Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"— Transkript prezentace:

1 ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-14-06_ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY-5 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Inteligentní dům Ročník: III. Datum tvorby: 10.1.2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Jsou to elektronické systémy a senzory určené ke střežení cenných předmětů. Pro tyto účely je možno využít celé řady prvků určených původně pro jiné potřeby, např. magnetické kontakty, PIR čidla, mikrovlnná čidla infračervené závory, optoelektronická čidla a podobně. Zvláštní skupinou předmětových senzorů jsou čidla závěsová a čidla polohová. Jedná se o otřesová (seizmická) čidla pracující na principu selektivního zpracování vlnění, jež se šíří pevnými tělesy.

4 Tato čidla dělíme do několika skupin: Kontaktní čidla tlakové kontakty - reagují na zvednutí chráněného předmětu tahové kontakty - reagují na změnu tahu mikrospínače magnetické kontakty Bariérová čidla reagují na narušení bariéry, vytvořené snímací charakteristikou daného čidla laserová čidla s charakteristikou záclony infračervené závory, bariéry a záclony PIR čidla s charakteristikou záclony

5 Závěsová čidla střežený předmět je zavěšen tenkým drátem na hák závěsového čidla podle nastavené citlivosti jsou vyhodnoceny velmi malé pohyby střeženého předmětu principiálně se jedná o elektromechanický měnič doplněný vyhodnocovací elektronikou předmět může být zavěšen na jednom nebo dvou háčcích

6 Kapacitní čidla Jsou určena k indikaci přiblížení nebo doteku chráněného předmětu. Střežený objekt je umístěn v elektrickém poli čidla nebo je přímou součástí elektrod. Osoba v elektrickém poli mění hodnoty a ty se vyhodnocují. Čidlo dává tedy povel k vyhlášení poplachu. Polohová čidla Čidlo má mechanický kontakt, který snímá pohyb předmětu a tato změna je vyhodnocena elektronikou a je vyhlášen poplach.

7 Váhová čidla (tlakové senzory) Čidlo se umísťuje pod střežený předmět. Čidlo pak reaguje jak na zvýšení, tak na snížení váhy střeženého tělesa. Zásadní výhoda je, že absolutní citlivost čidla je nezávislá na hmotnosti střeženého předmětu.

8 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: Výpis z norem ČSN Ing. Jiří Kindl-Projektování bezpečnostních systémů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google