Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má."— Transkript prezentace:

1 F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík

2 Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má značku a jednotku. V – značka m³ - jednotka Co si představíte, pokud má něco objem 1m³? Je to vnitřek krychle o stranách 1 metr.

3 P ŘEVODY JEDNOTEK 1 m³ = 1 000 dm³ = 1 000 000 cm³ 1 dm³ = 1000 cm³ 1 litr = 1 krychlový decimetr 1l = 1 dm³ 1 mililitr = 1 tisícina litru = 1 krychlový centimetr 1 ml = 1 cm³

4 O DMĚRNÉ NÁDOBY K odměření jediného objemu K odměření různých objemů

5 P OSTUP MĚŘENÍ Vybereme odměrný válec s vhodným měřícím rozsahem. Válec postavíme na vodorovnou podložku. Kapalinu, jejíž objem chceme měřit, nalijeme do odměrného válce. Skleněnou tyčinkou odstraníme bublinky vzduchu, které se přichytily na stěně válce. Určíme, ke které čárce stupnice sahá hladina kapaliny ve válci.

6 M ĚŘENÍ OBJEMU PEVNÉHO TĚLESA PRAVIDELNÁ TĚLESA Můžeme zjistit objem pevného kvádru? Ano, můžeme ho vypočítat. Z matematiky známe, že objem kvádru se vypočítá V = a. b. c Vynásobíme tedy všechny tři strany kvádru a zjistíme jeho objem. Stejně tak existují vzorce pro další pravidelná tělesa.

7 N EPRAVIDELNÁ TĚLESA Jak bys změřil pomocí odměrné nádoby objem nepravidelného tělesa? Do odměrné nádoby nalijeme kapalinu. Vložíme do ní měřené těleso. První naměřený objem kapaliny odečteme od druhého naměřeného objemu kapaliny s tělesem.

8 Z ÁPIS MĚŘENÍ OBJEMU Do odměrné nádoby nalijeme kapalinu a měříme objem. Těleso zavěšené na niti ponoříme do kapaliny v odměrné nádobě a určíme objem. Objem tělesa vypočítáme. V ₁ = 200 ml V₂ = 210 ml V = V₂ - V₁ V = 210 ml – 200 ml V = 10 ml


Stáhnout ppt "F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má."

Podobné prezentace


Reklamy Google