používat digitální hygrometry – datalogery nebo elektrické odporové vlhkoměry Vlhkost materiálů je možno zjistit vážkovou metodou (vlhkost, nasákavost kameniva)


Stáhnout ppt "Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google